2016. április 8., péntek

A megöletett Bárány



F
olytatja az Úr népe felkészítését (5Móz 7,1-26). Tudniuk kell, hogy Ő viszi be őket a földre, tehát nem maguk szerzik meg. Életünkben minden ajándék, Isten országában nem a szerzésé a fő indulat, hanem a kérésé. Isten Atyánk, Jézus Krisztus által, ezért szabad tőle kérni. És aki kér, az kap. Ne engedjünk a szerzés, a másokkal való lépéstartás vágyának, hanem a megélhetésünket is bízzuk Rá. Engedjük, hogy az Úr vezessen és Ő mutassa a helyet, ahol látni akar. Amennyiben figyelünk Rá és engedelmeskedünk Neki, bárhol legyünk is, Ő is jelen van, és ott gondoskodik rólunk. Illést, amikor elment a Kerit-patak mellé, ott táplálta az Úr hollók által. Istennek ma is megvannak a lehetőségei, ezért félelemmentesen élhetünk. Ne féljünk a jövőtől, bízzuk azt Rá, bízzunk Benne.
Az ott élő népekkel való kapcsolatra is felkészíti őket az Úr. A hangsúly a keveredésmentességen van. Ne keveredjenek velük, ne vegyék át a szokásaikat, a bálványaikat. Mindent azért kell megtenniük, hogy erre ne kerülhessen sor. Mert nem nekik kell a pogányoktól tanulni, hanem azokat kell megtanítani Isten útjára. Ma is nagy hatása van ránk a világnak, hiszen körülvesz minket, és megvan a maga szokása, kialakított életgyakorlata. Nem könnyű ezt elutasítani és megmaradni az Úr vezetése mellett. A világ mindig vonzó, csábító, és nehéz ellenállni. Azonban, ha Urunk betölti szívünket, felismerjük, hogy a világ hamis értékeket kínál. Azok nem értékek és nem megoldások, Krisztusban van az igazi megoldás. Akinek a szívét Ő betölti, megszabadul a bálványszobrok csábításától. Krisztus jelenlétében a bálványok értéküket vesztik. Jöjjünk az Úr közelébe, mert csak ott látjuk helyesen a világot, az Ő jelenlétében derül ki, mi az igazán értékes.
A keveredéstől óv az Úr - az nem megoldás, mert ha beengedjük a hitetlenséget, a pogányságot az életünkbe, az lesz ránk hatással. Szokásait mi is természetesnek vesszük, megoldásait beépítjük életünkbe. Isten pedig azt akarja, hogy tisztán őrizzük meg magunkat a világtól, ne keveredjünk, ne rá támaszkodjunk, hanem egyedül az Úrra.
A világ, a nem hívők tábora mindig nagyobb létszámot alkot, mint Isten népe. Azonban szól a bátorítás: ne félj tőlük! Merj krisztusi ember lenni! Mert a tanítványság nem elméleti hit, nem emberi forrásokra, hanem magára az Úrra támaszkodik. Az élet nehéz pillanataiban is van miből erőt meríteni, vannak megtapasztalások az Úr hatalmáról. Ezek erőt adnak, azt üzenik, ne félj, bízz tovább az Úrban, mert Ő ma is úgy könyörül rajtad, ahogyan tegnap is megtapasztaltad. Isten ma is ugyanaz, Ő nem változik, ahogy tegnap meghallotta a kiáltást, úgy ma is, nem öregszik, nem fogy az ereje, mert tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Ő ma is trónján ül és uralkodik. Áldott legyen érte, és köszönjük, hogy Hozzá mehetünk.
A menny nagyon mozgalmas helyszín, ott zajlik az élet, ezt látja János (Jel 5,1-10). Most egy könyv tűnik fel a trónon ülő kezében, ami tele van írva és le van pecsételve. A könyv felnyitásának az ideje érkezett el, ám amikor az angyal jelentkezőket kér, senki sem válik méltóvá rá. Senki nem képes felnyitni és beletekinteni. Mi ez a könyv? Isten tervének, az Egyház és az egész világ életének dokumentuma. Benne találjuk majd mindazt a közeget, amely az egyházat körülveszi története során. Ez is felkészítés. Krisztus követői ne gondolják, hogy barátságos világban élnek majd nyugalmas életet. A világ mindig forrni fog körülöttük, és gyakran őket teszik felelőssé a rosszért, ők lesznek akadályai a fejlődésnek, és így üldözéssel kell majd szembenézniük.
A könyvet nem tudja senki felnyitni, az emberek mindig szeretnék maguk megfejteni az élet titkát, állandó kérdéssé válik, hogy ki az ember, honnan van az élet, de ha nem Krisztusban keressük a választ, akkor nem találjuk meg, tévutakra kerülünk.
Az is benne van, hogy az emberiség maga akarja megoldani a problémát. Isten az ember számára felkínálja: oldd meg a világ gondjait, de kiderül, hogy képtelen rá. Az ember képtelen maga megoldani a problémáját, a föld súlyos kérdéseit. De nem tudunk a bűntől sem megszabadulni, minden igyekezetünk ellenére bűnös emberek maradunk, akiknek Isten segítségére van szükségük.
János megdöbben a nagy tehetetlenségen, az egyház nyomorúságos helyzetén ebben a világban. De egy vén megvigasztalja: Ne sírj! Ne, mert van megoldás, ha az ember tehetetlen is, Isten nem, Neki van megoldása - bár felismernénk. A megoldás Júda oroszlánja. Ő győzött a bűn és a halál fölött. Győzelmét a kereszten vívta ki. Ő nem fegyverekkel, hanem élete odaadásával győzött. Győztes Urunk van, és ez a győzelem a jövőre is kihat.
Csodálatos, mire odanéz János, már egy megöletett Bárányt lát, Aki átveszi a könyvet. Igen, a Bárány a megoldás. Egyedül csak Ő, Akiben megoldódhat személyes életünk, és a világ minden problémája is. Isten megoldása a Bárány, Aki megöletett, és ez azt jelzi, Isten elküldte a győztest, a megoldást, de az ember elutasította, megölte, nem kellett neki. Azonban Ő él és cselekszik, és nincs Rajta kívül más, aki meg tudna menteni.
Ne sírj, üzeni igénk, figyelj a Bárányra, fordulj Hozzá bizalommal, mert érted öletett meg. Hódolj Előtte, ahogyan a vének is teszik és magasztalják. Méltó a dicséretre, mert vére által megvásárolt magának. Aki hisz Benne, aki Rábízza az életét ott a kereszt alatt, mély bűnbánattal, az az Ő tulajdonává válik. És jó Hozzá tartozni. Ma se feledd, az Övé vagy, mert megvásárolt az ördög hatalmából.


Áldjad, én lelkem, a dicsőség

1. Áldjad, én lelkem, a dicsőség erős királyát! Őnéki menynyei karokkal együtt zengj hálát! Zúgó harang, Ének és orgonahang, Mind az ő szent nevét áldják!
2. Áldjad Őt, mert az Úr mindent oly szépen intézett! :/: Sasszárnyon hordozott, vezérelt, bajodban védett. Nagy irgalmát Naponként tölti ki rád: Áldását mindenben érzed.
3. Áldjad Őt, mert csodaképpen megalkotott téged, :/: Elkísér utadon, tőle van testi épséged. Sok baj között Erőd volt és örömöd: Szárnyával takarva védett.
4. Áldjad Őt, mert az Úr megáldja minden munkádat, :/: Hűsége, mint az ég harmatja, bőven rád árad. Lásd: mit tehet Jóságos Lelke veled, És hited tőle mit várhat.
5. Áldjad az Úr nevét, Őt áldja minden énbennem! :/: Őt áldjad, lelkem, és Róla tégy hitvallást, nyelvem! El ne feledd: Napfényed Ő teneked! Őt áldjad örökké! Ámen.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése