2022. június 29., szerda

A jót kövesd!

 

A

z Úr kegyelméből elkezdődött a templom építése (Ezsd 4,1-16). Lerakták az alapkövet, és úgy tűnik minden rendben.  Azonban ez csak a látszat, az ellenség nem örül annak, hogy Isten felállítja rendelőjét.  A gonosz azt akarja, hogy tönkremenjünk. A vallás nem probléma csak az élő hit. Az a gond sátánnak, amikor az emberek megismerik Istent és rádöbbennek, hogy Ő jó. Megtapasztalják hatalmát és szeretetét, és átélik bűnbocsátó kegyelmét. Ha ez így történik, az ember élete gyógyul, a gonoszság visszahúzódik, és egyre többen imádják és dicsőítik az Urat. Sátán ezt nem képes elviselni. Ő azt akarja, hogy folyamatos legyen a pusztulás, és aki mélybe jutott az onnan ne jusson a felszínre. Mindezt úgy viszi végbe, hogy a legtöbb ember nem látja meg ezt, eleinte minden szépnek, jónak tűnik, de eljön az idő, amikor a valóság feltárul. Isten azonban hív, megszabadít és olyan élet felé terel, ahol az Ő áldása látszódik meg rajtunk. És ez nem vallás, élő kapcsolat Vele. A hazatért zsidók ezt a kapcsolatot élik meg az oltár körül, és ezért építik a templomot. Azt akarják, hogy a kapcsolat stabil legyen, és hosszú távon gyógyulhasson az életük.

Jön az ellenség, mindent bevet, úgy érkezik, hogy mindenki a zsidók összeférhetetlenségéről beszéljen, ha nem úgy sikerül a terv, ahogyan azt szerették volna. Felajánlják segítségüket a templom építéséhez. Ez nagyon szép, és kedves, milyen jó, hogy ilyen segítőkészek. Hol itt az ellenség? Ezek nem ellenségek, gondolnánk, hanem barátok. Hogyan lehet ilyen jó szándékot, rengeteg segítő kezet, óriási anyagi támogatást visszautasítani. Mert ugyebár, ha jön a pénz az jó, és úgy vagyunk, amint a sláger szövege mondja: „Honnan jössz, nem érdekel, csak gyere …, és ennyi kell.”

Az ellenség valóban világosság angyalává változtatja magát. Még azt is elmondja, hogy ők is Izráel Istenét imádják. Azonban az építés vezetői jól látják, hogy ez megtévesztés. Ők nem Istent imádják, hanem valami több vallásból összegyúrt saját istenséget. Ezért elutasítják őket. Ezek az emberek megtéveszteni akarják Izráel népét, úgy gondolják, amit ők imádnak azonos Istennel. Azonban ez keveredés, és ezt elutasítják. Miért is? Hát tényleg nem egy Isten van? Olyan jó, ha minél többen egy cél érdekében összefogunk, jöhet a pénz, és jöhet mindenki. Azonban ők tudták, Isten népe közé csak születni lehet. Így van ez ma is. Az lesz Isten gyermeke, aki a Szentlélek munkája által Isten igéjéből újonnan születik. Ez több mint egy vallás felvétele, azt jelenti, Isten tett bennem valamit, most már oda a régi természetem, újjá lettem, és Ő lakik hit által bennem. Ő uralja az életemet, én pedig engedelmeskedek Neki.

Ezek az emberek Istennek akarnak megfelelni és nem embereknek. Talán azt mondjuk, rosszul döntöttek, mert így a maguk számára nehezítették meg az életet és az építést. Azonban Isten mindig övéi mellett van. Ő nem támogatja a világgal való összefogást. Mert nem az a misszió, amikor a világot beengedjük az egyházba, átvesszük szokásait, és összefogunk vele. Ezeknek az embereknek volt bátorságuk elutasítani az ellenség szépnek látszó tervét. Ne engedjük magunkat megtéveszteni. Az apostolok sem támaszkodtak a világra, még csak a zsidóság vallási vezetőire sem. Egyedül a Szentlélekben bíztak, Őreá figyeltek.

Az ellenség nem adja fel, vádoló levelet küldenek a királynak, azonban Isten népe nagyobb király, a menny és a föld Istenének az oltalma alá tartozik. Ne figyeljünk az ellenségre, hanem mindig nézzünk az Úrra.

Harmadik levelet is ír az öreg János apostol, és még mindig csak egyszerűen presbiternek, vénnek mondja magát (3Jn 1-15). Ezzel rámutat ő is Jézus tanítványa. Nincs pozíció a gyülekezetben, testvérek vagyunk.

Gájusz a címzett, aki szeretett barát, Krisztust szereti Gájusz, és a Benne való hit kapcsolja össze Jánossal. A Krisztusba vetett hit összekapcsol addig ismeretlen embereket egymással.  Hit által testvérekké válunk, mert Krisztus van gondolkodásunk és életünk középpontjában. Nem emberekről, hanem az Úrról szól a történet. Neki élnek és szolgálnak, Őt ismertetik meg a másik emberrel.

Testvérek elmondták Jánosnak, hogy Gájusz éli is a hitét. Ez azt jelenti ragaszkodik Krisztushoz, számára Krisztus az Ő élete és tanítása az igazság. Rólam is el tudják mondani, hogy ragaszkodom az igazsághoz és az igazságban járok? Látható, hogy minden területen az Úr igéjéhez igazítom az életemet? Gájusz ragaszkodott az Úrhoz, a Tőle való igazsághoz. Nem volt könnyű,, de ebben a gyülekezetben Jézusra figyeltek, a keskeny úton jártak. A világ mindent megtesz, hogy erről az útról letérjünk, de ők megmaradtak Jézus nyomában és nem engedtek a nyomásnak.

János elmondja Gájusz lelkileg egészséges. Ez nagy dolog, és nagyon fontos, hogy egészségesek legyünk hitben és lélekben. Elmondható rólunk is, hogy a lelkünk egészséges? Talán épp azért küzdünk annyi problémával, mert nem egészséges se a lelkünk, se a hitünk. Csakis az ige által válik a hitünk és lelkünk egészségessé. Akkor mondhatjuk el, hogy egészséges a lelkünk, ha eljutottunk a felnőtt hitre. Amikor nem más táplál minket, hanem önállóan tudunk táplálkozni, különbséget teszünk egészséges és egészségtelen táplálék között.

Gájusz szolgál, befogadja majd tovább indítja az Úr nevéről bizonyságtévőket. Ezek vándortanítók voltak. És nem üres kézzel engedi el őket, hanem támogatja a szolgálatukat. Ezek a tanítók, csak hívő testvérektől fogadtak el támogatást. A nem hívőktől, pogányoktól semmi támogatást nem vettek át. Isten ügyét csak tiszta pénzzel, és tiszta szívvel, hála adománnyal lehet támogatni.

Vannak rossz példák is, de János azt kéri, hogy a jót kövessék. Nem mindegy kit követünk, mire hallgatunk. A jót akkor tudjuk követni, ha képesek vagyunk megkülönböztetni a rossztól.  Amint látjuk itt meg tudták különböztetni a jót, mert ismerték Jézust. Hiába mondták mások, hogy jó ha a világtól támogatást fogadnak el, ők ezt rossznak látták, elutasították. A hit bátorság is.

 

 

 

Krisztusom, kívüled nincs kihez járulnom

 

1. Krisztusom, kívüled nincs kihez járulnom, Ily beteg voltomban nincs kitől gyógyulnom.

Nincs ily fekélyemből ki által tisztulnom, Veszélyes vermemből és felszabadulnom.

2. Gyújtsd meg szövétnekét áldott szent igédnek És bennem virraszd fel napját kegyel-

mednek; Igaz utat mutass nékem, szegényednek, Járhassak kedvére te szent Felsé -

gednek.

3. Várlak, Uram, azért reménykedő szívvel, Miként a vigyázó virradást vár éjjel; Hozd fel

szép napodat nékem is jó reggel, Hogy szolgálhassalak serényebb elmével.

4. Dicsértessél. Atya Isten, magasságban, Mi Urunk Krisztussal mind egy méltóságban,

És a Szentlélekkel mind egy hatalomban: Háromság egy Isten, áldj meg dolgainkban.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése