2016. szeptember 30., péntek

Igen, Atyám



E
gy újabb csoport indult útnak Babilóniából Ezsdrás vezetésével, és érkezett meg Jeruzsálembe (Ezsd 7,1-10). Ez az Ezsdrás írástudó volt, tehát jól ismerte az Úr igéjét, eljött Babilonból. Ez az ember eljött a pogányság fővárosából, nem az első csoporttal ment, talán akkor még túl fiatal volt, vagy még nem érett meg benne az út. De most rádöbbent: írástudó létére otthon, a népe között, az Úrtól kapott földön van a helye. Bár mi is rádöbbennénk, hogy Isten országában van a helyünk, és nem a világban. Látod-e már, hogy rossz helyen vagy, ha még mindig a világ, a pénz, a siker vonz? Talán te is írástudó vagy, olyan ember, akinek van valamilyen bibliaismerete, hiszen jártál hittanra, vasárnapiba, konfirmáltál, vagyis eleget tettél egyházad elvárásának. De jött a világ, elsodort Isten népe közeléből, és most látod, hogy nem vagy a helyeden. Jöjj el te is Babilonból, ez bátor döntés, de Isten mindig azokkal van, akik el akarják hagyni Babilont.
Ezsdrás eljött, pedig nem lehetett könnyű otthagyni az addigi jól megszokott életet. Bizonyára többen azt tanácsolták, maradjon. A hazaút veszélyes és fárasztó, az otthoni élet is bizonytalan, sőt, a templom helyreállítása is veszélyes, sok a rosszakaró. Azonban ő nem figyelt ezekre a hangokra, hanem egyedül az Úrra. Az Úr keze nyugodott rajta. Élő kapcsolatban volt Istennel, Aki vezette, tanácsolta Ezsdrást. Ő pedig figyelt a vezetésre. Ez nagyon fontos, figyelj Isten vezetésére, és cselekedj mindig aszerint. Ó, hányszor nem figyelünk Rá, és nem cselekszünk tanácsa szerint. Ezsdrás Istent választotta, eljött Babilonból, és rábízta magát az Úrra. Merjünk elindulni Istennel, merjünk Vele kezdeni egy újat.
Mi volt Ezsdrás titka? Teljes szívből, minden erejéből kutatta az igét, arra törekedett, hogy megismerje Istent és az Ő igéjét. Ez lényeges, hiszen az ige a mi erőforrásunk. Azért vagyunk erőtlenek és győznek felettünk jelentéktelennek tűnő dolgok, és veszítjük el hamar békességünket, mert kevés időt szentelünk Isten szavára. Töltsünk minél több időt az Úr jelenlétében, igéje tanulmányozásával. Kutassuk az igét életünk apró kérdéseivel kapcsolatban is.  Mindig keressük, mit mond az Úr, és vigyünk mindet Elé. Talán az a problémánk, hogy a váratlan helyzeteket, megoldásra váró feladatokat nem visszük az Úr elé, így felőrlődünk, türelmetlenekké válunk. Ezsdrás kutatott, keresett, és amit felismert, azt megcselekedte. Az ige akkor válik javunkra, ha meg is tesszük, amit mutat.
Ezsdrás elhatározta, hogy hazamegy, és kitartott elhatározása mellett. Ez is nagyon lényeges, tarts ki az Úrtól kapott elhatározás mellett, akkor is, ha küzdelmes, fárasztó az út. Mennyire vagyok kitartó? Meddig megyek el, csak addig, amíg nem kerül fáradságba, áldozatba a feladat? Az Úr ad kitartást, türelmet, mert ezek nélkül nem lehet előre jutni, nem érünk célba.
Ezsdrás is megtapasztalta, ha megvan az elhatározás, és valóban ki akar jönni Babilonból, az Úr előtte jár, segíti. A király teljesítette minden kérését, ez jelzi, fontos beosztásban volt ez az írástudó, mégis eljön, mert haza kell mennie, neki Jeruzsálemben van a helye. Az Úr pedig segítőkésszé formálja a királyt. Már korábban is láttuk, Isten ott is nyit kaput, ahol számunkra ez lehetetlennek tűnik. Így határozzuk el, hogy az Úr útján járunk, kutassuk az Írást, figyeljünk a vezetésre, és legyünk kitartók.
A Krisztusban való hit nem új vallás, hanem új élet, és ez sokkal több (Rm 6,1-11). Azt jelenti, ha átadtam Neki az életemet, meghaltam kereszthalála által a bűnnek, az eddigi életemnek, és egy új élet indul meg. Tehát egy új életformát kapunk, amit meg kell tanulni. A tanítómester az Úr Jézus. Ő vezet be Isten országa titkaiba és mutatja meg, mit jelent Isten akarata szerint élni, és tesz erre képessé. A magunk erejéből nem tudunk úgy élni, ahogyan Ő élt, de a bennünk lakozó Szentlélek által képessé válunk rá. A kérdés az, akarok-e új életben járni? Többen megelégszenek csak a vallásossággal, az életük marad a régiben, a bűn uralja őket, azonban az Úr új életre hív. És ez az élet izgalmas, sok új felfedezést hoz, de egyben nehéz is, mert nem a világ vagy saját vágyaink szerinti életre vezet, hanem a keskeny útra, amely örök életre visz.
A kereszten a mi régi, óemberünk megfeszíttetett, vagyis meghalt, a halott pedig tehetetlen. De ne keltsük életre, ne támasszuk fel, eleget téve kívánságainak, hanem erősödjünk meg a kegyelemben. Minél nagyobbá lesz Krisztus bennünk, annál kisebbé válik az óemberünk.
Krisztus azért hív el, hogy most már Őt szolgáljuk. Eddig a bűn rabszolgái voltunk, de aki megszabadul, az hálából Jézusnak akar szolgálni, akarata szerint kíván élni. Csodálatos megtapasztalás ez, el sem lehet mondani azt az örömöt, amit a megszabaduláskor, az új életre születéskor tapasztal az ember. Betölti az öröm, és nem akar mást, mint Krisztust megismerni, Neki élni és szolgálni. Igen, a Krisztusnak való szolgálat nem rabság, hanem a szív hálájából fakadó, önként vállalt élet és szolgálat.
Hogyan tekintek magamra? Pál szerint úgy, mint aki meghalt a bűnnek, de él Krisztusban. Csodálatos: Krisztusban való életet élhetek. Most már Ő határozza meg életemet, Ő mondja meg, mit tegyek, merre induljak, igéje és Szentlelke által. Aki Krisztusban van, az Krisztus-szerűen igyekszik élni. Ne feledjük, meghaltunk a bűnnek, ezt azt jelenti, ne engedjünk neki, mondjunk nemet rá, mert Krisztusban immár lehetséges nemet mondani. Mondj igent Jézusnak, akkor is, ha te másként gondoltad. Ő is igent mondott az Atyának, amikor szembesült a tanítványok névsorával. Igen, Atyám, mert így láttad jónak. Mondd te is, igen, Atyám.


Hívtál, Uram...

Hívtál, Uram, hallottam jól.
Hangod keres, szívemhez szól.
Színed elé hogyan vigyem
Megfáradt életem?

Igen, Uram, ezt felelem,
Lelked ha hív, megyek.
Igen, Uram, ezt felelem,
És átadom az életem.
Szerelmed legyőzte szívemet.
Ujjongva dicsérem áldott neved.
Igen, Uram, ezt felelem, és elindulok veled.

Uram, eléd leroskadok.
Bűnöm elől hozzád futok.
Olyan nehéz a küzdelem,
Győzelmet adj nekem!
Igen, Uram ...

Uram, hitet Te adj nekem!
Békéd, erőd enyém legyen!
Szívem Benned nyugtot talált,
Örökre Téged áld.
Igen, Uram ...


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése