2022. június 30., csütörtök

Eljön az Úr

 

A

 gonosz erőteljesen munkálkodik (Ezsd 4,17-24). Mindent megtesz a templom építésének a megakadályozására. Mennyire fél a világ Isten gyermekeitől. Pedig nem kellene félni, mert Isten az övéi által kegyelmét és áldását közvetíti a világba. Ha ezek az emberek, akik most akadályoznak, teljes szívből Istenhez fordulnak, eltávolítják a hamis isteneket és azok kultuszait, ha Isten törvénye szerint élnek, áldást élnek át. Azonban ők nem akarják Istent megismerni, csak a maguk módján kívánják tisztelni. Gyakran ez a probléma, a magunk módján hiszünk és élünk, és nem úgy, ahogyan Isten azt igéjében kijelentette.

Ezek az emberek nem Istent akarják igazán megismerni és szolgálni. Nekik a terület és a zsidók feletti uralom kell. Feljelenteni, bevádolni könnyű és az élteti ezeket. És ez szomorú. De megmutatja, mi van az ember szívében. Isten megismerése a Vele való élő kapcsolat nélkül megkeseredett emberek vagyunk. Őbenne találhatjuk meg az életünk értelmét és célját. És mi ez? Ő maga? Ő az élet értelme. Az a szent Isten, aki nem tönkreteszi az ember életét, hanem megtanít jól élni. Isten ideadta igéjét, amiből megtanulhatjuk az életet. Megismerhetjük Őt és önmagunkat is. Megtanít az ige elfogadni magunkat, elfogadni ember voltunkat, és azt, hogy Őreá van szükségünk. Az Ige rámutat, Isten beavatkozására van szükség. Arra, hogy bűnös szívünket újjá tegye. Mert az irigység és a gonoszság minden formája a szívünkből származik. És amíg a szív, a régi természet nem lesz újjá, semmi nem változik. Természetesen az életkörülmények változhatnak, cserélgethetjük a vezetőket, de maga az ember nem változik. Ha változik, akkor inkább egyre rosszabb lesz. A bűnt semmi nem tudja megakadályozni a terjedésben, vagy megszüntetni, csak egyedül a Jézus Krisztusba vetett hit. Csak Ő segíthet rajtunk. De akarjuk ezt? Történetünkben ezek az emberek nem akartak változni és nem akarták Isten akaratát megismerni. Ezért maradt számukra az akadályoztatás. Elhitték, hogy Isten munkáját meg lehet akadályozni és népe fölött lehet győzni. A gonosz mindezt elhiszi, és el is hiteti Isten ellenségeivel.

Ahogy olvassuk, ezt a fejezetet úgy tűnik sikerül az ellenség terve.  Az akadályozók felhatalmazást kapnak a királytól tervük kivitelezésére. És ők sietnek a királyi parancsot végrehajtani.  Milyen is az ember. Semmi erőszakos dolgot nem akar Isten népe, csak templomot, Isten rendelőjét megépíteni, ahol még ők is gyógyulhatnának, mégis fegyvert használnak ellenük. Az Istent nem ismerő ember mindig a fegyverek erejét veszi igénybe.

Az építés félbeszakadt, de Isten akaratát senki nem akadályozhatja meg. Eljön az idő, amikor majd folytatódik az építkezés. Addig is Isten népe, a hazatértek, imádkoznak.  Mert vannak dolgok, amikben korlátozhatják Isten gyermekeit, azonban az imádkozás korlátlan lehetőség. Talán úgy érezzük, korlátozva vagyunk, de ne feledjük, Isten elé odaborulhatunk. Ő mindig megközelíthető. Talán azért is élünk meg akadályoztatást, hogy még inkább Őreá bízzuk magunkat. Meg kell tanulnunk elmélyülten imádkozni, és az Úrra várni. Az imádság mindig hittel és reménnyel teljes legyen. Ha telik is az idő, ne adjuk fel, higgyük, hogy amit Isten megígért, azt meg is teszi.

A Jelenések könyve kerül sorra újszövetségi napi olvasmányként (Jn 1,1-8).  Nagy szükségünk is van a benne megszólaló bátorító és megerősítő üzenetre. Ma is sok probléma kerül elénk, a gonosz erőteljesen munkálkodik, és a gazdasági élet is nehezedik. Ez a könyv üzenet a mai tanítványok számára, a legnehezebb helyzetben, a legsötétebb időkben sincsenek magukban, Uruk velük van. Neki van üzenete az övéi számára. Ez a könyv tulajdonképpen börtönnapló. János apostol Patmosz szigetén száműzetésben él. A Jézusról szóló bizonyságtétel miatt kemény rabmunkára ítélik az idős apostolt. És ő nem csügged el, figyel felfelé, és megtapasztalja, hogy az Úr ott is szól. Még egy börtönsziget kőbányájában is meg lehet hallani az Úr szavát. Mert ez nem a körülményeinktől, hanem szívünk állapotától függ. János mindig és mindenhol tanítvány, szíve az Úr szeretetével van tele. Állandóan az Ő szavát várja.

Az ad kijelentést Jánosnak azokról a dolgokról, amiknek hamarosan meg kell történniük. Ezek nem ijesztgetésül vannak leírva, hanem felkészítésképpen. Ne a világ megjobbulását várjuk, hanem keressük Urunk oltalmát és akaratát. A legsötétebb időkben is legyen Isten népe világosság. Azért van itt, hogy világítson. Akkor is ha ez a világ gyakran el akarja nyomni a gyülekezet lámpájának a kanócát.

János az Úr Jézusra mutat és elmondja, ne féljetek, mert Ő szeret minket. És nemcsak a múltban, hanem ma is szeret.  Hogyan szeret? Nézzünk a keresztre és meglátjuk! Életét, vérét adta értünk. Ilyen Urunk van, kész volt meghalni, csakhogy a bűn hatalmától szabaddá tegyen. Mindez megmutatja, hogy az ember legnagyobb problémája a bűn és erre egyedüli megoldás az Úr Jézus halála. Az Ő vére tisztít meg minden bűntől.  Nemcsak ennyit adott, bár ez hatalmas lehetőség, mert önerőből soha nem leszünk szabaddá.  Őáltala van szabadulás,és egyben országa polgárai lehetünk. Aki Krisztusé, az egy másik országba is tartozik. Az már Isten gyermeke, a legnagyobbhoz tartozik, és ez azt jelenti, nincs szükség az aggodalomra és a félelemre. Isten országában ezeknek nincs helyük. Aki Isten gyermeke az tudja, hogy mennyei Atyja ismeri szükségeit és gondoskodik róla.

Ő el fog jönni, ezt erősíti meg János. Amikor eljön, nem gyermekként, hanem Úrként érkezik. Mindenki meglátja, és akkor, akik elutasították, megfeszítették sírnak. Siratják az elszalasztott lehetőséget. Ma még szól az ige, lehetőségünk van elismerni, hogy Ő az Úr. Ma még Rábízhatjuk magunkat, és akkor majd örömmel várhatjuk Őt. Ő a kezdet és a vég, minden az Ő kezében van. Nem az ember tartja kézben a történelmet, hanem Ő. Azonban ha nem hallgatunk Rá, sok szenvedést okozhatunk magunknak. Mert az engedetlen ember útját a uszítás kíséri. Az Úr eljövetele az újjáteremtést hozza el. A bűnös ember pusztít, ezt ma is látjuk, az Úr Jézus Krisztus viszont gyógyít, helyreállít, új lehetőséget, és végül új teremtést hoz.

 

 

Fel, barátim, drága Jézus zászlaja alatt

 

1. Fel, barátim, drága Jézus zászlaja alatt, Rajta, bátran! megsegít és győzedelmet ad.

Bízzatok, mert Jézus eljön, ő a fővezér, Zengje ajkunk: hozzád esdünk győzedelemér'!

2. Lám, a Sátán serge talpon, szembetörni kész, A legbátrabb harcosoknak bátorsága

vész. Bízzatok, mert Jézus eljön, ő a fővezér, Zengje ajkunk: hozzád esdünk győzede-

lemér'!

3. Szóljon a kürt, fenn lobogjon győzedelmi jel, Így előre Jézusunkkal: néki győzni kell!

Bízzatok, mert Jézus eljön, ő a fővezér, Zengje ajkunk: hozzád esdünk győzedelemér'!

4. Harci zajban, küzdelemben oldalunkon áll, Benne higgyünk, ő segít meg szívünk har-

cinál. Bízzatok, mert Jézus eljön, ő a fővezér, Zengje ajkunk: hozzád esdünk győzede -

lemér'!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése