2022. június 6., hétfő

Az alkalmas idő

 

A

z Úr hatalmasan munkálkodik népe között (Józs 10,1-15). Egyértelművé teszi, hogy velük van, és amit megígért, azt meg is teszi.  Vezeti őket, és győzelmet ad nekik. Azonban azt is megtapasztalják, nem lehet Istent becsapni. Amire azt mondja, hogy az Övé, azt nem tarthatja meg senki. Megláttuk, milyen nagy ereje van a bűnnek, ami az érzékszerveinken keresztül támad. Azonban Isten a bűnt nem tűri meg, és amíg nem rendezzük, nincs előrelépés, nincs újabb győzelem. Izráel vereséget szenvedett Ajjal szemben. Miután engedelmeskedtek az Úrnak, és megszabadultak és megtisztultak a gonosztól ismét átélik Isten segítségét.  Még a hadi tervet is megmondja, sőt előre biztosítja őket, hogy nekik adta a várost. Így már bizonyossággal indulhatnak a harcba.

A Gibeóniak történetéből megtudjuk, Istenhez csak őszintén lehet jönni. Ha valóban életváltozást akarunk. Nem téveszthetjük Őt meg.  Azonban lehetőséget kapnak arra, hogy igazán megismerjék az Urat és Neki szolgáljanak. Isten minket is őszinte megtérésre és Neki való életre hív. Nem vallási gyakorlatokat vár, hanem megváltoztatott életet. Azt akarja, hogy mindenben az Ő akaratához igazodjunk. Nem elég csak a kereteken változtatni. Isten nem fogad el cégtábla átfestést, Ő a szívünk megszaggatását, életgyakorlatunk megváltozását várja.

Az ellenség is mozgolódik.  Jeruzsálem királya hallja mi történt Ajjal, és hogyan adták meg magukat a Gibeóniak, megijed, de nem Istenhez fordul. Nem az életét akarja megváltoztatni, és keresni Isten akaratát. Mert ha őszintén felszámolná bálványait, és megtisztulna a kánaáni szokásoktól, újat kezdhetne. Inkább harcolni akar Isten népe ellen. Nem ők akarnak megváltozni, hanem Istentől akarnak megszabadulni. Nagyon rossz gondolkodás, de ma sem ismeretlen. Nem a bűntől, az önpusztító élettől akar az ember megválni, hanem Istentől. Úgy gondolja, ha Istent kiteszi az életéből, akkor minden rendben lesz. Hogyan gondolkodunk? Ez a király összefog a szomszédos négy királlyal, tőlük kér segítséget Isten népe ellen. Ez rossz ötlet. Mindig rossz ötlet, amikor Isten ellen akar valaki összefogni. Inkább Isten segítségét kellene kérni, mert ha szívből kiáltunk Hozzá, Ő meghallgat, és megszabadít.

Egyesített erővel fordulnak Gibeon ellen. Azonban ők Józsuéhoz fordulnak, ezáltal Isten segítségét kérik. A túlerővel szemben Istenhez fordulnak. Nem maguk igyekeznek megoldást keresni, hanem Isten népétől kérnek támogatást. Azt is látni kell, ezek az emberek nem más kánaáni királyhoz fordulnak, hanem Isten népéhez. Nem a világtól kérnek támogatást, hanem Isten gyermekeitől.

Józsué kész segíteni, Isten pedig bátorítja őt. Ne félj tőlük, mert a kezedbe adtam őket! Ha az Úr útján járunk, nem kell félni semmilyen ellenségtől. Senkitől és semmitől, ami meg akarja akadályozni, hogy Istennek engedelmeskedjünk. Nem kell félni a gonosz semmilyen támadásától, mert Ő már Jézus által nekünk adta az ellenség területeit. Hitben foglalhatunk területeket a gonosztól.  Pünkösdtől kezdve az evangélium elindul hódító útjára. De nem fegyverekkel, hanem a Lélek kardjával,  Isten életeket újjáformáló erejével. Józsué hittel megy előre, komolyan veszi, hogy Isten már döntött.  Így azután nem az ellenség erejére tekint, hanem megy bátran előre, az ígéretre építve. Bizonyossága van, ilyen bizonyossággal mehetünk mi is előre. Urunk mondja: Bízzatok én legyőztem a világot. Egy csodával is megerősítette népe hitét Isten. Megmutatta nekik, hogy velük van, és harcol értük. Isten gyermekei, ha az Úr harcát harcolják, ha lelkeket nyernek meg az evangéliumnak, nincsenek magukban. Velük van az Úr. Egyedül nem is tudnánk győzni, különösen nem, régi természetünk felett, de Vele, a Szentlélekkel, igen.

Pál apostol ébresztgette az efézusiakat, mert a környezet rájuk is hatni kezdett (Ef 5,15-17). Ébresztget az ige, ne világhoz igazodjunk. Ne a nem hívők élete legyen a minta.  Az Úr arra hívott el, hogy a mi életünk mutasson utat azoknak, akik még nem ismerik az Urat. Meg kell tanulni felismerni mi kedves az Úrnak, és mi nem.

Szívünkre helyezi az apostol, hogy nem mindegy hogyan élünk. A hívőnek nem mindegy hogyan él. Hogyan éljünk? Bölcsen. Ez mit jelent? Tudom, hogy az időt hitem megélésére, az evangélium megismertetésére kaptam. Amikor az Úr belép az életembe, elhív tanítványnak, innentől kezdve Isten országa polgára vagyok, és az feladatom, hogy ezt az országot képviseljem, annak az igazságáért éljek. A Szentlélek hozza elénk az alkalmas időt, Ő ad lehetőséget a bizonyságtételre.  Jól látjuk ezt Péter és János életében, amikor az Ékes kapuban az Úr nevébe vetett hit által meggyógyítják a bénát. Meglátták, hogy nem véletlenül van ott, az az ember, hanem azért, hogy átadják neki azt, amit csak ők adhatnak. Megismertessék Jézus hatalmával, és az Ő nevében felszólítsák, hogy álljon talpra. Meglátták, hogy ez az alkalmas idő, ez az Úrtól készített lehetőség, és ezt jól használták fel.

Az apostol szívünkre helyezi, ne legyünk ostobák, hanem ismerjük fel és értsük meg, mi az Úr akarata. Ne döntsünk azonnal, mielőtt valamibe belemegyünk, boruljunk az Úr elé, és kérdezzük, mi az Ő akarata? Amit tenni szándékozok, az valóban az Ő akarata? Azt az Úr is megtenné, vagy így tenné?  Nem minden Isten akarata, amire lehetőség nyílik. Van, ami nagyszerűnek látszik, de Isten nem támogatja. Ezért, hitben kell tusakodnunk, és olvasni az igét. Kérhetjük a Szentlélek vezetését, világosságát, és akkor nem tévedünk el.

 

 

Jövel, Szentlélek Úr Isten

 

1. Jövel, Szentlélek Úr Isten, Töltsd bé szíveinket épen,:/: Menynyei szent ajándékkal,

Szívbéli szent buzgósággal, Melynek szentséges ereje:/: Nyelveket egyező hitre Egybe-

gyűjte sok népeket, Kik mondván, így énekeljenek; Alleluja! Alleluja!

2. Te, szentségnek új világa, Vezérelj Igéd útjára, :/: Taníts téged megismernünk, Istent

atyánknak neveznünk. Őrizz hamis tudománytól, :/: Hogy mi ne tanuljunk mástól, És ne

légyen több más senki, Hanem Krisztus, kiben kell bízni! Alleluja! Alleluja!

3. Ó, mi édes Vigasztalónk, Légy kegyes megoltalmazónk, :/: Hogy maradjunk útaidban,

ne csüggedjünk háborúnkban. Erőddel elménket készítsd, :/: Gyenge hitünket erősítsd,

Hogy halál és élet által Hozzád siessünk hamarsággal! Alleluja! Alleluja!

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése