2018. október 24., szerda

Aktualizált ige


A
zután így beszélt az Úr - még mindig van azután (4Móz 17,1-15). A lázadást követően is van azután, és ez a kegyelem. Oly hosszú idő után is még mindig van azután, még mindig szól az Úr. Hányszor lázadtunk, mint Kóráh, Dátán és Abírám, és  mégsem vet el a színe elől az Úr. Elküldte Fiát, hogy még közelebb kerülhessen hozzánk, és így Általa még teljesebben megismerjük Őt. Mert Jézusban ismerteti meg magát velünk az Úr. Általa beszél hozzánk, mondja el, kicsoda Ő, és mennyire szeret. Jézusban nyílik meg előttünk a kegyelem csodálatos lehetősége.
Új feladat: az elhunytak szenesserpenyőjéből emlékeztető oltárborító lapokat kell készíteni. Amikor ezt látják, megemlékeznek Isten hatalmáról, és meglátják azt is, hogyan lehet Istent megközelíteni. Alázattal, leborulva, Krisztuson keresztül járulhatunk Elé. Akkor Áron fiai vihették az Úr elé az illatáldozatot, most az Úr Jézus viszi az Atya elé a kereszten bemutatott áldozatát, és ezért kaphatunk kegyelmet. Aki megkerüli az Úr Jézust, és maga akar elégtételt vinni, cselekedeteit, pénzt, és maga akar bizonyítani, az nem találja meg a kegyelem helyét. Csakis a kereszt tövében ragyog fel az új élet. Krisztusért van bűnbocsánat mindazoknak, akik ezt bűnbánó szívvel kérik.
Az emlékeztetőt azért készítteti Isten, hogy védje népét, hogy ők már ne járjanak úgy, mint ezek a lázadók, ne vesszenek el, hanem megmeneküljenek az ítélettől. A kereszt a legnagyobb jel, amivel Isten figyelmeztet: nem kötelező elveszni, szenvedélybetegségbe jutni, tönkretenni kapcsolatainkat, van megoldás. Járhatunk egy új és élő úton, és ez az út a Krisztus. Bár komolyan vennénk az ige jelzéseit, iránytűt ad az áldott életre Isten, csak kézbe kellene venni a Szentírást, és Krisztus erejére építve alakítani az életünket.
A nép azonban ismét zúgolódik, emberi döntést és cselekedetet látnak a történések mögött. Azonban az Úr dicsősége megjelenik és egyértelművé teszi, hogy itt Ő cselekszik. Ennek ismét következménye van. Mert amikor a bűnös ember szembefordul Urával, annak mindig következménye lesz. Sokan halnak meg fölöslegesen, az alázat hiánya miatt. Nem akarják meglátni, hogy csakis az új élő hússzív segíthet rajtuk.
Ahogyan Áron odaállt az emberek közé a füstölőszerrel, úgy állt oda az Úr Jézus Isten elé vérével. Az Ő keresztáldozata az engesztelő áldozat minden bűnünkért. És aki megvallja bűneit, az átélheti, hogy Ő megbocsát, és Jézus vére eltörli minden bűnünket. Jézus a megoldás!
Véget ért Lukács evangéliuma, de nem a Jézus-történet (Ef 1,1-14). A jó hír, az evangélium hömpölyög tovább, és eléri az emberi szíveket, és termővé teszi őket. Ahová eljut az evangélium, ott élet fakad, nincs az a sivár élet, ahol ne történhetne változás Jézus neve által. Mert a jó hír Őróla szól. A most elkezdett efézusi levél is ezt jelzi, valóban feltámadt az Úr, és tovább munkálkodik. Neve által hatalmas dolgok történnek, életek jönnek rendbe, felszabadulva a bűn bilincsei alól, és gyülekezetek jönnek létre. Ez a levél is erről vall jóval a húsvéti események után. Nem elhalt Jézus neve, hanem egyre diadalmasabban tör előre, mert ez a levél a teológusok szerint körlevél volt, ami több gyülekezetnek szólt, és talán Efézusban maradt, és így lett efézusi levéllé. Sok gyülekezet van már, és azóta is terjed a jó hír, hozzánk is megérkezett, áldjuk az Urat érte. De valóban megérkezett a Te életedbe is? Valóban Ő már életed Gazdája? Megtapasztaltad az Ő vére által bűneid bocsánatát?
Pál is saját életében tapasztalta meg a feltámadott Jézus hatalmát. Ellenségből lett tanítvánnyá, Jézus legyőzte gyűlölettől izzó szívét. Legyőzheti a Te szíved is. Mert Jézus új tartalommal tölt fel, akaratából az ellenségből tanítvány lehet. Ezért imádkozzunk és dogozzunk. Legyen minél több Jézus-ellenes emberből krisztusi tanítvány.
Isten Jézus Krisztus Atyja, és az övéi számára áldást készített Krisztusban. Krisztusban minden lelki áldás a miénk, Vele együtt és Általa növekedhetünk az új életben, és ami ehhez szükséges, az elérhető. Krisztus az ajtó Isten elkészített áldásai felé.
Azonban nem elég eljutni a megtéréshez, hanem tovább kell haladni. Meg akarja velünk ismertetni akaratának titkát. Minél inkább figyelünk az ige által Jézusra, megismerhetjük Isten akaratának titkait, ránk vonatkozó útmutatását.
Van terve az életünkkel, azt akarja, hogy Krisztusban ezt megismerjük és végrehajtsuk, hogy Neki éljünk. Az új életcél: Isten dicsőségére élni ebben a világban. Őt követve teljesedhetünk ki igazán. Az Úr Jézust követve kerül helyére az életünk. Mert ott a helyünk Jézus nyomában.
Az övéit eljegyezte a Szentlélekkel, vagyis nem hagyott magunkra. A Szentlélek által Hozzá tartozunk. Napról napra törődik velünk, vezet és megtanít a keskeny úton való járásra. Mert az új életet is tanulni kell. És az Úr Jézus a Szentlelket adja mellénk tanítómester gyanánt. Ő vezet be az ige mélységeibe, megnyitja értelmünket, lelki látásunkat, hogy értsük és lássuk Isten akaratát. A Szentlélek juttatja eszünkbe, amit korábban mondott az Úr, és aktualizálja különböző élethelyzetekben. Azért teszi, hogy valóban aktuális legyen, és annak engedelmeskedve haladjunk előre.


Szólsz hozzám, Istenem, s én választ adni készen

1. Szólsz hozzám, Istenem, s én választ adni készen Mármár megindulok, hogy rád bíz-
zam magam, De látod, köt s lehúz még régi csüggedésem, Áldd meg ma lelkemet több
hittel, ó, Uram.

2. Sok szép ígéretem, ó, hányszor megtagadtam, A nagy fogadkozást, hogy csak tiéd
szívem. A bűnös gyengeség bús rabjának maradtam, És törvényed szerint nem éltem
semmiben.

3. Ha jót tettél velem, ha áldva látogattál: Én nem dicsértelek s nem hirdettem neved;
Nem értettem, mikor szenvedni, sírni hagytál, Hogy ha szeretsz, miért sújt vessződ en-
gemet?

4. Köt még a földi jó, a bűn, a földi örvény, S tehozzád bűnömért, lásd, el nem juthatok.
A béklyó súlya nyom, levetném, összetörném, De lelkem gyenge még s jaj, összeroska-
dok.

5. Más nem tanít meg rá, csak égi bölcsességed, Hogy bölcsen bízzak és szolgáljak
úgy neked. Mit érek nélküled? Add, hogy imádva téged, Bús, gyarló bűnös én, hadd lé -
gyek gyermeked.

6. Nagy lelked élt, Uram, a prófétás időkben, Az fénylett át a szent s apostol életén; Áldj
meg s kegyelmedet reám is töltsd ki bőven, Hogy Jézust nézzem és ővéle győzzek én.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése