2012. augusztus 27., hétfő

Megtisztult élettel


A
 templomot betölti az Úr dicsősége és ez azt üzeni, hogy újra Jeruzsálemben lesz az Úr (Ez 44,1-31). Ismét népe közt lakozik, így biztonságban élhetnek. Isten gyermekeinek Isten jelenléte a legnagyobb öröm és áldás. Izráel jövője az Úr jelenlététől függ. Isten azonban nem maradt a templomban, hanem Jézus Krisztusban emberré lett, és ezáltal közvetlen közelünkbe került. Az emberek már fel tudták keresni, különféle problémáikra tőle várták a megoldást. Csodálatos ez a számunkra is, hisz így látjuk, hogy az Úr minden korban megközelíthető. Mi is bátran mehetünk Hozzá, sőt behívhatjuk az életünkbe, mert az a cél, hogy mi elmondhassuk, amit Pál apostol, hogy élek többé nem én, hanem él bennem a Krisztus (Gal 2,20).
Az Úr visszatér népe közé, jelen lesz dicsősége, Rá építhetik mindennapjaikat, de nekik is változtatni kell. Amikor visszatérnek földjükre, új életet kell kezdeniük, az új kezdés pedig a régi befejezésével indul. Elég, mondja az Úr, a régi hűtlenségből, a sok utálatosságból, elég, abba kell hagyni, szakítani kell vele. A megtérés mindig szakítást jelent a bűnnel, a régi életformával, Isten azt akarja, hogy most már akaratához szabjuk magunkat.
A bűnnek következménye van, ezt jól látjuk Igénkből és komolyan is kell vennünk. Azok a léviták, akik elhagyták az Urat és bálványokhoz fordultak, hazamehetnek, szolgálhatnak is, de az Úr színe előtt nem jelenhetnek meg. Ez a büntetése hűtlenségüknek. Fontos tudnunk, hogy van bűnbocsánat, de nem minden következményt lehet rehabilitálni. A tékozló fiú hazamehetett és atyja visszafogadta, de az örökség, amit magával vitt el volt tékozolva, az eltékozolt éveket sem kapta vissza, ha tönkrement az egészsége, nem biztos, hogy teljesen regenerálódott az atyai házban. Ezért jó nekünk is átgondolni az életünket, az Ige alapján felmérni merre indulunk, mit teszünk, mert lehet vissza nem fordítható következménye tetteinknek. De lehet jó irányban is haladni a bárány nyomában.
A hűséges papoknak is meg lesz az Istentől elkészített rend az életükben, nem lehet akárhogy szolgálni az Urat, az Ő akarata szerint kell azt megtenni. A papok feladata a nép tanítása. Meg kell tanítani Izráelt a különbségtételre, igen, mert nem minden tiszta, nem minden szent. Erre a különbségtételre nekünk is szükségünk van, ezt nekünk is meg kell tanulnunk. Azonban ezt a különbségtételt magunktól nem bírjuk megtenni, azért is van ennyi nyomorúság, de Isten Szentlelke által képessé válunk rá. Ha egész lényünket az Úrnak szánjuk oda és Igéje vezérel bennünket, képessé válunk különbséget tenni jó és rossz között. A különbségtétel alapja az Ige, akkor döntünk helyesen, ha nem magunkhoz, hanem Isten Igéjéhez mérjük magunkat.
A Cádók papok ígéretet kapnak arra nézve, hogy az Úr lesz az örökségük. Nem kapnak külön birtokokat, mert maga az Úr gondoskodik róluk. Nagyszerű ígéret ez, de hit szükséges hozzá. Hit, ami által tökéletesen megbízunk Atyánkban, és semmilyen körülmények között nem mi gondoskodunk magunkról, hanem Rábízzuk megélhetésünket.
Pál apostol mindig a gyülekezet épülését tartja szem előtt (2Kor 12,19-13,4). Őt mindig az vezérli, hogy a testvérek növekedjenek, minden szava ezt a célt szolgálja. A kemény beszédeknek is ez volt a szándéka. Az apostol azért írt, mert megtisztulást akart elérni. A gyülekezetnek mindig tisztulnia kell, az Ige által. A felismert bűnöket el kell hagyniuk és megszentelődve kell tovább haladniuk.
Vajon hogyan találna bennünket Pál, ha most megjelenne köztünk? Az itt felsoroltak jelen vannak életünkben, vagy még tekintélyesebb lajstromot tudna leírni bűneinkből, vagy egy megújult, tiszta és szent közösséget találna? Tekintsünk önmagunkba és lássuk meg, hogy bizony nem mondhatjuk, hogy nincs jelen életünkben irigység, önzés, harag, pletykálkodás, azonban ha felismerjük őket meg lehet tőlük szabadulni. Ne vegyük ezeket természetesnek, hanem kérjük az Urat tisztítsa meg szívünket.
Isten mindig azért szól követei által, hogy azt vegyük komolyan, és amit mond, ahhoz tartsuk magunkat. Ezért mondja Pál, ha odamegy és nem történt változás és nem tértek meg bűneikből, nem lesz kíméletes. Kaptak időt a rendezésre, a változtatásra, ha nem veszik komolyan, letelik az idő, és keményen szól az apostol. Kemény lesz, mert a bűnnel nem lehet érzelgősen fellépni, a bűnnel le kell számolni. Azért áll a kereszt, hogy ott rendezzük életünket. A megfeszített Úr Jézustól erőt kapunk a megváltoztatott élethez. Ő képessé tesz, hogy ezután csak Neki éljünk.


Így szól ma tehozzád Jézus

1.  
Így szól ma tehozzád Jézus: „Életem adtam érted”.
Így szól ma tehozzád Jézus: „Életem adtam érted”.
Még ma válaszolj, kezébe tedd le élted!
Még ma válaszolj, kezébe tedd le élted!
2.  
Mennyei korona vár rád, te légy hű mindhalálig!
Mennyei korona vár rád, te légy hű mindhalálig!
Kín, baj, szenvedés Jézussal üdvre válik.
Kín, baj, szenvedés Jézussal üdvre válik.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése