2016. június 25., szombat

Van-e közöd Hozzá?



I
zráel fiai felismerték Isten akaratát, meglátták, őt választotta ki és hívta el az Úr népe vezetőjének (1Krón 12,24-41). Miről ismerték ezt fel? Először is tudták, hogy Sámuel felkente őt.  A próféta hirdette, Isten Dávidot választotta.  A prófétát pedig Isten követének tartották. Másodszor pedig látták az életében Isten jelenlétét.  Dávid legyőzte Góliátot, részt vett a nép filiszteusok elleni harcaiban, és bármerre járt győzelmet aratott.  Ezek alapján meggyőződtek arról, hogy Isten akarata húzódik meg Dávid élete mögött.
Emberileg is alkalmasnak találták erre a feladatra, hiszen meggyőződtek bátorságáról, amikor parittyával a kezében szembeszállt Góliáttal. Nem ijedt meg a hatalmas és legyőzhetetlennek tartott harcostól.  Egyedül neki volt bátorsága kiállni vele párviadalra. Saul üldözéseit is türelemmel viselte, nem a bosszúállás vezette, hanem várt, amíg az Úr megnyitja számára a trónhoz vezető utat. Mindezeken túl sugárzott belőle az élő hit. Mindenki hitt Istenben, de a próbák, a mindennapi élethelyzetek idején ez nem látszott.  Hittek Istenben Izráel fiai, Saullal az élen, ám amikor a filiszteusok megtámadták őket, a hitük nem ért semmit. Féltek, senki nem mert Góliáttal szemben kiállni. Szívük gyáván remegett. Miért? Mert nem volt személyes Isten ismeretük. Számukra Isten a nép Istene és kultikus, vagyis istentiszteleti szereplő volt. A szentsátorban átélték jelenlétét, de a sátoron kívül nem tudtak Vele mit kezdeni. Hogy áll a mi hitünk? Nem hasonlít Saul kora emberének a hitéhez? Nem marad Isten számunkra is a templomban?  Ismerem Őt úgy, mint személyes Urat?
Dávid számára Isten kisgyermekkorától valóság, és a hétköznapok Istene volt.  Az Úr vele volt a juh nyáj mellett is. Dávid ezt tapasztalatként élte meg. Úgy vonult ki a bárányokkal, hogy „vitte” magával Istent is. Soha nem hagyta otthon, nem nélküle ment a munkájába. Így azután magától értetődött, hogy az Urat mindig segítségül hívhatja, Vigyem magammal én is az Urat, kérjem, hogy jöjjön velem, menjen előttem, mint jó Pásztor és vezessen a munkámban is. Az Úrral feladataink végzése közben is kapcsolatban lehetünk. Akinek él a kapcsolata az a rendkívüli helyzetekben sem fog menekülni, mert van kit segítségül hívni, van kire támaszkodni.
Dávid királlyá választása szívből történt. Nem ráhatások eredménye, hanem hitéről, alkalmasságáról való meggyőződés. Bárcsak mindig így látszódna a mi hitünk is, és felismernék, alkalmasak vagyunk az Úr szolgálatára. Jó azt is komolyan venni, hogy a mi alkalmasságunk Istentől van. Ő tesz az ige hirdetésére, országa ügyének munkálására képessé.
Milyen csodálatosan készíti fel az övéit Jézus a következő feladatokra (Lk 8,26-39). Mert a vihar félelmetes volt, de a Gadarában rájuk váró kaland sem lesz izgalmaktól mentes.  Bizony nagyon is félelmetes lehetett, amikor az a megszállott eléjük rohant.  Ám a félelmeket csillapította az előző tapasztalat. Jézus Úr a a természet kirohanása felett. Vajon a korábbi megtapasztalások legyőzik-e félelmeinket, adnak-e Jézus iránti bizalmat a szívünkbe? A minket érő próbák is a felkészítés részei, mindig egy következő feladatra akar előkészíteni az Úr. Mintegy üzeni, amikor megrémülsz, és nem tudod mi fog következni, gondolj korábbi tetteimre. Meríts abból erőt, amit eddig átéltél, megtapasztaltál.
Megláthatjuk, mennyire leépít és kivetkőztet emberi mivoltából a gonosz. Pont ez a célja, ezért fáradozik.  Mindazáltal el akarja érni, ne  legyen közünk Jézushoz.  Mert az élet lényege Jézus. Mégpedig az, van-e közöm Hozzá, hiszen Nélküle nincs örök élet.  Mert nem az számít, hogy hiszek valamiben, mert nem mindegy miben hiszek, hanem az a lényeg, Jézusban, mint Megváltómban hiszek-e? Akkor lesz közöm Hozzá, ha bűnbánattal behívom az életembe. Jézus az élet, és ha nincs közöm Hozzá, ha nem vagyok kapcsolatban Vele, életem sincs.
Láthatjuk azt is mennyire nem tud az ember megoldást az ördög pusztító munkájával szemben. Eszközeink nem érnek célt. Képtelenek megszabadítani függőségben élőt. Csak annyit próbálnak elérni, nyugtuk legyen tőle. Meg akarnak szabadulni ettől az embertől, ne jelentsen veszélyforrást a számukra.  Ma sem megyünk gyakran többre, meg akarunk szabadulni attól, aki veszélyt jelent, vagy kényelmetlen számunkra. De, nem az ő szabadulásért fáradozunk. A cél, nyugtunk legyen.
Jézus azonnal hatalommal lép fel, érezteti, a gonosznak távoznia kell. Nincs más lehetősége, amikor Jézus megjelenik, el kell hagynia az embert. Jézus nem kérdezi, ki akar-e menni, hanem megparancsolja, hogy menjen ki ebből az emberből. Nincs más megoldás, mint a szabadítás. Jézus ezt tudja és vállalja, ezt hozta.
Mi se elégedjünk meg kevesebbel. Jézus szabadító, és függőségekkel szemben nincs is más lehetőség, mint a szabadítás.  A szabadításnak látható jelei vannak. Ez az ön és közveszélyes ember teljesen megváltozik.  Letisztult szívvel és elmével ül Jézus lábainál. Jézus csodája, tud ülni, és ez neki elég. Elég ott ülni Jézus lábánál. Nem is vágyik többre, mint  mindig Jézusssal lenni. Milyen sok nyugtalan ember van ma is, nem tudunk leülni, különösen nem Jézus lábához. Valami megszállottság hajt, és ez lehet a pénz, a hatalom utáni ellenállhatatlan vágy. Menni kell, mindig menni, vagy inni, játszani, a gép elé kell ülni mindig. Amikor Jézus megszabadít, más lecsillapodunk, nem kell állandóan menni, megszűnik a vágy, eltávozik a rabszolgatartó hatalom. Most már tudok Jézus, az ige mellett ülni. Az Ő Lénye és igéje vezeti az életemet.
A gadaraiak elküldik Jézust, ők nem akarnak szabadulni, ők hajtani akarnak tovább. Ők nem ismerik az Életet és nem is akarják megismerni, ők csak végigrohannak a földi léten, hajtja őket a több bevétel utáni vágy. Jézus jövetele lehetőséget kínál az ebből való kilépéshez. Ha el is küldik Őt, a megszabadult embert otthagyja, majd az ő élete bizonyság lesz a számukra. Ma is sok bizonyságtevőt ad számunkra az Úr.


Jézus, te égi szép

1. Jézus, te égi szép, tündöklő fényű név,
Legszentebb itt alant a föld színén!
Benned van irgalom,
Terólad zeng dalom,
Erőd magasztalom,
Ragyogj felém!

2. Az élet száz veszély, én lelkem, mégse félj!
Míg Ő tart karjain, hű Mestered!
Elhagynak emberek,
Mit árt, ha Ő veled?
Töröld le könnyedet,
Jézus szeret!

3. Akaratod nekem mutasd meg szüntelen,
Ne rejtsd el, Mesterem, tetszésedet!
Alázattal tele,
Hadd merüljek bele,
Hisz idegenben jár
Itt gyermeked!

4. Tisztíts meg teljesen, szentelj meg, hadd legyen
Fényedből fénysugár az életem,
Míg a homályon át,
A lelkem otthonát,
Világosságodat
Elérhetem!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése