2021. október 4., hétfő

Gyógyközpont

 

P

éldázat hangzik el két házasságtörő asszonyról, akik nem mások, mint Isten választott népe (Ez 23,1-25,17). Az a nép, akit megmentett, akivel megismertette magát. Oly sok csodát tett értük, reménytelen helyzetekben mentette meg őket. Mégis elfordultak, hűtlenekké lettek. Nagyon szomorú ez, és arra késztet, vizsgáljuk meg az Úr iránti hűségünket. Nem fordultunk-e mi is bálványokhoz, mint Izráel, mert az Úr féltőn szerető Isten. Félti az övéit.

A példázatban szereplők közül az első Oholá, Samária, vagyis az északi országrész Izráel.  A másik nő, Oholibá Jeruzsálem, a déli országrész, Júda. Először Izráel fordult el az Úrtól, pogány kultuszt vett át, és ezt imádta. Isten kereste őket, nem mondott le róluk. Illés által üzente, meddig sántikáltok kétfelé, de nem tértek vissza Urukhoz. Ennek ítélet lett a következménye. Asszíria elfoglalta az országot, fogságba hurcolta a lakosságot. Mindez figyelmeztetés volt Júdának, térjenek meg, hagyjanak fel vétkeikkel, dobják ki bálványaikat, és járjanak az Úr útján. De nem vették komolyan Isten szavát.

Júda kapott időt, hogy teljes mértékben Isten akaratához szabja életét. Mi is kaptunk időt, hogy megismerjük Urunkat, megszabaduljunk a bűntől, a hamis kultuszoktól, hagyományoktól, és teljes szívvel szeressük Őt. Vajon jól felhasználtuk az időt? Elindultunk a megszentelődés útján? Egyedül csak az Úrban bízunk? Aki pedig egyedül az Úrban bízik, nem csalódik. Hogyan is csalódhatnánk olyan Úrban, Aki az életét adta oda az övéiért. Nem hagyja népét magára soha. Júda is megtapasztalta Isten csodálatos hatalmát és szabadítását Ezékiás király idejében. Visszafordította Jeruzsálem falai alól az Asszírokat, mégsem hagyatkoztak Rá. Kire támaszkodom? Istenre, vagy a hagyományokra, emberi hatalmakra?

Azt olvassuk, túltett nővérén is a paráználkodásban. Nem megtért, nem Istenre épített, hanem még mélyebbre süllyedt. Mert a hűtlenség nemcsak a bálvány istenekhez való fordulást, idegen kultusz átvételét jelentette, hanem azt is, hogy a védelmüket, nem Istentől várták. Más népekkel léptek szövetségre, más népek oltalmát keresték. És ez bántja az Urat. Azt jelenti, nem hiszik, hogy Isten képes megoltalmazni őket. Amikor Isten népe a világtól, a politikától vár oltalmat, segítséget, az hűtlenség. Olyan, mintha a feleség egy másik férfira támaszkodna. Isten úgy értékelte ezt, hogy elfelejtette Őt a nép és hátat fordított Neki. Ezért szól Isten figyelmeztetése, ha nem térnek vissza Hozzá, ha nem egyedül Belé vetik bizalmukat, elvesznek. Isten azt akarja, hogy egyedül a Pásztor Jézusra figyeljünk. Ne feledjük el soha, Ő mindenkor, ma is ugyanaz.

Példázatot is mond a próféta a még otthon maradt népről. Rozsdás fazékhoz hasonlítja őket. Az Úr mindent megpróbált velük. Meg akarta tisztítani a szívüket, de nem lehet. Beléjük marta magát a bűn, úgy amint a rozsda teszi. Adjunk hálát, hogy már van segítség. Ha fáj a bűn, ha vissza akarok térni, van megoldás. Az Úr Jézus vére megtisztít minden bűntől. Amit semmi nem tudott eltávolítani, a bűnbánó szívből, kitörli az Úr kegyelme. Az Úr kegyelmén kívül, semmi nem segít, semmi nem képes tisztává tenni, csak Jézus vére. Jöjjünk Hozzá, és kérjük kegyelmét! Térjünk vissza az Úr útjára, és figyeljünk az igére!

A szomszédos népek felé is szól az ítélet. Miért? Mert nem éreztek együtt Isten népével, hanem örültek a pusztulásának. Hahotáztak, káröröm volt bennük. Isten népe pusztulásának örvend a világ. Ma is sokan annak örülnek, ha a zsidóságot bántalmazás éri, ha Jeruzsálemet el akarják tőlük venni. Sokan örülnek, ha Jézus tanítványait elnyomhatják, akadályozhatják. Isten azonban megmutatja, ha káröröm van bennük, őket sem kerüli el az ítélet. Lehet valaki büszke és hatalmas, ha Isten cselekszik, senki nem akadályozhatja meg. A magát felértékelő ember sem képes Isten tervének ellenállni. A szomszédos népeknek is meg kell ismerniük Isten hatalmát. Mindennek az a célja, hogy mindenki felismerje, az Úr az Isten. A bálványok, politikai hatalmak nem érnek semmit, csak az Úrba vetett hit segít.

Csodálatos ennek a levélnek a második fejezete, végig Krisztusról, az Ő megismeréséről szól (Kol 2,1-23). Mert ez az élet célja, megismerni Őt, felfedezni a Benne elrejtett kincseket. Mert az igazi kincs és érték Krisztusban található. Ehhez a kincshez úgy juthatunk, ha keressük, ha időt szánunk rá.  Krisztust az igéből ismerhetjük meg. Mennyit bújjuk az internetet, hogy ismereteket szerezzünk. Képezzük magunkat, és az igazi ismeret forrását nem keressük. Az élethez szükséges minden ismeret Benne található. Isten Krisztusba rejtette el mindazt, amire szükségünk van. A Vele való élő kapcsolat által csatlakozhatunk erre a forrásra.

Fontosnak tartja az apostol, hogy ne csupán elfogadjuk Krisztust, az Urat, hanem rendeljük is alá magunkat Neki. Éljünk Őbenne, éljünk az Ő akarata szerint. Azt mondjuk, képtelenek vagyunk úgy élni, mint Ő, azonban Pál rámutat, nem a magunk erejéből tesszük ezt. Nem, aki Benne hisz, az meghalt a kereszten önmagára nézve. A régi életünk, természetünk meghal és Krisztussal új életre támadunk fel. Most már Krisztus él bennünk, és Ő tesz képessé az ige szerinti életre.

Az ige a keresztet állítja az élet középpontjába. Ha eljutunk oda, lehull vállunkról a teher. Miért? Mert a kereszten adósságrendezés történt. Adós vagyok Isten felé, mégpedig rendezhetetlen adóssággal, azonban a kereszt alatt mégis rendezhetjük a számlát. Hogyan? Hisz nincs miből fizetni?  A kereszt elmondja, rendezve van. Nézd ott az adósleveled, fizetve van. Ki fizette ki? Az Úr Jézus Krisztus. Ha ezt látjuk, és átéljük, hálás szívvel fogjuk Őt magasztalni. Akkor csak Róla szól az életünk. Mert nem lehet nem szeretni azt, aki ilyen adósságot kifizetett. És mivel fizetett? Nem arannyal, ezüsttel, még csak nem is euróval, saját vérével. Önmagát adta, hogy megállhassunk Isten előtt, és kegyelemből gyermekei lehessünk. Önmagát adta, hogy életünk legyen, és üdvösségünk. Meghalt, hogy ezután már ne magunknak, hanem Őneki, Megváltó Urunknak éljünk.

Legyen életünk középpontja Krisztus keresztje. Mert Isten a keresztet tette az élet gyógyközpontjává. Itt gyógyulhatunk meg a bűn minden pusztító hatása alól. A kereszt tövében születhetünk újjá, és lehetünk szabadok a világ minden hatalmától. Ha bűnbocsánatra, testi-lelki gyógyulásra van szükséged, jöjj a kereszthez. Ott kapsz gyógyulást, és új életet.

 

 

Áll a Krisztus szent keresztje

 

1. Áll a Krisztus szent keresztje Elmúlás és rom felett, Krisztusban beteljesedve Látom

üdvösségemet.

2. Bánt a sok gond, űz a bánat, Tört remény vagy félelem: Ő nem hágy el, biztatást ad:

Békesség van énvelem.

3. Boldogságnak napja süt rám; Jóság, fény jár utamon: A keresztfa ragyogásán Fénye-

sebb lesz szép napom.

4. Áldássá lesz ott az átok, Megbékéltet a kereszt; El nem múló boldogságod, Békessé-

ged ott keresd!

5. Áll a Krisztus szent keresztje Elmúlás és rom felett, Krisztusban beteljesedve Látom

üdvösségemet.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése