2017. szeptember 18., hétfő

Amíg nappal van



A
z életből vett hasznos tanácsok füzérét tárja elénk Salamon (Péld 17,1-28). Gyöngyszemekként fűzi fel őket, és átnyújtja minden bölcsességet kereső számára. Jó figyelni rájuk, mert meg vannak szűrve a tapasztalat és az élő hit rostáján. Amennyiben hittel olvassuk őket, ma is sok erőt jelentenek, és útbaigazítanak egy-egy konkrét helyzetben. De rámutatnak az igazi értékre is. Ez is lényeges, mert ma gyakran eltévesztjük az értékeket. Ami évszázadokon keresztül lényeges volt, mára sokak előtt elveszítette jelentőségét. Az első vers a családi élet légkörét emeli ki, az anyagi helyzettel és a jóléttel szemben. Sokan azt gondolják, hogy a jólét a minden. Az a lényeg, legyen minél több pénz, lehessen minden új dolgot megvásárolni, legyen tele a lakásunk a legmodernebb technikákkal. Salamon azonban elmondja, hogy ha rossz a légkör, ha nincs jelen a békesség, nem ér az egész semmit. A békesség légkörében jobb a száraz kenyér is. Bár meglátnánk ma is ennek jelentőségét, és felismernénk, hogy mindennél fontosabb a békesség, a szeretet és a megértés.
A legfontosabb tanács: legyen az Úrral élő kapcsolatunk. Azért is jó az Úrral kapcsolatban lenni, mert semmi emberi fortély, ügyesség vagy eszköz nem képes a szívünket a benne lévő salaktól megtisztítani. A szívet egyedül az Úr képes karbantartani. Miért szükséges ez? Azért, mert nincs tiszta, csak fertőzött szív. A fertőzést a bűn viszi végbe, és erre csak Istennél van ellenszer. Azért küldte el az Úr Jézust, hogy a Golgotán kiontott vére legyen az ellenszer. A szívünk megtéveszt, rossz irányba visz, tele van olyan indulatokkal, gondolatokkal, amik sok bajt okoznak, azonban Isten meg tudja oldani ezt a problémát. Vigyük Elé a szívünket, mondjuk el, mennyi nyomorúság található bennem. Merjük megvallani szívünk állapotát, és mondjuk el azt is, hogy mi nem tudunk rajta segíteni. Képtelenek vagyunk megváltoztatni. Az Úr azonban új szívet kínál. Ez a szív a bűnbánó ember tulajdona lehet. Isten megajándékoz vele. Kérhetjük az Urat, hogy vizsgálja meg a szívünket, erre a vizsgálatra mindennap szükségünk van. Ez a világ hamar beszennyezi az életünket, de a rendszeres csendesség, az ige folyamként való áradása megtisztít és jó irányba terel.
Az emberi kapcsolatok próbája a nyomorúság. Amíg minden rendben van, addig általában tartanak a barátságok, addig zökkenőmentes a házasság is. De amikor előjön anyagi probléma, megjelenik egy váratlan, súlyos betegség, kikerülünk a középpontból, és egyre jobban öregszünk, próba elé néz a kapcsolat. Ilyen esetekben válik nyilvánvalóvá, mennyire volt mély a barátság. A felszínes kapcsolatok, amik csak valamilyen érdek mentén szövődtek, megbomlanak. De ahol a kapcsolat az ige kőszikláján áll, és naponta ápolva van, ezeket az eseményeket is kibírja. Lényeges a kapcsolataink ápolása. Fontos, hogy közös igeolvasás, imádkozás és beszélgetés által erősítsük a fonalat.
Salamon szerint a  vidám szív a legjobb orvosság, és ezt olcsón ki lehet próbálni. Bizony, mi magunk is tehetünk lelkünk állapotáért. A vidám embernek gyógyul az élete, és gyógyítólag hat mások felé is. Ez a vidámság az Úrnak átadott életből, a letett gondokból fakad. Tele van a szívem örömmel, mert terheimet az Úr hordozza. Nem kell aggódnom, mert a legjobb kéz irányítja az életemet. Az Atya országában rend van és békesség, nem roppanok bele az élet dolgaiba, még nehéz időszak esetén sem, mert tudom, hogy Ő törődik velem, gondoskodik rólam. Az Úr Jézus az elsők közt mutatott rá arra, hogy Isten országa polgárának a szótárából az aggodalmaskodás kifejezése hiányzik. Miért? Mert bármerre néz, látja az Úr gondviselését. És ez elvégzi Benne a bizalmat. Az Atya oltalmában jó kezekben vagyok, nem kell félnem, mert ha az égi madarak vidáman élnek, röpködnek, pedig képtelenek magukról gondoskodni, akkor miért aggódjak én. Gazdag és hatalmas Atyám van, az Ő készletei soha nem merülnek ki. És így felszabadulok az evangélium hirdetésére, Isten magaszalására.
Áldott legyen az Úr, amiért elküldte a földre Fiát, Jézust (Jn 9,1-23). Áldott legyen, mert bizony, szembesülünk vele: hol is tartanánk Nélküle? Azt látjuk, hogy tanácstalanság, tehetetlenség, nyomorúság lenne az életünk. Esetleg vita- vagy teológiai témát látnánk a másikból, míg az Úr Jézus az embert, a segítségre szoruló embert látja meg.
A tanítványok már egy ideje Jézussal vannak, mégsem gondolkodnak krisztusian. Még nem hangolódtak Rá? Én hogyan gondolkodom? Krisztusi-e már az élethez való hozzáállásom, vagy még mindig a régi szokások, az óember irányítása alatt állok? Miben nyilvánul meg a nem krisztusi gondolkodás? Nem hívják Jézushoz a vakot. Senki nem biztatja ezt az embert, ne félj, csak higgy! Bízzál, mert ő meggyógyít! Tudunk-e már ilyen biztatólag megnyilvánulni? Segítjük-e így az Úr felé az embereket?
Eljön az éjszaka, mondja az Úr. Ott van éjszaka, sötétség, ahol Ő nincs jelen. Ahová betér, ott megjelenik a világosság, és a sötétség visszahúzódik. Amennyire beárad a fény, annyira válik világossá az életünk. A sötétség ideje lehet az üldözés korszaka, de lehet a meghalás ideje is. Halálunk után nem tudunk munkálkodni, ezért most tegyük az Atya akaratát. Jelenítsük meg Isten országát világunkban, mentsük az embereket. Mert Isten ma is azt akarja, hogy az övéi keressék, mentsék az elveszettet.
Nem az a lényeg, miért beteg ez az ember, miért nem lát, hanem az, hogy mit akar és mit tud belőle Isten kihozni. Ez az új, krisztusi látásmód és hozzáállás. Lemondás helyett mindig azt kérdezzem, mit akar belőlem és a másikból kihozni az Úr.
Az engedelmes hit gyümölcse a gyógyulás, lát az ember. Fontos: előbb a hit, aztán a látás. Olyan megragadó a bizonyságtétele. Csak Jézusról beszél, vakságáról, magáról alig szól. Bizonyságtételének java része Jézusról szól. Ez az igazi bizonyságtétel. Azért szól róla, mert van mit mondania, történt benne valami. Csak az tud bizonyságot tenni, akiben történik valami, akinek van miről vallást tenni.
Ezt az embert támadják, azért, mert meggyógyult, de ő kitart. Nem ismeri még, ki az, aki meggyógyította, de amit tud, azt vállalja. Feltűnő, hogy még a szülei sem merik felvállalni: vak volt, meggyógyult, és ha így van, Isten gyógyította meg. Nem vállalják a felelősséget, féltik magukat. Vállald Jézust, mert Ő is vállalt téged. Vállald ott, ahol vagy, Ne a környezetedhez alakítsd a bizonyságtételt, hanem valld meg Jézust, hogy ez a vallomás alakítsa a környezetedet.


Teremts bennem tiszta szívet, ó, Uram

Teremts bennem tiszta szívet, ó, Uram!
Az erős lelket újítsd meg bennem!
Ne vess el engem a Te orcád elől,
Szentlelked ne vond meg tőlem!
Támogass az engedelmesség lelkével,
Szabadításod örömét add nekem!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése