2021. szeptember 18., szombat

Állandó kapcsolat

 

A

z első fogságba vitel már megtörtént és azt látjuk, hogy akik Isten kegyelméből még otthon maradtak, nem sírnak és gyászolnak, hanem a maguk előnyeit keresik (Ez 11,1-12,28). Azt nézik, hogyan tudják az elhurcoltak baját a maguk javára fordítani. Döbbenet, hogy mi van a szívünkben? Ragadozó indulat tölti fel az embert, mindig zsákmány kell, mindig az anyagiakra figyel. Nagy hatalma van a szív felett az anyagiaknak, ezért vigyázzunk, és ne engedjük a szívünkbe. Nagy ereje van a hatalomnak, az uralkodási vágynak is. Nem azokat gyászolják, akik fogságba mennek, hanem azon örvendeznek, hogy övék lett az ország, és azoknak a javai, akiket elvittek. Mi tart megkötözve? Milyen indulatok és gondolatok mozognak bennem? Sírok a sírókkal, vagy a káruknak örülök, és azt nézem, hogyan fordíthatom a magam hasznára a helyzetet? Ezek azt gondolták, hogy ők már nem mennek fogságra, így minden az övék lesz. Azonban ami történt nem véletlen, Isten akaratából ment végbe. Az otthon maradtak számára intő jel, ha megtérnek az Úrhoz, maradnak, ha nem őket is elviszik fogságra.

A még otthon maradottak azt gondolják, a fogságba kerültek elvesznek, és így minden az övék lesz. Ölükbe pottyan az ország. A potyát várják, mert azt szeretik, és mindenki szereti. Azonban Isten kijelenti a próféta által, akik fogságban vannak, majd haza fognak jönni, mert maga az Úr szedi össze őket. Csodálatos, a szétszéledtet összegyűjti az Úr. Benne van, hogy magunktól képtelenek vagyunk hazamenni. De Isten irgalmas. A bűnbánót, az új életre vágyót hazaviszi, és újat kezd vele.

Elmondja az ige, hogy az újat nem tudjuk önerőből elkezdeni, mert a szívünk olyan, mint a kő. Ahhoz, hogy igazi változás menjen végbe, új hússzívre van szükség. Mondhatnánk úgy is szív átültetésre van szükségünk, és ezt maga az Úr végzi el.  Azért jött el az Úr Jézus, hogy ezt a cserét elvégezze azoknál, akik ezt kérik. Aki felismeri, hogy nem változtat rajta semmi, és kiált az Úrhoz, az kap élő, hússzívet. Meg kell érteniük, hogy a fogság, a szenvedés sem változtatja meg a szívüket, csak a szívcsere. Akkor fognak másképp gondolkodni, és élni, ha új szívhez jutnak. Ez ránk is érvényes, semmi nem segít rajtunk, csak a szívcsere. Hússzívre van szükségünk. Az az örömteli üzenet, hogy nem kell szív specialistát keresni, nincs szükség gyűjtésre a műtéthez, mert a specialista készen áll, maga az Úr Jézus Krisztus. A műtét árát is magára vállalta ott a kereszten. Ő saját életével fizette meg a műtétünk árát. Most már csak azon múlik, hogy jövünk-e? Mert az új és örök élethez elkerülhetetlen a szívműtét. Az emberiség egyetlen esélye ez, de ha nem kap új szívet, menthetetlenül elveszik, és mi is elveszünk. Csak Jézus segíthet rajtunk.

Az otthon lévőknek is szól az üzenet, ők is fogságba kerülnek. De még komolyan vehetik Isten szavát. Mert, amit Ő mond az meg fog történni. Nem késik az Úr igéje, késedelem nélkül valóra válik. Igen, az Úr szava valóra válik. Ez örömteli, de figyelmeztetés, ne hagyjuk figyelmen kívül Isten szavát. Ne mondjuk, nem lesz abból semmi, mert az Úr igéje valóság!

A Galatákat fenyegeti a törvényhez való visszatérés, a cselekedetre akarnak építeni (Gal 3,1-18). Pedig megtapasztalták Isten munkáját. Pál úgy írja, Isten hatalmas erőkkel munkálkodik köztük, tehát nem munkálkodott. Nem valamikor a megtérésük kezdetén élték át jelenlétét és hatalmának erőit, hanem a jelenben is átélik. Mégis el akarnak fordulni Tőle, és a maguk tetteiben bíznak. Isten ma is munkálkodik. Tapasztaljuk is? Meglátjuk hatalmának erejét? Ha igen, hálát adunk Neki, és Rábízzuk magunkat?

Az apostol szinte eléjük vetítette Jézus Krisztus megfeszítését, nagyon szemléletesen mondta el nekik az evangéliumot. És ezt a saját élete is hitelesítette. Pál maga is szenvedett az evangéliumért. Nemcsak beszélt róla, hanem élte is azt. Megtapasztalták, hogy Jézus nemcsak meghalt, hanem fel is támadt. Jézus él, ezért munkálkodik köztük és bennük. De nem a tetteikért, hanem az Úr hatalmát az ige hittel való hallgatása által élhetik meg. Isten ma is hit által munkálkodik. Hittel fogadom az igét, Ő pedig általa elvégzi bennem a munkáját. A legnyomorultabb a legreménytelenebb ember is, ha hit által hallgatja Isten igéjét, átélheti az Úr kegyelmét. Megtapasztalhatja, hogy Isten újjá teremti. Ez nagyszerű hír, nem kell, életünk végéig hordozni bűneink terhét és annak következményeit. Van bocsánat, szabadulás, és újra lehet kezdeni Vele. És ha újrakezdjük az életet, rálépünk a növekedés útjára. Továbbra is hittel kell fogadnom az igét, és akkor fogok egészségesen fejlődni. Ha mindenféle tanítás, teológia fontosabbá válik, mint a Szentírás, rossz irányba haladunk. Ma különösen nagy a veszély, soha nem látott mennyiségű igehirdetés, és teológiai irodalom elérhető, ami nem rossz. Azonban könnyen háttérbe szorulhat a Biblia olvasása. Azonban az Úr nem másodkézből szól, és nem konzervet kínál. Személyesen hozzánk van szava, és az élet friss kenyerét kínálja. A pusztában is mindennap elérhető volt a manna. Isten kínálja a mannát ma is, szedjük össze és fogyasszuk el!

Az igaz ember hitből él, írja az apostol. Aki kegyelemből megigazíttatott hit által, továbbra is hitből él. Ez azt jelenti, hogy élő kapcsolatban vagyunk az Úrral. Állandóan figyelünk Rá. Nemcsak a csendességünkben hallgatjuk az igét, és imádkozunk. Hanem az élet forgatagába is Vele indulunk. Magunk mellett tudjuk jelenlétét, mert a nyomában megyünk. Hitből élni azt jelenti, Rábízom magam a Pásztorra, engedem, hogy előttem járjon, én pedig hűségesen lépdelek a nyomában. Ne feledjük, hogy ma is igaz és érvényes, amit olvasunk, az igaz ember hitből él. Nincs más, és nem kell más, mint élő hit. Élő hit általi csatlakozás az Úrra. Állandó kapcsolat, csak így növekedünk, és haladunk előre. Az állandó kapcsolat őriz meg a tévúttól, az elbukástól.

 

 

Siess, keresztyén

 

1. Siess keresztyén, lelki jót hallani Régi törvényből harcolni tanulni, Az igaz hit mellett

mint kell bajt vívni, Krisztusban bízni.

2. Mert nem hiába ezt az ó törvénybe, Próféták írták Biblia könyvébe; Szép tanulság ez

most az új törvénybe’, Mi eleinkbe’.

3. Jól tudja földön ezt minden keresztyén: Nemcsak fegyverrel oltalmaz az Isten. Ezt

minden népnek tudására adom: Istenünk vagyon!

4. Fejedelemség vagyon csak Istenben, Minden hatalom vagyon ő kezében; Kiket ő

akar, föld kerekségében: Emeli égben.

5. Ne ess kétségbe ő nagy jóvoltában, Az igaz hitben erős légy magadban, Mint Dávid,

úgy jársz párviadalodban, Hitvallásodban.

6. Dávidot Isten hagyá királyságban, Ő ellenségit veté gyalázatban. Dicsérjük Istent

nagy hálaadásban, Énekmondásban.

 

 

Isten áldásával.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése