2015. július 21., kedd

Egy gyermek által



A
z első csalódást követően az Úr megszólítja Mózest (2Móz 6,1-13). Ő mindig ott van a közelben, nem hagy cserben, lehet Rá számítani. Nem is Istennel, hanem mindig magunkkal van a baj. Mózes is azért csalódik, mert nem érti meg igazán az Urat. Csak a saját elképzeléseit látja szem előtt. Az vezérli, minél hamarabb legyünk túl ezen a szabadítós dolgon. Úgy képzelte, reggel bemennek a fáraóhoz, ebéd után pedig már csomagolhatnak is. Azonban nem így történt. Nem, mert az Úrnál nem ez a szempont, Ő soha nem túl lenni akar a dolgokon, hanem magát megismertetni az emberrel. Számára mindenki ember, mindenki kegyelemre szoruló bűnös. A fáraó is megkapja az életváltozáshoz szükséges lehetőségeket.
Azonban az elkeseredettség állapotában felkeresi az Úr. Nem engedi, hogy feladja, számunkra sem engedi, azt akarja, hogy fogjunk neki újra, de most már Rá figyelve. Soha nem a feladás a megoldás, hanem az újrakezdés, mert lehet újrakezdeni. Ismét neki lehet indulni egy feladatnak, erre készíti fel most az Úr Mózest.
Az Úr megerősíti, hogy itt nem Mózes, hanem Ő cselekszik. Mózes is meg fogja látni az Ő hatalmát. Fontos, hogy megismerjük Urunkat, szembesüljünk hatalmával, lássuk munkában hatalmas kezét. Erre a kézre nyugodtan rábízhatjuk magunkat. Nem tehet mást a fáraó, minthogy elengedi Izráelt. El kell engednie, mert egy nálánál hatalmasabb erő készteti erre. Ahogyan neki nem tudtak a rabszolgák ellenállni, úgy ő sem állhat ellen az Úrnak. Kalkuláljuk be Urunk hatalmát, mindig arra építsünk, és ne a magunk erejére és lehetőségére. Ha elsőre nem sikerülnek dolgaink, ne csüggedjünk, nézzünk hittel az Úrra, és lássuk meg, Neki sikerülni fog. Van hatalma az élet nyomorúságai, betegségei, gondjai felett, de Ő Úr a világ minden hatalmassága fölött is. A világ vezetői azt gondolják, ők az urak, ők irányítanak mindent, azonban a mostani ige is arra mutat rá, hogy ez nem így van, mert Jézus az Úr, és majd Előtte fog térdet hajtani minden.
Isten megerősíti, hogy Ő az, Aki őseinek megjelent, de őelőtte most több tárul fel Isten valóságából. Mózes előtt mindenek felett való Úrként jelenik meg. Úgy ismerheti meg, mint Akinek az akkori világ urainak is engedelmeskedniük kell. Izráel fiainak is meg kell ismerniük az Urat, mégpedig annak, Aki. Az elmúlt évszázadokban elhomályosult az Istenképe. De vajon bennem milyen Istenkép él? Milyennek ismerem én az Urat? Úgy látom Őt, mint az egész világ Urát? Él még a hitem? Meddig ér, ha él?
Mózesre nem hallgatnak az emberek, mert kishitűek, képtelenek elhinni, hogy innen is van szabadulás. Hányszor nem akarjuk elhinni, hogy onnan, ahol vagyunk, van szabadulás, van talpra állás. Miért van ez így? Azért, mert nem látjuk az Úr hatalmát. A zsidók is csak az egyiptomi fáraó hatalmára figyeltek, nem élt bennünk az Úr tetteinek valósága, elhalványult előttük az Úr. Olvassuk az evangéliumokat, és általuk felragyog előttünk az Úr Jézus valóságos hatalma. Minden nap olvasunk egy szakaszt valamelyik evangéliumból, és így, amikor problémával nézünk szembe, nem reménytelenedünk el, mert ismerjük Urunkat, látjuk Őt, mint feltámadottat, Aki halál fölött is győzelmet aratott. Aki legyőzte a halált, az előtt semmi sem lehetetlen.
Mózes olyan emberi, gyenge, hajlamos a csüggedésre, de megrendítő az Úr jósága és szeretete. Nem keres alkalmasabb személyt, hanem türelmesen foglalkozik Mózessel, segítségére siet, és felkészíti feladatára, erőt ad neki. Mi is vegyük körül segítő szándékkal egymást, ne lecserélni akarjuk az embereket, hanem igyekezzünk felhozni őket az Úrban való bizalom szintjére. Segítsük egymást, segítsünk az ellankadtaknak, mert Urunk is segít, megerősíti az erőtleneket.
A zsidókat a gyűlölet vezérli, és mindent képesek megtenni, hogy elveszítsék Pált (ApCsel 23,12-22). A vakbuzgóság mindig pusztít, az élő és józan hit pedig épít. Az élő hit nem emberek ellen van, hanem Krisztusért munkálkodik. Az élő hit számára az a fontos, hogy az evangéliumot megismertesse másokkal. Mennyire el vannak ezek vakulva, készek megfogadni, hogy nem esznek addig, amíg Pált meg nem ölik. Nem az emberek mentésére irányul a hitük, hanem pusztításra. Az élő hit mindig menti a lelkeket.
Jó látnunk, hogy semmilyen gyűlölet nem tudja az Úr tervét keresztülhúzni. Pálnak Rómába kell eljutnia, és ebben a legvadabb zsidók sem akadályozhatják meg. Az Úr munkáját senki nem akadályozhatja meg. A legjobban kidolgozott terv sem lehet rejtve az Úr előtt. Mindenhol vannak megfelelő eszközei, akik által segíti Pált és előbbre viszi az evangélium ügyét. Elizeus idején még az Arám király hálószobája sem volt rejtve Isten előtt. Ő mindenütt jelen van, és a gonoszok szándékát is terve kibontakozására használja fel.
Milyen jó, hogy az a gyermek jókor van jó helyen, és bátran elmondja az apostolnak mindazt, ami tudomására jutott. Urunk gyermekek, gyermeki hitű emberek által építi az Ő országát. Mindenki lehet hasznos az Isten országában, és ott bukkan fel segítsége, ahol nem várnánk. Hiába negyven ember terve, Isten egy gyermek által is keresztülhúzza a számításukat. Főpapok, vének és sok gyűlölködő alaposan megtervezi a Pál elleni merényletet, és mindezt egy gyermek által semmivé teszi az Úr. Dániel könyvében olvashatjuk, hogy emberi kéz érintése nélkül leszakadt egy kő, és ledöntötte a hatalmas szobrot. Így dönti le Urunk a leghatalmasabb birodalmakat, a gőg bástyáit, a hitetlenség és bálványimádás minden épületét. Így semmisíti meg egy gyermek által a gonosz tervet, és mustármagnyi hit által megváltoztatja a világot. Áldott legyen mindezért az Úr neve.


 A BÉKE MESSZE TŐLED


1.  
A béke messze tőled, szíved örömtelen.
A lépted is oly fáradt, szemed de fénytelen.
Ó, hogyha hinni mernél, ragyogna rád csoda:
Többé te nem keresnél más életet soha!

2.  
Csak Jézus ad nyugalmat, midőn a harc kemény.
Megfáradott szíveknek Ő éltető remény.
Ó, hogyha hinni mernél, ragyogna rád csoda:
Többé te nem keresnél más életet soha!

3.  
Sok vérező sebéből üdv árad, isteni,
Ki Őt be nem fogadta, a jót nem ismeri.
Ó, hogyha hinni mernél, ragyogna rád csoda:
Többé te nem keresnél más életet soha!

4.  
Te küszködöl magad csak, ha bűn szívedre tör,
S bukásod és kudarcod úgy szégyenít, gyötör.
Ó, hogyha hinni mernél, ragyogna rád csoda:
Többé te nem keresnél más életet soha!

5.  
Mi az igaz? Tűnődöl, s a kétkedés epeszt,
Jézus az út, igazság s az élet, Őt keresd!
Ó, hogyha hinni mernél, ragyogna rád csoda:
Többé te nem keresnél más életet soha!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése