2016. szeptember 25., vasárnap

A félelem ellenére



Az új kezdet sem könnyű, nekifognak az oltár építésének, de szívüket a félelem szorongatja (Ezsd 3,1-4,16). Félnek az ottani népektől, hiszen azokat odatelepítették, és most nem tetszik nekik, hogy visszatérnek az eredeti lakosok. Mindent megtesznek ellenük, és Isten gyermekeinek szívében feltört a félelem. Rettegnek ezektől, mert úgy gondolják, nincs esélyük velük szemben. Isten gyermeke szívében is lehet félelem, de nem kell engedni, hogy eluralkodjon. Hiszen nehéz és félelmetesnek tűnő élethelyzetek vannak, azonban le lehet őket győzni. A zsidók sem engedték, hogy a félelem uralkodjon felettük, és az határozza meg, mit tegyenek. Hiszen ez az érzés azt kérte, adják fel, mert úgy sem tudják megcsinálni. Erre ők szembeszálltak a félelemmel, nem hallgattak rá, hanem elkezdték tenni azt, amire Isten indította őket, amit tenniük kellett. Ma sincs más út a félelem legyőzésére, minthogy tegyük, amit az Úr ránk bízott. Soha ne adjuk fel, ne hallgassunk a félelemre, hanem nézzünk fel az Úrra, és bízzunk abban, hogy Vele sikerül, akkor is, ha nehéz. A teljes szeretet kiűzi a félelmet - mivel Isten a szeretet, az Ő jelenléte űzi ki szívünkből, életünkből a félelmet. Ha Ő tölti be lényünket, a félelemnek távoznia kell. A félelem Jézus jelenlétében megszűnik.
Vannak, akik nem gondolták, hogy még meglátják a templomot, a romokat, és hogy részük lehet az újrakezdésben. Az Úr hatalmas, amit mi nem gondolunk, azt Ő véghezviszi. Ezért bízzunk Benne, higgyük, hogy amit kijelentett, azt megcselekszi. A fogságban sokan elvesztették ezt a hitüket, így nem volt jövőképük, csüggedtek és lélekben megfáradtak voltak. Az élő hit segít át a holtponton. És aki hisz, hacsak mustármagnyi hittel is, nagy dolgokat tapasztalhat meg.
Az ördög nagyon trükkösen támad, jó szándéknak tünteti fel a saját romboló tevékenységét. Hiszen az a célja, hogy összemossa az Úrban való hitet a pogánysággal, a félhittel. Isten azonban a teljes szívünket kéri, teljes hitet igényel.
A gonosz célja ma is ez, el akarja hitetni, hogy minden vallás ugyanazt az istent imádja. Azonban ez nem igaz, az élő Isten, a világ Teremtője nem azonos más vallások isteneivel. Ő a Jézus Krisztus Atyja, Aki a Fiúban emberré lett, eljött közénk, és a kereszten meghalt értünk, hogy örök életünk legyen. A kereszten kifizette bűneinket, eltörölte az adóslevelünket, és ezt egy vallás sem kínálja. Isten csakis Jézusban ismerhető meg. Isten olyan, amilyen Jézus.
A gonosz azonnal támad, ha nem értünk vele egyet és nem fogadjuk el a véleményét. Ránk süti: szeretetlenek vagyunk, nem lehet velünk együttműködni. De ne engedjünk neki, nem lehet összemosni az evangéliumot semmivel, tisztán és igazán kell azt továbbadnunk. Ha nem keveredünk és hígulunk, mindenfélét mondanak ránk, de ne figyeljünk ezekre, hanem nézzünk az Úrra. Őt is gúnyolták, csúfolták, de mindig az Atya akaratának engedett, mindig azt tette, ami kedves az Atya szemében.
Pál apostol tovább vezet minket az üdvösség útján, és rámutat: nem a valláson, a vallásosságon van a hangsúly, hanem az élő hitből fakadó kapcsolaton (Rm 2,11-3,20). Ez a kapcsolat az igén alapszik. Isten rábízta népére az igét, ez csodálatos kiváltság, mert általa megismerték akaratát, és segítséget kaptak az élethez. Isten mai népe is az ige megbízottja, nagy és drága kincset adott kezünkbe Isten, éljünk vele, és becsüljük meg. Az ige nélkül sötétségben vagyunk, de Isten szava világít bele a sötétbe és mutatja az utat az élet felé.
Jó olvasni arról, hogy Isten hűséges, ez nagyon fontos, ha Izráel hűtlenné is vált, Isten nem fordult el az embertől, hanem továbbra is keresi és mindent megad számára az újrakezdéshez. Mi olyan könnyen elhagyjuk Istent és a másik embert is. Ha  a másik valamit nem a kedvünk szerint tesz, megsértődünk, és magára hagyjuk. De az Úr nem sértődik meg, és nem fordul el tőlünk.
A mai szakasz bemutatja az embert: minden tudása ellenére beteg. Ez a felvétel azt mutatja, nagyon nagy a baj, mert bár vallások vannak, de nincs igazi Istenkeresés. És ha nem keressük Istent, egyre mélyebbre jutunk a bűn útján. Ez az állapot azt szolgálja, hogy rádöbbenjünk: sem a törvény, sem a tudás, sem a bálványok nem segítenek rajtunk, csak a kegyelem. Egyedül kegyelemből lehet üdvösségünk, hit által, és ez Isten ajándéka. Fogadjuk hálás szívvel ajándékát.



AZ ÚR CSODÁSAN MŰKÖDIK


1.        
Az Úr csodásan működik, de útja rejtve van:
Tenger takarja lábnyomát, szelek szárnyán suhan.
Mint titkos bánya mélyiben, formálja terveit,
De biztos kézzel hozza föl, mi most még rejtve itt.
2.        
Bölcs terveit megérleli, rügyet fakaszt az ág.
Bimbója bár igénytelen, pompás lesz a virág.
Ki kétkedőn kutatja Őt, annak választ nem ád,
De a hívő előtt az Úr megfejti önmagát.
3.        
Ne félj tehát, kicsiny csapat, ha rád felleg borul:
Kegyelmet rejt, s belőle majd áldás esője hull.
Bízzál az Úrban, rólad Ő meg nem feledkezik,
Sorsod sötétlő árnya közt szent arca rejtezik.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése