2022. március 2., szerda

Gyönyörködjél az Úrban!

 

D

ávidot felkente a próféta, de még nem váltja le Sault, sőt nem is fogja, kivárja, amíg az Úr megnyitja előtte az ajtót (1Sám 17,1-25). Isten Lelke betölti és gyógyítólag hat általa. Dávid Isten Lelke által szolgál Saul felé, majd szolgál a testvérei felé is. Felkent király, és lanton játszik, illetve élelmet szállít. Mert ez is szolgálat. Mindaz, amit az Úr ránk bíz szolgálat, bármilyen jelentéktelennek tűnik is. Dávid nem türelmetlen, nem mondja, csak ezt bízta rám az Úr?

A filiszteusok felvonultak Izráel ellen, de nem hagyományos ütközetre kerül sor. Előállítják csodafegyverüket, egy óriás termetű harcost. Ő kihívja Izráel fiait párbajra, aki legyőzi a másikat, annak a népe is győz. Félelmetes harcos Góliát, mindenki megrémül tőle. Most derül ki mit ér mindaz, ami a szem előtt van? Mit ér a nagy termet, a szépség, ha nincs jelen Isten Lelke az adott személy szívében? Azt látjuk, a hős király nem mer kiállni, de Dávid testvérei sem, akiket Sámuel alkalmasnak látott. Isten másban látja az alkalmasságot, mint az ember. Senki nem gondolt Dávidra amikor Isai házában volt a próféta, és most sem gondol rá senki. Csak egyedül Isten az, akinek terve van Dáviddal, és hitből fakadó engedelmességét fel fogja használni. Dávid most is a juhok mellett van végzi a maga feladatait, senki nem számol vele. Azonban az Úr elvezeti a harctérre. Hogyan indul a felfelé jutás? Elvállalja az élelmezés feladatát, és így kerül a harctérre. Ha végezzük a ránk bízott feladatokat, Isten olyan helyre vezet, ahol bizonyságot tehetünk Róla. Előáll. Nem véletlen ez, hanem éppen akkor, vagyis Isten vezetése. Dávid engedi, hogy az Úr vezesse.  Éppen akkor ért oda Dávid, amikor Góliát előáll. Isten időzítése mindig kiváló. A Lélek jelenléte egy emberben azt jelenti, hogy teljesen Isten vezetésére bízza magát. Nincs kapkodás, de nincs késés sem.  Engedjük, hogy a Lélek vezessen. Ha figyelünk Rá, és engedelmeskedünk Neki, mindig időben fogunk odaérni, ahol feladatunk van.

Miért fél Izráel serege? Mert ők Saul szolgái, ahogyan Góliát mondja. Sault látják vezetőjüknek, és nem az élő Istent. Ők emberek szolgái, pedig Isten a maga népévé hívta el őket. Ezek a katonák nem Istenre tekintenek, hanem Saulra, ezért félnek.  Isten gyermeke mindig az Úrra néz, soha nem emberekre. Saul és katonái Góliátot látják óriásnak, és nem Istent látják nagynak. Szinte még csodálják is, és ez nagy probléma, mert a hívő ember soha nem a gonoszt csodálja, hanem mindig Istenben gyönyörködik. Gyönyörködjél az Úrban és megadja neked szíved kéréseit. Ha Őbenne gyönyörködünk elmondhatjuk szívünk kéréseit, azzal a hittel, hogy azt meg is kapjuk. Mi lehet a kérésük? A szabadítás. Ha ismerik az Urat, hiszik, hogy Isten megszabadítja őket. Akkor lesz jelentkező, de sem a király, sem Dávid testvérei nem Istenre néznek. Kire nézünk? Góliátjainkra, vagy az élő Istenre? Kit látok nagynak, Istent, vagy a problémát? Aki Istent látja nagynak, az nem fél, és nem menekül el. Milyen szomorú. Isten népe elfut.

Az is megrendítő, senkit nem bánt, hogy az Urat gyalázzák. Fáj nekem a sok istentelenség? Mennyire más Dávid, nem a filiszteus harcos termetét nézi, hanem megüti a fülét a gyalázkodás. Dávid meghallja, amit az ellenséges katona mond. Meghallom, amit a gonosz mond? És ha hallom hogyan reagálok, menekülök, vagy az Úrhoz fordulok?

Az Úr Jézus másodszor szólt haláláról, de ez nem hatja meg a tanítványokat (Mt 18,1-5). Saját álmaikat dédelgetik. Hatalomra vágynak, és az foglalkoztatja őket, ki a nagyobb? Mennyire nem ismerik az Urat, és Isten országát. Ki a nagyobb?- a világban mindig ez foglalkoztatja az embereket. Mindenki a másik fölé akar kerülni, és ez harccal, pusztítással jár. Sátán eszköze a hatalom utáni vágy. Azonban, aki ismeri az Urat, az tudja, hogy Isten országában más értékrend van. Maga az Úr Jézus is ezt mutatja be.  Bármerre megy Istentől való hatalmát gyógyításra használja. Mindig lehajol és Ő szolgál. Nem emeli magát mások fölé, hanem a mélységekbe is utánunk jön. Nem uralkodni akar rajtunk, hanem megmenteni. Ismerem-e az Urat, és az Ő országát? Sok bibliaolvasás után látom-e hogyan is működik Isten országa?

Az Úr válaszként egy kisgyermeket állít a középre és elmondja, megtéréssel kezdődik minden. Ami azt jelenti, elhagyom az álmaim, saját gondolataim Isten országáról, és rábízom magam az Úrra, mint egy kisgyermek. A kisgyermek nem mások fölé törekszik, hanem alázattal elfogad. A kisgyermek függ a szülőtől. Az a nagy, aki az Úrtól függ, akinek Jézus a legnagyobb. Ki a nagy, én vagy Jézus?

Isten országába az megy be, aki olyan lesz, mint a kisgyermek. Elfogadja, hogy van Atyja, és neki Őreá szüksége van. Az a nagyobb, aki megalázza magát, és kisgyermekként függ Istentől, és kész szolgálni. Isten gyermeke nem uralkodásra, hanem szolgálatra lett elhíva.

 

 

Gyönyörködjél az Úrban

 

Gyönyörködjél az Úrban.

Gyönyörködjél az Úrban.

Csillapodjál! Ne bosszankodjál!

Gyönyörködjél az Úrban!

 

Mit ér felindulásod, örülj,

hogy van Megváltód.

Hagyd rá magad!

Gonoszt megtagadd!

Gyönyörködjél az Úrban!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése