2022. március 7., hétfő

Isten védelme

 

S

aul egyre rosszabb szellemi állapotba került (1Sám 19,1-20,42). Isten Lelke elhagyta, így magában van, és előtör belőle minden gonosz. Aki elszakad az Úrtól, vagy visszatér ahhoz, amiből Isten kimentette, az rosszabb állapotba kerül. Egyre féltékenyebb Dávidra, ezért meg akarja őt ölni. Nem veszi észre, elvakul ön és hatalom szeretetében, hogy Dávid nem tesz semmit azért, hogy megszerezze a trónt. Dávid számára Saul a felkent király, egyáltalán nem veszélyes a királyra nézve. Sőt eddig csak áldást nyert általa. Azonban a gonosz el akarja távolítani Dávidot. Miért? Mert az Úr felkent választottja. Amikor még senki nem ismeri Isten tervét, a gonosz tisztában van vele, és mindent megtesz, hogy megakadályozza. Az Úr Jézus Krisztust is már a születésekor meg akarja ölni, így akarja a keresztet megakadályozni. Ha nincs kereszt, nincs menekülés.

Azonban az Úr védelmet készít Dávid számára. Isten Saul udvarában is jelen van, és pont a fia által fogja megmenteni választottját. Isten csodálatos, úgy munkálkodik, ahogyan el sem képzeljük. Kezében minden helyen biztonságban vagyunk. Még ha viharfelhők gyülekeznek is, de ha Rábízzuk magunkat, Ő kiment minket.

Saul a saját vejét akarja megöletni, a lánya házában, azonban ő megmenti Dávidot, és ő elmenekül. Sámuel prófétát keresi fel, de a király keze oda is elér. Isten megoltalmazza Dávidot. Saul utána megy, és Isten Lelke száll rá, révületbe esik. Azonban A Lélek mostani munkája akadályozó jellegű. Nem átformálja Sault, hiszen a Lélek eltávozott tőle. Most azért esik révületbe, hogy megakadályozza a Dávid elleni akcióban.  Másrészt jelzés is, amit most még komolyan vehet. Saulnak ez a jelenete, nem Isten munkája. A Lélek nem fordít ki önmagunkból, hanem az igazi önmagunkhoz vezet Krisztus által. Isten itt Dávidot oltalmazza.

Jónátán segíti Dávidot. A trónörökös védelmet nyújt az Isten által elhívott királynak. Jónátán nem ragaszkodik a pozíciójához, bátran elengedi azt, mert látja Isten tervét. Nincs benne zúgolódás. Nem mondja, jog szerint engem illet a trón. Meglátja és elfogadja Isten akaratát. Pedig ezzel önmagát is veszélybe sodorja. Isten felkentjéért vállalja.  Ő is tudja, mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, de lelkében kárt vall.  Mert meg lehet sok mindent szerezni erővel, de annak meg is lesz a következménye.

Isten világos jelzést ad neki Saul tervéről. De nemcsak kijelenti ezt neki, hanem vele is van. Isten megoltalmazza Dávidot.  Akivel Neki terve van, azt idő előtt nem pusztíthatja el az ördög. Az ilyen ember nem fog idő előtt meghalni. Fedezzük fel Isten életünkre szóló tervét, lássuk meg mit bízott ránk, és Ő megőriz, amíg elvégezzük a feladatunkat.

Az Úr Jézus Lénye mélységeit láthatjuk meg, és ezek a mélységek megjelennek azokban is, akik az övéi (Mt 18,21-19,12). Ő elhozta a világba Isten megbocsátó szeretetét, mégpedig szűkítés nélkül. Kitágította a kegyelmet. Ez a mi esélyünk. Isten nem határozza meg, hogy csak eddig,  és nincs tovább. Megnyitja előttünk a rendezés kapuját.  Mindez a határtalan szeretet és megbocsátás a gyülekezetben is érvényesül. Ezt viszik bele a tanítványok a világba.

A példázat elmondja, rendezhetetlen az Istennel való helyzetünk. Mi képtelenek vagyunk rendbe hozni magunkat. Nincs semmi esélyünk. Ítélet vár, de Isten könyörületes, aki bűnbánattal megy Hozzá, annak elengedi a tartozást. Ez a szolga is sokkal többet kap, mint amit fel lehet fogni. Haladékot kért, és teljes elengedést kapott. Isten kész elengedni bűneinket, ha mi is szabadulni akarunk tőlük. Mivel más esélyünk nincs, ezt a lehetőséget kell megragadnunk. Azonban azt látni kell, azért lehetséges mindez, mert Ő magára vállalja Krisztusban. Az Úr Jézus fizette ki minden adósságunkat a kereszten.

Csodálatos Urunk van, többet ad, mint amit el tudunk képzelni. Teljes bűnbocsánatot kínál. Bűneinket teljesen eltörli. Teljes szabadság. Most már nem kell a bűn hatalma alatt élni. Lehetünk szabadok, és élhetünk egy új életet. Mert azért engedi el a tartozást, hogy mi is elengedjünk másoknak. A tanítványság fontos eleme az elengedés. Ne jegyezgessük, gyűjtögessük a másik vétkeit, hanem engedjük el. Isten népe elenged. Miért? Mert neki is elengedte Isten a hatalmas tartozást. Soha ne feledjük, nekünk többet engedtek el, mint amennyit nekem kell megbocsátani.  A hívő ember megkegyelmezett bűnös.

Ez a szolga ezt elfelejtette, ezért megmaradt követelőzőnek. Nem látta a saját bűneit, és nem volt hála a szívében. Az is fontos, hogy nem szabadult meg a pénz szeretetétől. Nem tudta elengedni a pénzt, magáról akart gondoskodni, és nem bízta magát az Atyára. Ezért irgalmatlan. Engedjünk el mindent, ami a múlthoz tartozik. Aki elengedi a világot, az már nem behajt, hanem maga is elenged. Azt adja, amit kapott az Úrtól.

Az Úr tovább megy, mégpedig Júdeába. Viszi Isten országa erejét. Gyógyítja az életeket.  Jézus nyomában soha nem rombolás, hanem mindig gyógyulás jár. Amit a gonosz tönkretesz, azt Ő helyreállítja. Isten országa begyógyítja sebeinket.

Vannak, akik nem gyógyulni akarnak. Nekik nem kell Jézus, ők megfogni akarják. Nekik a saját törvényértelmezésük, saját szabályaik a fontosak. Nekem mi a fontos? Jézus vagy a magam szabályai?

Isten megbocsát, elenged, a farizeusok pedig elválasztani akarnak. Jézus Isten szavához irányítja őket. Ők azonban nem akarják érteni az igét.  Nem akarnak Istenhez igazodni, mert nem látják, élő kapcsolat nélkül nem is lehet látni, hogy Isten országában gyógyulás van. A kapcsolatok, a házasságok is meggyógyulhatnak. Ők az elválást látják megoldásnak. Vegyük komolyan, amit az Úr mond. Gyógyulhat a házasság, minden kapcsolat. De ezt fel kell vállalnunk. Kezdettől fogva nem így volt. Igen, ezt kell látni, vissza kell térnünk a kezdetekhez, az Istentől való kezdethez. Ember ne válasszon el. Ez nagyon lényeges, a mi feladatunk az egybentartás. Mert nem az elválasztás a megoldás, hanem Isten által az egybentartás. Ahol az Úr helyet kap, ott esélyt kapunk, mert Ő tart egyben.

Alázattal és életünk korrekciójára való készséggel kell hallanunk az Úr szavát. Aki mást vesz el, házasságtörő. Mély bűnbánatra van szükségünk. Mert amíg nem így állunk Elé, addig nincs esély a gyógyulásra.

 

 

Maradj velem, mert mindjárt este van

 

1. Maradj velem, mert mindjárt este van, Nő a sötét, ó, el ne hagyj, Uram; Nincs senkim

és a vigaszt nem lelem, Gyámoltalannal, ó, maradj velem.

2. Kis életem fut s hervadásba hull, Bú lesz a vígság, fényesség fakul, Csak változást

és romlást lát a szem; Változhatatlan, ó, maradj velem.

3. Minden múló perc Hozzád visz közel, Kegyelmed űzi kísértőmet el, Nincs más vezé-

rem, Nincs más Mesterem, Fényben, borúban, ó, maradj velem.

4. Ellenség ellen áldásod fedez, A könny nem sós, a kór is könnyű lesz, Sír, halál-fú-

lánk, hol a győzelem? Győztes leszek, csak légy, Uram, velem.

5. Hunyó szemembe vésd keresztedet, Ködöt foszlatva láttasd szent eged. Föld árnya

fut, menny fénye megjelen: Halálban is Te légy, Uram, velem.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése