2017. szeptember 5., kedd

Mész vagy maradsz?



A
z Úrral való élő kapcsolat, a keskeny úton való járás formálja a jellemünket (Péld 11,1-15). Nem maradunk azok, akik korábban voltunk.  Az ige hatása meglátszik Isten gyermekein, vagy legalábbis meg kellene látszódnia. Nem csupán az ismereteinket akarja bővíteni Isten, hanem minket akar alakítani. Krisztus életét, az Ő indulatát formálja, az Ő hasonlatosságára alakít. Ez azt jelenti, hogy már nem a magunk hasznát keressük, hanem odafigyelünk a másik emberre.
Ez megmutatkozik gazdasági kérdésekben, üzleti dolgokban. Mindig megkísértette az embereket, hogy becsapják a másikat, a felebarát kárára érjenek el előnyöket. Akiben az Úr munkálkodik, az nem ezen az úton jár. Isten gyermeke becsületes, nem csapja be a másikat, inkább kárt is kész elszenvedni az igazságért, és azért, hogy a másik ember előtt felragyogjon Isten kegyelme. Ahogyan forgolódunk a világban, végezzük feladatainkat, az bizonyságtétellé válik. Arról beszél, hogy a hívők nem a megszokott hozzáállást képviselik, hanem Isten akarata szerint cselekszenek. Vagyis másképp reagálnak, cselekszenek, mint a nem hívők.
A szerény ember tisztában van önmagával, és tudja, hogy minden ajándék. A képességek, eredmények is mind Isten ajándékai. Így azután nem magam dicsérem, hanem Neki adok hálát. A szerény ember vállalja önmagát, nem tagadja el ügyességét, tudását, de ezekkel mindig Istenre mutat. Soha nem felejti, hogy mindezeket kapta. Meg meri vallani mindenki előtt az Úr kegyelmének munkáját. Azonban az alázat mögé is el tudjuk rejteni hiúságunkat. Az ember szíve hajlamos magát dicsőíteni. Mondhatjuk szánkkal, hogy egyedül Istené a dicsőség, ám tetteink arról vallanak, hogy mi is igényelünk a dicsőségből. Szeretünk az emberek dicséretében fürödni. Urunk nem akart népszerű lenni, amikor királlyá szerették volna tenni, otthagyja a sokaságot, és felmegy a hegyre imádkozni. Az Úr közelében van a legjobb helyen. Az imádság megvéd saját vágyainktól is.
Nem használ a vagyon a harag napján, írja Salamon. Így van, egyedül a kegyelem rendezi el életünket Istennel. Az Urat nem lehet lefizetni. Hiába hivatkozunk bankszámlánkra, soroljuk jótékony tetteinket, csakis a bűnbocsánat által léphetünk be Isten országába. Az Úr Jézust sem kerülhetjük ki, mert a bocsánat Jézus érdeméért van. Ajándékba kapom a bűnbocsánatot, nekem csak el kell fogadnom. A kegyelemhez nincs szükség pénzre hatalomra, egyedül bűnlátásra, bűnbánatra, Istenre való szorultságom felismerésére van szükség.
Jézus ezáltal hozott reménységet a sok szegény, nyomorult bűnös ember számára. A gadarai képtelen lett volna gazdag áldozatot bemutatni, de Jézus magára vette Isten Bárányaként az ő bűneit is. Meghalt minden bűnösért, szenvedélybetegért, depressziósért. Így azután van reménységünk. A reménység Jézus neve. Aki segítségül hívja Őt, bármilyen nyomorúságtól szenved, nem kell mást tennie, mint elfogadni Jézus segítségét, szabadítását. Nem kell fizetni a kegyelemért, mert Jézus kifizette, így én ingyen kapom.
Vízválasztó beszédet mondott Jézus a korábbiakban (Jn 6,60-71). Most derül ki, kik hajlandók Hozzá igazodni, kik azok, akik készek feladni eddigi elképzelésüket, és Rábízzák magukat Jézusra. Akinek kemény beszéd az élet kenyeréről szóló kijelentés, az leragadt emberi véleményeknél, az nem igazán akarja megismerni Jézust. Aki pedig nem törekszik Jézust megismerni, aki nem szabadul előítéleteitől, az nem látja meg Benne az Isten Fiát. Van-e bennem törekvés Jézus jobb megismerésére? Megyek-e Vele tovább az úton, vagy leragadok korábbi bibliaértelmezésemnél, hagyományoknál? Jézus azért jött, hogy mozduljunk meg, és induljunk el Őt követni. Mert igazán csak követés közben, a Vele való szoros életközösségben ismerhetjük meg.
Kemény beszéd, mert Isten áldását akarják ugyan, de Őt magát nem. Gyógyítson meg, áldja meg munkánkat, gyarapítsa vagyonunkat, segítsen a felemelkedésben, de Ő maga nem kell. Hol tartok? Eljutottam-e oda, hogy ha nem változik anyagi helyzetem, ha nem emelkedek ki a tömegből, netalán koldussá válok, az sem tántorít vissza Jézus követésétől? Ott van-e a szívemben: én Jézust akarom?
Az Úr határozottan kijelenti, hogy fel fog menni oda, ahol előzőleg volt. Hol volt? Istennél. Ez jelzi, hogy tudatosan és értünk jött Jézus a földre. Terve volt, és ezt megcselekedte. Mi ez a terv? A mi megmentésünk. Azt akarja, hogy el ne vesszünk, hanem örök életünk legyen. Az ember kárhozat alatt van, de aki hisz Őbenne, megmenekül, az nem megy ítéletre, hanem életre.
A Lélek az, Aki életre kelt. Csodálatos üzenet. Isten Lelke elevenít meg. Mi túlságosan a testre koncentrálunk, de a Lélek az, Aki segít rajtunk. Isten Lelke újítja meg a szívünket és az életünket. Mi képtelenek vagyunk magunkat jobbá tenni, de a Lélek új, minőségi emberré formál.
Az Úr senkit nem kényszerít követésére. Nekünk kell eldönteni, hogy megyünk-e tovább Vele. Vállaljuk-e az új irányt, vagy maradunk magunk a régiben? Sokan visszafordultak, mert magukat tartották sokra. Ők akartak lenni valakik, érvényesülni akartak, és nem engedték, hogy Jézus növekedjen Bennük.
Amikor a tizenkettőt is megkérdezi, hogy csalódottan távoznak-e, vagy maradnak, akkor Péter megvallja: Kihez mehetnénk? Örök élet beszéde van nálad. Kihez mennénk, senki nem tud életet adni, csak Te. Kihez is mennénk? A világhoz? A világ nem tud rajtunk segíteni. Péter felismerte, hogy Jézus az egyedüli megoldás. Akkor is így van, ha sokak szemében bolondság Őt követni. Jézus olyat ad, örök életet, amit senki más nem adhat. A világ külső dolgokra figyel, és oda mennek az emberek, ahol sikert, gazdagságot kínálnak. Jézus ezeket nem kínálja, de megtisztult életet és üdvösséget igen. Követésében látjuk meg az igazi, a valódi értéket. Jézus nélkül a szemét jelent értéket, Általa megváltozik látásunk, és rádöbbenünk arra, hogy ami addig kincs volt, az valójában csak szemét. Az igazi érték Ő. Mész vagy maradsz? Maradj, mert Ő ad életet, Vele célba jutsz, békességed lesz.



Királyi gyermek vagyok én


1. 
Királyi gyermek vagyok én,
Van hófehér ruhám.
Megváltóm kegyelme enyém,
Nem hágy el soha már.
Jézussal járom utamat,
Megfogva a kezét,
Királyi gyermek vagyok én,
És ez nekem elég.

2. 
E földön vándor vagyok én,
Vár égi, szép hazám.
Jézussal uralkodom majd,
Van fényes koronám.
Jézussal járom utamat,
Megfogva a kezét,
Királyi gyermek vagyok én,
És ez nekem elég.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése