2017. szeptember 16., szombat

Borulj le az Úr előtt!


A
mai anyagias világba világít bele az ige, mutat egy más vágyat és célt, mint amit eddig ismertünk (Péld 16,16-33). A bölcsesség megszerzését tartja a legjobbnak. A bölcsesség nagyobb kincs a világ minden aranyánál. Miért? Mert nem mindegy, hogyan élünk. Nagyon nem mindegy, milyen gondolkodás vezet. Például, együnk, igyunk, mert holnap úgyis meghalunk - ez a fajta életvezetés messze áll a bölcsességtől. Mégis ma pont ezt látjuk. Mindent azonnal akarnak megszerezni az emberek, fő szempont a világ élvezete. A szentíró pedig ujjongva kiált fel: bölcsességet szerezni, ó, mennyivel jobb az aranynál. Ez a felkiáltás saját tapasztalatból fakad. Rádöbbent arra, hogy a vagyon nem minden. És amikor bölcsességet kapott, betöltötte szívét örömmel. Mert ez azt jelenti, hogy nem a vágyak uralkodnak rajta, hanem ő uralkodik felettük. Isten bölcsessége által képesek leszünk irányítani életünket. Nem a vágyak és érzelmek hullámain hányódunk, hanem, átgondoljuk Istenre tekintve lehetőségeinket. És a bölcsesség nagy ajándéka, hogy általa képessé válunk az Istentől elkészített jobbat választani.
Isten bölcsessége az ige felé terel, aki figyel az igére, mondja. Tehát Isten bölcsessége mindig az igét helyezi előtérbe, azt hozza elénk, és kéri, hogy figyeljünk rá. Nemcsak azt jelenti ez, hogy kézbe vesszük az igét, hanem azt is, hogy amit olvasunk, amire eljutottunk, azt jól át is gondoljuk. A bibliaolvasással sietni szoktunk, mindig azon akarunk időt nyerni. Salamon azt kéri, hogy gondosan olvassuk, gondoljuk át jól, mit olvastunk, és kérdezzük, mit is mond nekünk. Csak akkor menjek tovább, ha megértem, amit nekem mond. Mert az ige nem általánosan, hanem mindig személyesen szól. Isten ahhoz beszél, aki olvassa. Tehát most hozzám szól az Úr, én pedig úgy figyelek, hogy megértsem az üzenetet.
Azt írja: aki figyel az igére, jót nyer, és aki bízik az Úrban, ó, mily boldog az! Ez is szívből fakad, nem egy sima megállapítás, hanem bizonyságtétel. Boldog vagyok, nagyon boldog vagyok, mert ismerem az Urat, és bízom Benne. Aki megismerte Őt, és Rábízta magát, valóban boldog. És ez a boldogság semmihez sem hasonlítható. Aki bízik az Úrban, boldog, mert eltávozik a szívéből az aggodalmaskodás. Mert tudja, hogy jó kezekben van az élete. Aki nem bízik az Úrban, nem lehet boldog, mert mindig az élet dolgai, apróságai befolyásolják. Mindig arra figyel, sikerülnek-e a dolgaim, vagy nem. Aki így él, hullámvasúton él, nincs békessége, mert mindig attól függ az állapota, mi történik vele és körülötte. Aki mindent az Úrra bíz, az boldog, mert az Istennel való kapcsolatból származik az öröme. Ő Isten jelenlétének örül, és ez nem múlik el akkor sem, ha bosszúság éri.
Lépes méz a gyönyörűséges beszéd, édes a léleknek, meggyógyítja a csontokat. Van gyógyító beszéd, és ez nem más, mint az ige, az Úr szava. Az gyógyít. Jézus gyakran a szava által gyógyított meg beteg embereket. Szava felszabadított a bűn, a csüggedés hatalma alól. Így nem mindegy, mit mondunk, de nemcsak a másiknak, hanem magunknak is. Nem mindegy, mit mondunk saját magunknak, mert az kihat lelki és fizikai állapotunkra. Ha negatívan gondolkodunk, pesszimistán beszélünk, elcsüggedünk, de ha igével erősítjük magunkat, és az Úrra figyelünk, az gyógyulás, megerősödés lesz lelkünk számára is.
A zsidók nem értik Jézust, ám mégis úgy gondolják, hogy igazuk van. Lelepleződnek, mert nem az Urat keresik. Nem üres és nyitott szívvel vesznek részt ezen a beszélgetésen, hanem csupán a maguk igazát keresik. Hányszor mi is csak az igazunkat keressük, még a Bibliában is. Rá akarjuk erőltetni a véleményünket Istenre. Az a jó, ha szomjas szívvel jövünk, és Őt szeretnénk igazán megismerni. Jézus megismerése a fontos, kicsoda Ő? És ha a szívemben van ez a kérdés, meg fogom kapni a feleletet. Hiszen az Újszövetség pont azt mondja el, kicsoda Ő. János apostol úgy ír, hogy bizonyossága van afelől, hogy a názáreti Jézus az Isten fia. Nem nekem kell felfedezni Jézust, nem az én véleményemtől függ a személye, mert sokan felismerték, hogy Ő a Krisztus, ezt továbbadták, és én ez alapján fordulhatok Hozzá.
Ördögnek titulálják az Urat. Mennyire vak is az ember, hogyan lehet ördög abban, Aki csak jót cselekedett? Ő soha nem a saját szempontjait helyezte előtérbe, hanem mindig Isten akaratát, és az emberek helyreállítását. Mennyire másabb Ő, mint a vallási és a politikai vezetők, de különbözik a mindennapi embertől is. Akik Vele szemben állnak, most is rosszat terveznek ellene, de Jézus nem vág vissza, nem akar nekik rosszat. Egyetlen törekvése, hogy szembesítse őket az igazsággal, hogy lerántsa róluk a leplet.
Jézus az Ő beszédeinek megtartásához köti az életet. Aki az Ő beszédeit megtartja, mert az Ő szava élet. Ez azt jelzi, hogy Isten áll előttünk Jézusban. Ezért, ha életet akarunk, komolyan kell venni Jézust, az Ő szavát. De nem akarják érteni. Olyan szomorú, hogy nem az ugrik be: micsoda kiváltság, Isten áll előttünk; hanem ördögnek kiáltják ki. De vajon mi mit mondtunk volna? És ma hogyan reagálunk az igére? Kicsoda Ő nekem? Leborulok, mint Megváltóm előtt? Jézus rámutat arra, hogy nem ismerik ellenfelei Istent, de Ő ismeri. Ezért jöjjünk bizalommal Hozzá, ha meg akarjuk ismerni Istent. Ismeri, mert Tőle jött.
És most kijelenti magát előttük: Én vagyok, mondja, és árad belőle Isten Lénye. A vele szemben állóknak, mivel ők bibliás emberek, azonnal le kellene borulni. Mert Jézus azt mondja, én vagyok Isten. Őbenne Ábrahám, Izsák és Jákób Istene áll előttük. Micsoda kegyelem. Ők azonban leborulás helyett kiborulnak. Gyakran ez történik velünk is, nem borulunk le az Úr előtt, akkor is, ha nem értünk dolgokat, ezért kiborulunk. Kiborulunk magunktól, egymástól. Azonban szabad leborulni. Szabad hallani: Én vagyok, és ha itt van Isten, akkor mi kell több? Ha Ő jelen van, nincs szükség kiborulásra, idegeskedésre. Boruljunk le az Úr előtt, hogy ne boruljunk ki.


SIESSETEK, HAMAR LEJÁR


1.
Siessetek, hamar lejár,
Kegyelme már régóta vár!
Ma még lehet, ma még szabad,
Borulj le a kereszt alatt!
Ma még lehet, ma még szabad,
Borulj le a kereszt alatt!
2.
Ha késlekedsz, mi lesz veled?
Hogy mented meg a lelkedet?
Bezárul a kegyelmi út,
Lelked örök halálba jut.
Bezárul a kegyelmi út,
Lelked örök halálba jut.
3.
Elszáll a perc, az életed,
Ma még ha jössz, elérheted.
Ne késs tovább, ne várj tovább,
Ma kérd Atyád bocsánatát!
Ne késs tovább, ne várj tovább,
Ma kérd Atyád bocsánatát!
4.
A szűk kapu ma még nyitva,
Vár téged is Isten Fia!
Jézus szeret, vár tégedet,
Ne keményítsd meg szívedet!
Jézus szeret, vár tégedet,
Ne keményítsd meg szívedet!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése