2022. június 2., csütörtök

Hit által

 

I

zráel fiai Jerikó falai alá értek (Józs 6,1-27). A kémek meghozták a hírt, a város fél, és ezért bezárkózott. A falak mögé menekültek, és bíznak azok védelmében. A városba se ki, se be nem lehet menni, úgy gondolják, így megvédhetik magukat. Nem akarják felismerni, hogy nem a falak védenek meg.  Ne a saját alkotásainkban bízzunk, mert azok nem adnak védelmet, és nem segítenek. Mit lehet akkor tenni?  Jerikónak nincs esélye a megmaradásra? De igen. Ahogyan Ráhábnak is volt. Ráháb hallotta a híreket Izráel Istenének tetteiről és felismerte az idők jeleit. Meglátta, Isten hatalmasabb az ő isteneiknél, és csak akkor maradhat meg, ha Isten népéhez pártol. Isten kereste Jerikó népét is, ők is hallottak az Úr hatalmas tetteiről, ahogyan Ráháb, úgy ők is választhatták volna az élő Istent. Ma is keres Isten. Sokféle jelzést ad, azonban a legtöbb ember ezt nem veszi komolyan, emberi lehetőségek után fut, vagy bezárkózik, ahogyan Jerikó népe is tette. Ne zárkózz be, hanem fordulj őszinte szívvel Isten felé! Mert nem a bezárkózás, a magunkba fordulás a megoldás, hanem az élő Istenbe vetett hit. Azért jött el az Úr Jézus, hogy kiszabadítson félelmeinkből. Ő hív magához, így esélyt ad a változásra. Azt akarja, hogy látva tetteit megbátorodjon, remény gyulladjon szívünkben, és kérjük segítségét. A félelem ellen a bezárkózás nem megoldás. Mi segít? A bátor kitörés. De ezt nem tették meg Jerikó lakói. Ha kimennek és leborulnak az Úr előtt, megmaradnak. Egyedüli menekülés az Úrhoz való menekülés.

Józsué megtapasztalja, Isten jelenlétét. Átéli, hogy valóban vele van az Úr, pontosan úgy, ahogyan azt megígérte. Megszólítja őt. Isten megszólít, és ezzel jelzi, ne félj, itt vagyok. Nem rajtad fordulnak meg a dolgok, hanem az Úr jelenlétén. És mindig ezen van a hangsúly, jelen van-e az életemben, az egyház életében az Úr. Nem mi és nem az egyház oldjuk meg a problémákat, hanem az Ő jelenléte ad megoldást. Ha Ő nincs jelen, tehetetlenek vagyunk. Ha akkor megkérdeztek volna egy elemzőt, ahogyan ma  teszik, bonyolult politikai vagy háborús helyzetben, ők azt mondták volna, Izráelnek nincs esélye. Kielemezték volna a két tábor emberi forrásait, és megállapították volna, minden Jerikó mellett szól. Jerikó szervezett város, képzett, és modern fegyverekkel felszerelt katonasággal rendelkezik, és ugye ott a bevehetetlen városfal. Jobb, ha Isten népe visszafordul.  Isten azért szól, hogy Józsué ne ezekre a szempontokra nézzen, hanem egyedül Őreá. Bízzon az Úrban. Mert Itt Izráel mellett nem emberi tényezők szólnak, hanem az Úr. A különbséget az Úr adja.

Józsué szívében talán megfordult, őrültség, kész halálos ítélet, amit teszünk, de Isten elmondja: Tied a győzelem, döntöttem, és a kezedbe adtam Jerikót. Hét napon át erre kell figyelniük, mindig arra nézz, amit Isten mond. Ne a láthatókra figyelj!  Teltek a napok, már öt majd hat nap is mögöttük van, és nem történt semmi. Mindennap fegyelmezetten megkerülik a várost, megfújják a kürtöket, de nem történik semmi. Legyünk őszinték, nem lenne ott bennünk, hogy ennek nincs semmi értelme, hagyjuk abba az egészet. Azonban ők nem adták fel, mert bíztak Isten ígéretében. Ha az Úr mondja, nem őrültség, ha csak én gondolom, akkor igen. A holtponton mindig az ige segít át.  Ha felidézem, amit az Úr mondott, tovább tudok menni. És a hetedik nap is mennek, mindent úgy tesznek, ahogy Isten mondta. Itt is lényeges elem az engedelmesség. Nem a logikára hallgatnak, hanem engedelmeskednek Istennek.

Pál apostol elsorolta Isten munkáját, rámutatott a szabaddá tett útra, az ingyen kegyelemre, az új élet lehetőségére, ami most már minden ember előtt nyitva áll (Ef 3,14-21). Ahogy ezeket végiggondolja, nem tud mást, mint térdre hullni Isten előtt.  Jó ha mi is térdre hullunk az Úr előtt.  Mégpedig mindig akkor, amikor felragyog előttünk az Ő nagysága és szeretete. Pál nem kijelölt időpontra, vagy megfelelő körülményre, tollal a kezében térdre borul. Hódoljunk meg mi is az Úr előtt, álljunk meg, hagyjuk abba, amit épp tettünk. Még a levélírást is abba tudja hagyni és imádja az Urat.

Térden állva imádkozik is, kér az Úrtól. Mit kér?  A belső emberben való megerősödést. Azt, hogy az Úr formálja tovább őket. Fontos, hogy a belső, vagyis az új ember megerősödjön, akkor lesz ellenálló és kitartó. Gyakran azért esünk el, mert az új ember még nem elég erős. A testünket eddzük, tápláljuk, hogy bírja a mindennapi strapát, így kell lelkünket is erősíteni. Mivel erősíthetjük a belső embert? Táplálkozással, az ige olvasásával. A naponkénti csendesség, kapcsolat az Úrral erősíti belső emberünket.  Az igét olvasva a Lélek megerősít. Az olvasottakat táplálékká, energiává alakítja. A Lélek nélkül nem értjük meg Isten üzenetét.

A cél, hogy Krisztus lakjon a szívünkben. Eddig mi magunk laktunk benne, mi ültünk életünk trónján, de most, leszállunk róla, és átengedjük a helyet az Úrnak.  A lényünk az Úr lakóhelyévé kell, hogy váljon.

Megismerjétek Krisztus szeretetét. Ismerem az Urat? Hogyan ismerhetem meg? Ha egy fedél alatt lakom Vele. Ha figyelem az életét, a szavait és tetteit. Ahogyan a tanuló is figyeli a mesterét.

Azt is elmondja, hogy az Úr ereje működik bennünk, és általa sokkal többet megtehet, mint ahogy mi gondoljuk. Ezzel Pál jelzi, aknázzuk ki Isten lehetőségeit. Aknázzuk ki mindazt, ami a Szentlelke által lehetséges. Urunk azt mondta, hogyha annyi hitünk van, mint a mustármag semmi sem lesz lehetetlen a számunkra. Vegyük ezt komolyan.

 

 

Hinni taníts, Uram, kérni taníts!

 

1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet,

Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!

2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy,

Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!

3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengesé-

gemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!

4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelme-

sen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése