2022. március 1., kedd

A Lélek terápiája

 

A

z engedetlenségnek következménye van, Isten elveti Sault, ami azt jelenti, nem a fia fogja a trónt örökölni (1Sám 16,1-23). Ezen már nem változtathat a király, de mivel még tovább uralkodhat, lehetőséget kap, az őszinte megtérésre. Azonban ez nem következik be. Isten kegyelme, hogy tovább vezetheti Izráelt, Sámuel is bánkódott miatta, de most már tovább kell menni. Istennek megvan a választottja és vele a terve. A prófétának ezt kell végrehajtani. Isten akaratát valósítja meg. Ehhez be kell fejezni a bánkódást, mert ez a tétlenséget hozta magával.  A Saul feletti bánkódás, lebénította a prófétát. Isten elvette tőle a hatalmat, így a prófétának már nem őt kell támogatnia, hanem tovább kell lépni. Vigyázzunk, hogy ne álljunk olyan személy vagy ügy mellé, amit Isten nem támogat. Ott már nem lesz áldás. Ezért szükséges az igei látás és vezetés. Fel kell ismernünk, amikor az Úr eltávozott az adott személytől, vagy helyről, és arra kell koncentrálni, ott kell szolgálni, ahol viszont az Úrnak terve van.

Töltsd meg a szarudat olajjal, és indulj! Ez a parancs a jövendő király felkenetésére utal. Akit Isten kiválasztott, azt olajjal keni fel, és ez jelzi, hogy Isten őt kiválasztotta, és elhívta, terve van vele. Ez a felszólítás azonban nekünk is szól, azt üzeni, hogy mielőtt indulunk, töltsük meg a szarut olajjal. Vagyis, mindig töltődjünk fel igével, és Szentlélekkel.  A szaru a szívünk, és nem mindegy mivel töltjük meg. Isten ideadta az igéjét, így mindennap feltölthetjük magunkat vele. Az olaj a Szentléleknek is a szimbóluma, Isten Lelkére is szükségünk van, Ő munkálkodik bennünk. Ő juttatja el a szívünkbe, a lényünkbe Isten szavát. A Lélek az ige által talál szíven. Ekkor tapasztaljuk megszólítottnak magunkat. A Szentlélek mutatja meg az igében Isten mai üzenetét. Mondhatjuk, a Szentlélek aktualizálja az igét. Így nem a világ fog befolyásolni, nem a mindennapi hírek, más emberek véleménye határozza meg az életemet, hanem Isten szava, a benne megtalálható akarata.

Sámuel engedelmeskedik, Isai házához megy, és ott mindjárt megragadja a látvány, és az emberi gondolkodás vezeti. Nagyon vigyáznunk kell, mert megszokott gondolkodásunk és a szemünk megtéveszt. Ha ezekre hagyatkozunk, eltérítenek Isten akaratától. Sámuel is úgy gondolkodik, hogy a legdaliásabb, a legszebb fiú lesz a király. Úgy gondolja, hogy Istennek is a külső a fontos. Péter is emberiek szerint gondolkodott, amikor azt mondta az Úr Jézusnak, hogy Ő nem halhat meg. Isten másként gondolkodik, mint mi, és mást néz, mint az emberek.

Fontos tanácsa ez az igének, ne nézd a külsejét! Mert bizony mi legtöbbször a külsőre figyelünk. Sok csalódás származik ebből. Isten gyermekeinek azonban meg kell tanulnia, hogy ne a külsőt nézzük, ne azt, ami a szemünk előtt van. Csodálatos, hogy Isten előre felkészít az életre, megmutatja a buktatókat, és mégis elesünk. Miért? Mert nem használjuk ezt az útmutatót. Nem keressük meg a Bibliában, amit Isten mond. Ha időnként találkozunk is vele, nem tesszük alapelvvé.

De mit tanácsol az Úr? Azt, hogy a szívben lévő dolgokra figyeljünk. Miért? Mert Ő is azt nézi. Nem lehet megtéveszteni semmivel. Őt a külsőségek, nem hatják meg. Ő a szív tartalmát nézi. Arra figyel, hogy kapcsolatban vagyunk-e Vele? Az nem lényeges milyen szépek, erősek, daliásak, képzettek vagyunk. Az a lényeg, ki uralja a szívünket? Isten a gazdája a szívnek, vagy a gonosz? Hiába megnyerő valaki, ha a szíve még a régi, és nem az Úr foglalja el a trónt, hanem a saját énje.

Az Úr a legkisebb fiút, Dávidot választja, mert az ő szíve az Úré. A felkenetéskor betölti őt Isten Lelke. A Lélek jelenléte megnyilvánul az életében. A Szentléleknek kisugárzása van. És ez a kisugárzás gyógyítólag hat. Az Úr Dávidot felhasználja Saul gyógyításában. Dávid ért a lanthoz, és így zeneterápiát alkalmaz a beteg királyon. Saultól eltávozott az Úr Lelke és megbetegedett, Dávidot betölti és így ő gyógyítólag hat Saulra. Ahol Isten Lelke jelen van, ott gyógyító kisugárzás megy végbe.

Milyen érdekes, nem Jézust kérdezik az adószedők, hanem Pétert (Mt 17,24-27). És ő élvezi ezt. Nem küldi a Mesterhez őket, hanem maga válaszol. Hirtelen megadja a választ, de itt is még a régi ember, a régi szokás alapján szólal meg. Nem látja még mindig, hogy Jézussal egy egészen új világ érkezett meg. Itt már nem a régi hagyományok, az emberek szokásai, véleménye a meghatározók. De nem is az mit tesznek mások, hogyan cselekszik a többség? Isten gyermeke Jézus követője, és nem sodródik a tömeggel.

Péter rávágta, igen, fizeti a templomadót. Bele van rögzülve ennek a világnak a törvénye. Azonnal fizetni kell, és a pénz a lényeg, mert általa mindent letudunk, és ha fizetünk, békén hagynak. Jézus azonban nem engedi Pétert magyarázkodni, amikor bemennek a házba. Kérdést tesz fel Péternek, amivel egy más irányba tereli, és rávezeti arra, amit tudnia kellene már. Jézus és az Övéi Isten gyermekei, a fiak nem adókötelesek. A fiak szabadok. Ez nagyon lényeges nézőpont, ha Isten gyermeke vagyok, szabad vagyok. Ezt mondja az ige is, akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten gyermekei. A fiak szabadok, ezt kell szem előtt tartani. Így azután ne engedjük magunkat szolgaságba fogni. Ne engedjünk a világ nyomásának, hanem éljünk Isten országa szabadságában!

Ha Péter nagyon fizetni akar, lehet, de neki kell megdolgoznia érte. Addig nem a Jézustól való feladatot végzi, hanem azt teszi, amit a világ követel. Így von el a világ Isten dolgaitól.

 

 

 Jézus Krisztus, szép fényes hajnal

 

1. Jézus Krisztus, szép fényes hajnal, Ki feltámadsz új világgal, És megáldasz minden

jókkal:

2. Te vagy nékünk egy reménységünk, Isten előtt közbenjárónk, Szép koronánk, ékes-

ségünk.

3. Világosítsd a mi szívünket: Ismerhessünk meg tégedet; Tanulhassuk szent Igédet.

4. Az ördögnek csalárdságától, Lelki-testi nyavalyától, Őrizz hamis tudománytól.

5. Az Atyával és Szentlélekkel, Hogy tégedet tiszta szívvel Mindörökké áldjunk! Ámen.

 

Isten áldásával.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése