2022. február 19., szombat

Egy morzsa Jézustól

 

A

 nép királyt akart, Isten pedig megengedte (1Sám 9,1-27). Azt mondta Sámuelnek, hallgasson a szavukra és adjon nekik királyt. Királyt akarnak, megkapják, ha nem értik meg Istent, Ő nem erőszakoskodik velük. Megadja, amit kérnek, de meglátják mivel is jár a magunk akaratának kikényszerítése. Gyakran megtörténik, akarunk valamit, de Isten akarata más. Ha belenézünk az igébe, megtudjuk mit is akar ő, de nekünk más az elképzelésünk, vagy valamilyen kívánság vonz, és mindenképpen akarjuk, amit elterveztünk. Ha nem értünk az igéből Isten megengedi, de ez nem azt jelenti, hogy ez az Ő akarata. Megengedi, és majd menet közben fog jelezni, nem ez az Ő útja. Nagy kegyelem, hogy jelez, hogy makacsságunk ellenére velünk marad. Azt gondoljuk, jobban értünk az élethez, mint Ő, és ezzel rontjuk el a dolgokat.

Isten készíti a királyság útját. Sault választja, egy olyan embert, akit maga a nép akar. Tudja, mi van a szívünkben, mi az ami fontos nekünk. Mi a fontos? a külső megjelenés. Szép és daliás legyen. Külsőre emelkedjen ki a többi fiatal között, ne legyen hozzá hasonló. Hadd lássa mindenki milyen szép, milyen daliás.  Emberi tulajdonságokra alapozzák a királyságot. Nem azt nézik, mi van a szívben? Arra nem kíváncsiak, hogy a leendő király szívét Isten uralja-e? Pedig ez a döntő. De  mi figyelembe vesszük, mi van a másik ember szívében? Vagy minket is a külső befolyásol?

Isten a prófétához vezeti Sault. A szamarakat használja fel ehhez. Meglátjuk, nem véletlenül tűnnek el, eszközök az Úr kezében. A szamarak mozdítják ki Sault. Ha valami váratlan ér, gondolkozz el, kérdezd meg Istent, mit akar ezzel? Hová akarja a figyelmünket irányítani? Nem mond, hogy véletlen, mert még a filiszteusok rájöttek, hogy nincs véletlen. Isten munkálkodik az életedben, lásd meg, és kérdezd Őt? Keresd az akaratát!

A daliás ifjúnak nem jut eszébe a próféta, csak a szolgájának. Ez is mutatja, nem igazán fontos neki Isten. Nincs Vele kapcsolatban. Jó látni, Saul szolgája ismeri a prófétát. Amit mond beteljesedik. Tehát megbízható, hiteles személynek tartja. Ő javasolja, hogy menjenek oda, ahol Sámuel van. Milyen jó, amikor van valaki körülöttünk, aki Isten emberéhez, és így az Úrhoz irányít. Mi kihez irányítjuk a bajba jutott embereket? Oda tudjuk segíteni egy lelkigondozóhoz, vagy a Bibliához?  A szolga azért tudta odairányítani Sault Sámuelhez, mert ismerte őt. Aki ismeri Istent, az tud hozzá vezetni másokat.

Amikor megtalálják a prófétát, ő elmondja, nem kell aggódni a szamarakért, és elmondja Isten akaratát is. Saul megtudja, Istennek van terve az életével. Ahhoz, hogy ezt megismerje, meg kell állnia. Igen, meg kell állni, ha meg akarom tudni Isten tervét. Állj meg, hogy elmondjam neked Isten beszédét.  Meg kell állni, időt kell szakítani arra, hogy halljuk, és megértsük Isten szavát. Mert Ő a szaván, igéjén keresztül beszél velünk. Meg tudunk-e állni? Van-e időnk Istenre? Fontosabb-e az Úr szava mindennél. Ha nem állsz meg, lemaradsz Isten tervéről.  Ha nem hallgatjuk az igét, a magunk ötletei szerint alakítjuk az életünket, és elmegyünk Isten terve mellett. Isten üzeni, állj meg, és hallgasd meg Isten beszédét. Hallgasd meg, amit személyesen neked mond. Az Ő szava maga az élet.

Jézus otthagyja a szabályoknál lemerevedett farizeusokat és írástudókat (Mt 15,21-31). Más a véleménye a tisztaságról, és ezért pogány vidékre tart. Olyan földre megy, amelyet Izráel népe tisztátalannak tart. Erről a vidékről származott Jezábel is, innen hozták a Baal kultuszt. És most erre a vidékre látogat az élő Isten. Megmutatja, hogy a Baal, nem Isten, másrészt felkínálja az ott élőknek is Isten kegyelmét. Lesz-e aki megragadja ezt? Nekünk is kínálja a kegyelmet, nekünk is jelzi, Isten számára fontosak vagyunk.  Mi megragadjuk a lehetőséget? Igyekszünk szabadulni bálványainktól, és Jézushoz fordulunk?

Jézus nem megy erre a vidékre sem hiába, egy kánaáni asszony jön Hozzá. Természetesen Jézus nem megy hiába, mert Ő ezért az asszonyért érkezik. Hozza neki az új élet lehetőségét. Hozza Isten ismeretét. Mert Jézus mindig az Atyát ismerteti meg velünk. Istent éli elénk, hatalmát szemlélteti. Jézus egész élete Isten szemléltetése.

Bizonyára hallott már Jézusról, és amikor az ő vidékére érkezik, azonnal elindul felé. Te is indulsz, amikor hallasz Jézusról? Látod, hogy csak Ő segíthet rajtad? Ez az asszony felismerte, Jézus a segítség. Azt is meglátta, nem halogathatja a Jézushoz menetelt, mert vissza fog menni Izráel földjére. Mintha ismerné az igét, áron is megvegyétek az alkalmat. Ő megvette. Jézust Uramnak szólítja. Nem úgy megy oda, hogy neki jár a gyógyítás, alázattal jön, Jézus az Úr. Neked is Úr? Úrnak tartod életed fölött?

Nem megy könnyen, amiért jön. Úgy tűnik, elutasítást kap. De, nem, ez a hit próbája. Az akadály mindig próba. Megsértődsz, visszafordulsz, vagy tovább mész hittel Jézushoz? Az asszony nem fordul vissza, hiszi, hogy Jézus könyörülni fog rajta. Legyőzi az akadályokat, leborul és így szól: Uram, légy segítségül nekem! Megrendítő, és eligazító ima ez. Ha elakadunk, mondjuk mi is, segíts nekem! Segíts, mert rab lettem, nem tudok szabadulni. Segíts, mert nem látom életem értelmét. Segíts tovább, mert elakadtam. Segíts, mert nem szól az ige. Mindennel forduljunk Hozzá, és kérjük, segíts nekem!

Még egy próbával kell szembenéznie, de ő ezt kiállja, és győz. Nem adja fel. Elfogadja a helyét, ő nem a fiakhoz tartozik, nem jár neki, de ismeri Istent. Tudja, hogy ha az ember irgalmas tud lenni, Isten még inkább az. Ha az ember megkönyörül a kiskutyákon, és nem zavarja el őket a morzsáktól, akkor Isten sem teszi ezt. Neki pedig elég egy morzsa. Mert Isten morzsája több és jobb a világ cipójánál. Mintha ismerné Jézus szavait, amit korábban mondott, mennyivel inkább ad a Ti mennyei Atyátok. Építsünk mi is az Úr szavára. Legyen mindig előttünk, mennyivel inkább Isten.

Erre Jézus válasza, legyen neked a te akaratod szerint. Meglepő, mert eddig mindig azt hallottuk, ne a mi akaratunk legyen meg. Azonban az asszony akarata Istenre hangolt akarat. Hitből fakadó akarat, és az megvalósul.

 

 

Szelíd szemed, Úr Jézus

 

1. Szelíd szemed, Úr Jézus, Jól látja minden vétkemet, Személyemet ne vesse meg

Szelíd szemed, Úr Jézus.

2. Szelíd szemed, Úr Jézus, Tekintsen rám, ha roskadok, Adjon békét, bocsánatot Sze-

líd szemed, Úr Jézus.

3. Szelíd szemed, Úr Jézus, Tudom, hogy vádat is emel; Vétkeztem én, ítéljen el Szelíd

szemed, Úr Jézus.

4. Szelíd szemed, Úr Jézus, Elítél bár, lásd, én megint Csak várom, hogy majd rám te -

kint Szelíd szemed, Úr Jézus.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése