2017. február 18., szombat

Akarom!



R
uth révbe ért, és Naomi is boldog öregkornak nézett elébe (Ruth 4,13-22). Boáz feleségül vette Ruthot, és gyermekük született, akin keresztül majd megérkezik Dávid vonala. Tehát ebben a történetben is a kegyelem útját látjuk, Isten megváltói terve kezd kibontakozni, a szereplők ezt menet közben nem látják, de mi már tudjuk, Isten terve célhoz ért. Megszületett már Dávid utóda is, Aki a legnagyobb Góliátot, a bűnt és halált győzte le. Szabadítása örök érvényű, nem kell új megváltót várni, mert Jézus áldozata tökéletes. Ő az életét adta oda értünk. Nem egy másik nép, hanem a bűn igája alól szabadított fel. Jézus nem embereket győz le, hanem a gonoszt győzte le, halála által. Hatalmasabb az ördögnél, és minden eszközénél. Szabadítása nem külső, nem a körülményeken javít, hanem a szívünkben végez munkát, megtisztít, és új emberré formál. Az igazi változást mindig az ember megváltozása hozza el, ez azonban egyedül az Ő munkája. Tartósan csak Ő képes megváltoztatni az embert, ez a változás újjászületés. A régiek elmúlnak, és íme, újjá lesz minden.
Az Úr munkája mindig célhoz ér, ha ezt mi nem is mindig látjuk. Mi a jelen történéseiben vagyunk, és azt sem tudjuk teljesen átfogni. Az élő víz néha a szemek előtt rejtetten kanyarog, évekig megbújik a háttérben, de azért folyik és önözi a területeket. Az Úr csodásan működik, ma is. Bár eléggé hátráltatjuk munkáját, de még a rosszból is jót tud kihozni. Ki gondolta volna a Moáb földjén végbement tragédiák után, hogy örülni fog még Naomi? Ki gondolt arra, hogy unokája lehet, azt pedig végképp senki nem sejtette, hogy Isten a Messiás vérvonalát készíti elő. Ruth sem gondolta, hogy a világ Megváltójának lesz majd az elődje. Sőt, a zsidók sem sejtették, hogy egy pogány nő bele fog tartozni a Krisztus családfájába, és nem is mellékágként.
Azonban az előzményeket is látnunk kell. Az életük saját kézbe vételének megvolt a fájdalmas következménye. Tragédiák sorozatán ment keresztül Naomi, mire megtanult igazán bízni az Úrban. Nem úgy működik, hogy minden azonnal csodásan alakul, bűnös szívünk mindig más irányba indul, és az Úrnak nagy fáradozásába kerül, amíg megérteti velünk akaratát. Mert mindig nekem kell meglátni, hogy rossz úton járok, engedetlenné váltam. Hányszor Istent okoljuk, magunkról pedig meg vagyunk győződve, hogy mindent helyesen cselekszünk.
Mindenben az Úr munkáját látták ők és a környezetük, itt nem emberi tervezés vagy szerencse működik közre, hanem az Úr kegyelme hajol le, és viszi végbe terveit. Az Úr megadta, mondták, igen, Ő adja meg, hogy életünk bizonyságtevővé váljon. Már nincs emberi erőlködés, az Úr viszi előre az életet. Mindezért az Urat magasztalják. Dicsérjük az Úr nevét mindazért, amit elvégzett bennünk és körülöttünk. Jó, hogy ma is láthatjuk munkáit, mert Jézus a mi életünk megújítója is. Ő az egyedüli, Aki által megújulhatunk. Sokat beszélünk megújulásról, de ezt csak Ő képes kimunkálni, részünkről a Benne való élő hit szükséges. Az Úr hit által cselekszik.
Láttuk a korábbiak során, hogy Jézus nem nyitott rendelőt Kapernaumban, hanem egész galileaszerte viszi az evangéliumot (Mk 1,40-45). Kiviszi Isten országát az emberek elé, így szabaddá teszi azt mindenki, az eddig tőle elzárt emberek előtt is. Mostani történetünkben is ezt látjuk, megnyílik Isten országa és annak megtisztító, gyógyító ereje egy leprás előtt. Ez az ember nem mehetett volna be a zsinagógába, ha Jézus oda korlátozza munkásságát, kívül marad a kegyelem áradásán. Isten azonban azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön. Mindenki, az általunk megvetett, kitaszított, reménytelennek nyilvánított emberek is. Mert ahol a mi lehetőségünk véget ér, ott kezdődik az Úré. Jézus lehetőségei nem érnek véget. Igénk arra is rámutat, hogy a problémás, megoldhatatlannak látszó ügyeket félresöpörjük. A bajt okozó embereket félretesszük, bezárjuk valahová. Így nem okoznak kellemetlen pillanatot nekünk, azonban ez nem megoldás.
Mi a megoldás? Mondjuk úgy: ki a megoldás? Jézus! Az általunk leírt emberek számára is van esély. A lepratelepről is vezet vissza út. A bűn leprájától is meg tud tisztítani. Mi kell ehhez? Beszélni Jézusról. El kell mondani mindazt, amit tudunk Felőle. Tegyünk bátran bizonyságot, a legjobb, ha az életünk tesz vallást. Ha látják az emberek, hogy leprás volt, de most már tiszta. 
A bizonyságtétel nyomán hit fakadt a szívében. Komolyan vette, amit hallott, nem mondta, hogy nem igaz, de azt sem, hogy szép, de az én életem nem tudja megtisztítani. Hit támadt a szívében, és meglátta, Jézus képes megtisztítani. Hiszed-e, hogy Jézusnak van hatalma életed felett? Meg tud téged is tisztítani, le tudja venni a szenvedélyek bilincseit?
Alázattal borul Jézus elé, ez nem földre zuhanás egy külső erő hatása alatt, hanem tudatos leborulás az Úr előtt. Tisztelet és hódolat az Istennek, Akinek van hatalma a lepra fölött is. Hiszi, hogy Jézus meg tudja gyógyítani, de elfogadja azt is, ha nem akarja. Ez az igazi alázat, ha nem tenné is, én akkor is szeretem, és szolgálom Őt. A hit nem földi kívánságaink kiszolgálója, hanem Isten erejének szolgálatra való indítása.
Jézus megérintette őt, tehát  így is vállalja, mert a gesztus, egy érintés, van, amikor többet jelent a szónál. De kimondja azt is: Akarom! Ő akarja az ember gyógyulását, megszabadulását. Isten részéről ez a hozzáállás: Akarom! Tehát nem rajta múlik, hanem rajtam, én akarok-e új életet? Meg akarok-e szabadulni a bűnös életből? Sokan nem akarnak, van ebben is valami jó, és különösen nem akarják Jézust szolgálni. Aki nem akar megtérni, Krisztussal új életet kezdeni, és inkább marad elrontott  élete mellett, az nyíltan elutasítja Jézust. Ő nem akarja, hogy az Úr Jézus uralkodjon élete fölött, nem akar Jézusnak szolgálni. És így, gyakran tudatlanul, de marad a az ördög szolgája. Szabad ember nincs, valamit szolgál, valami irányítja, és jó, ha az Úr irányítása alatt zajlik az életem. Isten szeret! Ez valóság, nem akar tönkretenni, belőlem meggazdagodni, míg a gonosz célja a testi, lelki tönkretétel és a kárhozat. Isten életet, üdvösséget kínál Jézusban, és valódi szabadságot. Ne feledjük, Ő mindig azt akarja, hogy rendbe jöjjünk, megszabaduljunk.
Jézus szava után azonnal végbemegy a gyógyulás, a leprának távoznia kell. Ha Ő szól, minden megkötöző erőnek távoznia kell. Nincs terápia, szanatórium, kezelés, majd meglátjuk. Csak ennyi: Akarom, tisztulj meg, és azonnal végbemegy Jézus akarata, megtörténik a gyógyulás. Ez Jézus, nincs senki Hozzá fogható. Valóban az Élet Ura.
Először a papokhoz kell mennie, mert ők nyilvánítják gyógyultnak. Az emberek előtt akkor válik hitelessé a történet, ha a papok igazolását is bírja, valóban meggyógyult. Másrészt a papoknak is meg kell tudni, hogy eljött Jézus, eljött az Szabadító, itt van Isten köztünk. Ez ma is így van, az egyházban is meg kell tudni, a lelkészeknek és szolgálattevőknek is fel kell ismerni: Jézus az Isten. Jézus meghalt ugyan, de feltámadt és él. Hiszed-e, hogy Jézus feltámadt, hogy ma is él, és megteheti mindazt, amiről olvasunk? Élő Megváltód van?
Az ember azonban másképp gondolta, nem engedelmeskedett az Úr szavának, hanem mindenkinek elhíresztelte, ami történt. Ezzel rossz bizonyságot tett, és akadályozta az Úr szolgálatát. Mindennél fontosabb az Úrnak való engedelmesség.


AZ ÚR CSODÁSAN MŰKÖDIK

1.  
Az Úr csodásan működik, de útja rejtve van:
Tenger takarja lábnyomát, szelek szárnyán suhan.
Mint titkos bánya mélyiben, formálja terveit,
De biztos kézzel hozza föl, mi most még rejtve itt.
2.  
Bölcs terveit megérleli, rügyet fakaszt az ág.
Bimbója bár igénytelen, pompás lesz a virág.
Ki kétkedőn kutatja Őt, annak választ nem ád,
De a hívő előtt az Úr megfejti önmagát.
3.  
Ne félj tehát, kicsiny csapat, ha rád felleg borul:
Kegyelmet rejt, s belőle majd áldás esője hull.
Bízzál az Úrban, rólad Ő meg nem feledkezik,
Sorsod sötétlő árnya közt szent arca rejtezik.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése