2011. január 12., szerda

Helyreállítás

É
zsaiás a mai szakaszban (Ézs 8,16-23) lepecsételi és elrakja a korábban táblára írt kijelentést. Izráel népe nem hisz a prófétának, szavait nem tartja Isten beszédének. Ők úgy gondolják, Ézsaiás csak károg, nem tetszik neki valami, meg van sértődve, ezért nem tud örülni a vezetők döntéseinek, a várható megmenekülésnek, a fejlődésnek. Ők jó úton járnak, minden a helyes döntésüket igazolja. Erre a próféta előjön Isten akaratával, az ítélettel. Miért nem tetszik ez Istennek? Miért ne örülne a fiatalok előtt kitáruló lehetőségeknek? A jó politikai kapcsolat következtében Asszíria egyetemein tanulhatnak, jó munkalehetőséghez juthatnak. Miért nem örül ennek Ézsaiás? Mindent elront ez az ember.
Ézsaiás nem válaszol, hanem megőrzi tanítványai számára a teleírt táblát, mert amikor az igék beteljesednek, a fiatal próféták meglátják, hogy tanítójuk hiteles ember. Isten igazolja őt. A próféta vár az Úrra, azaz várja, hogy beteljesedjenek Isten szavai, bízik az Úrban és Benne reménykedik akkor is, amikor még nem látszik semmi a megvalósulásból. Nem veszíti el kedvét, türelemmel vár, mert tudja, Isten a maga idejében cselekszik. Fontos és a nehézségeken átlendítő a számunkra is, ha így bízunk ígéretében. Sok erőt ad, ha töretlenül hiszem, hogy amit Isten nekem személyesen mondott, azt meg fogja cselekedni. Ez a hit próbája, akkor is Benne reménykedem, amikor még nem történt semmi, amikor telnek a hónapok és az évek és még mindig nincs jele a megvalósulásnak. Az Úr Jézus is régen ígérte meg, hogy visszajön, elmúltak azóta már évezredek, kitartóan várom-e a beteljesedést, vagy már megfakult az ígéret, és magam sem bízom, hogy életemben eljön az Úr?  Adja Urunk, hogy olyan kitartóan bízzunk Megváltónkban, amint Ézsaiás is bízott Urában.
A következő versekben meglátjuk, hogy a hit türelmesen vár és nem futkos más lehetőségek után. Nem fürkészi idegen és tiltott helyeken Isten akaratát, a jövő titkait, mert ezzel Istent sértené. Számunkra minden kérdésben a Szentírás a válasz keresésének a helye. Amit tudnunk, amire szükségünk van, azt Isten az igéjén keresztül közölni fogja velünk.  Minden dolgainkban forduljunk az Úrhoz bizalommal, mert Isten mai népe felé is hangzik a kérdés: „hát nem Istenénél tudakozik egy nép?” (19, Kecskeméthy). Számunkra a biblia jelenti a tudakozót. Két hívó számot is kapunk hozzá, az egyik: „Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem” (Zsoltár 50,15). A másik pedig: „Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek” (Máté 7,7).
A fejezet végén csodálatos ígéretet kap a pusztulást nemsokára megtapasztaló országrész. Ahol nagy lesz az elhagyatottság, ahol súlyos sérülést szenved a nép, ott jelenik meg az Úr. Hát nem Isten szeretetét tükrözi, hogy pont Galileában él és munkálkodik Jézus, ahonnan az Asszírok elhurcolták Isten népét. A maradék megtapasztalja a szó szoros értelmében, hogy velünk az Isten. Ott él, dolgozik, tanít és gyógyít, hirdeti a lelki sebeket gyógyító evangéliumot Isten Fia, az Úr Jézus Krisztus. Ma is életünk mély rétegeihez, sebeinkhez érkezik az Úr, amit senki más nem tud orvosolni, azt Ő képes helyreállítani. Sőt Ő képes rehabilitálni is bűnös elpártolt életünket.
Ezt a helyreállítást látjuk Márk evangéliumában is (3,7-12). Már tegnap egy sorvadt kezű ember történetén keresztül szembesülhettünk Jézus helyreállító hatalmában. Egy embernek a keze nem tudta ellátni azokat a funkciókat, amikre Isten teremtette, Jézus rehabilitálja a kezet és helyreállítja funkcióit. A kéz meggyógyul és tulajdonosa újra teljes értékűvé válik, munkát kaphat, és önálló életre válik ez által képessé. a mai szakaszban folytatódik a helyreállítás, sok ember ismeri fel, hogy nem muszáj betegen, sérülten, csökkent lelki és testi funkciókkal élni, mert Jézus képes helyreállítani az embert. Helyreállítja az Atyával való kapcsolatunkat, és amikor ez megtörténik, helyreáll az önmagunkkal és a másik emberrel való kapcsolatunk is. Aki átéli az Úrral való őszinte találkozást és Neki szenteli életét, az totális átalakulásán megy keresztül. Az már többé nem lesz az, aki addig volt, hanem minőségileg más emberré vélik, de átalakul az élet minden területéhez való viszonya.
Előtte azonban Jézus félre vonul tanítványaival a tenger mellé. Nekünk is időnként félre kell vonulni, mert nem lehet állandóan adni, hanem feltöltődésre is szükségünk van. Ezt a feltöltődést egy csendes, nyugodt helyen, az ige és az imádság által végezhetjük el. Nagyon fontos, hogy folyamatosan is olvassuk Isten igéjét. A töltődésnek, a regenerálódásnak is idő kell. Kezdhetjük, úgy, hogy azt a bibliai könyvet, amelyet naponta olvasunk, egyszer elejétől a végéig elolvassuk, így jobban fogjuk látni az összefüggéseket, másrészt mire sorra kerülnek a napi szakaszok már beivódnak a lényünkbe. Így könnyebben tudják formálni gondolatainkat, egész lényünket.
Látjuk, hogy a gonosz is jelen van, amikor Jézus emberekkel foglalkozik. Sokak életét leuralják a tisztátalan lelkek, azonban jó, hogy most Jézus elé kerülhetnek azok, akik tőlük szenvedtek. Mert Jézus Úr a tisztátalan lelkek felett is. Az történik, amit Jézus mond. Ha megtiltja számukra a beszédet, engedelmeskedniük kell. Bár mi is úgy ismernénk Jézust, mint ezek a tisztátalan lelkek és úgy engedelmeskednénk Neki. Jól megfigyelhető, hogy Jézus nem hajlandó a gonosszal semmilyen kompromisszumot kötni. Ő azért jött, hogy a gonoszt kiűzze és megsemmisítse. Így nem tart igény hírvivő szolgálatára sem. Közte és a gonosz között semmilyen kapcsolat és összefonódás nem áll fenn. Jézusnak nem mindegy kivel lép szövetségre, számára a cél nem szentesíti az eszközt. A tisztátalan lelkek a szolgálatát semmilyen áron nem fogadja el. Szomorú, hogy Isten népe gyakran megalkudott a gonosszal, sőt ma is megalkuszik. Saját ambíciókért, anyagi fellendülésért bárkitől elfogad támogatást. Nem az a lényeg milyen támogatást tud kínálni valaki, hanem az, hogy milyen lélek által, milyen indíttatásból teszi.

Imádkozzatok és buzgón kérjetek!

1. 'Imádkozzatok és buzgón kérjetek!' Bűnös voltunkért, Uram, ó, ne vess meg! Tiszta szívet és Szentlelket adj nékünk, Hallgass meg Fiad nevébe', ha kérünk.
2. 'Keressetek buzgón és megtaláltok!' - Téged keresünk, Uram: hogy bűn s átok Erőt ne vegyen mirajtunk, légy nékünk Égi utunk, igazságunk, életünk!
3. 'Zörgessetek buzgón Isten ajtaján!' - Elfáradtunk, Uram, e világ zaján; Ó, nyisd meg az égi béke szép honát, Add, hogy zenghessünk örök halleluját!

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése