2022. február 7., hétfő

Hatás

 

E

nnek a történetnek a középpontjában Isten áll, Ő az, Aki utána megy Naominak, és népe sorába vonzza Ruthot (Ruth 3,1-18). És Isten nem feledkezik meg Ruthról, mint ahogy soha nem feledkezik meg azokról, akik Rábízták az életüket. Ruth mindent otthagyott Istenért, teljesen Rábízta magát, és nem is csalódik. Istennek gondja van rá. És most tovább alakulnak a dolgok. Isten előkészíti a nagy Király, az Úr Jézus Krisztus eljövetelét.  Mindaz, ami történik nem véletlen, nem egy szép romantikus történet, hanem a megmentés elindítása megy végbe. Isten végbeviszi terveit, az Édenben adott ígéret beteljesedése kezdetét veszi. Bár ezt még senki nem látja. De Isten az ember megmentésén munkálkodik. Ő már akkor szeretett, amikor mi még nem ismertük Őt. Isten már akkor tevékenykedik az életünkben, amikor mi még távol vagyunk Tőle. A tékozló fiú sem tudta, hogy az atya elébe fut. De eljön az idő, amikor szembesülünk Isten megmentő szeretetével.

Naomi ismeri a törvényt, tudja, hogy a legközelebbi rokon kötelessége, az özvegy vállalása. Azonban itt már nem egészen úgy intézi a dolgokat, mint korábban. Már nem ő akarja megoldani, hanem Istenben bízik. Kérdésként fogalmazza meg mindazt, amire gondol. Tehát nem ő határoz el valamit, a másik feje fölött, hanem bevonja Ruthot is, hiszen az ő életéről van szó. Naomi tudja, hogy mindaz, ami eddig történt nem véletlen. Látja benne Isten munkáját, és annak megfelelően cselekszik. Ruth  idegen, Betlehemben, más néphez tartozik, de Isten nyitogatja előtte az ajtót.

Amit Ruth tesz, az jelzés. Nem a nőiességére épít, nem akarja direkt felhívni a figyelmet. Nem azon munkálkodik, hogy az érzelmeket gerjessze fel, ezért titokban, amikor Boáz alszik, a lábához telepedik.  Ez jelzés, majd amikor felébred Boáz elmondja, hogy ő a legközelebbi rokon. Ezzel rámutat, Istenre bízta magát, és elfogadja, amit Boáz dönt.

Ebből a jelenetből és Boáz reakciójából is látszik, Ruth nem akart mindenáron férjhez menni. Nem ő szerzett megfelelő társat, hanem várt az Úrra. Boáz is tudta, hogy Ruth nem járt a férfiak után. Nem ő akart társat szerezni, hanem várt az Úrra. Boáz is figyel Istenre, kapcsolatban van Vele, lényét az Úr tölti be. Honnan tudjuk? Boáz az Úr áldását  továbbítja a szolgái felé is, és most Ruth felé is. Amikor megszólal Isten áldását kéri Ruthra.  Boáz Isten áldását adja tovább. Mit adok tovább? Mit mondok környezetemnek? Ő áldást mond.

Boáz bátorítja Ruthot: Ne félj! - mondja, ami rajta áll megteszi, de tudja, hogy Isten kezében van ez az ügy. Elmondja, van még nála is közelebbi rokon, de amit tud megteszi. Amikor Ruth hazamegy Naomi így szól hozzá: Légy veszteg, vagyis, ne tégy semmit. Ne vedd kezedbe a dolgot, hanem várj az Úrra. Hasonló megnyilvánulás ez, mint amikor a Vörös – tenger partján állt Izráel népe, és Mózes azt mondta nekik, legyenek veszteg, és meglátják Isten szabadítását. Meg kell tanulni veszteg maradni, vagyis, hogy nem én akarom megoldani, dűlőre vinni a dolgot.  Amikor Isten veszi kezébe az életünk alakítását, lépésről, lépésre alakulnak az események. Így azután Ruth teljesen Isten kezére bízza magát. És mindig ez a legjobb döntés.

Az Úr Jézus továbbra is Isten országát mutatja be (Mt 13,31,-43). Elmondja, hogy hasonló a mustármaghoz, szinte észrevehetetlen. Isten munkája nem a külsőségekben mutatkozik meg elsősorban, hanem a hatásában. Isten országa az igén keresztül munkálkodik.  Bekerül az életünkbe és elvégzi a munkáját. Azonban ki kell várni, amíg felnő. Az Úr így mondja, amikor felnő. Ehhez idő kell. De amikor   valakinek az életét átalakítja az Isten igéje, az mások számára is látható. Isten népe oltalommá válik. Az egyház az életváltozás lehetőségét kínálja azoknak, akik a bűn hatalma alól oda menekülnek.

A kovász is a hatásával tűnik ki. Beleelegyedik a lisztbe, nem fog látszódni, de a hatását mindenki észreveszi. Így van Isten országával is. Bekerül az életünkbe és elvégzi a munkáját. Belülről fejti ki hatását, átalakít. Nem a környezetünket formálja át, hanem bennünket.

Az Úr Jézus a példázatok által a korábban rejtett dolgokat tárja fel.  A képanyagokkal belehelyezi az emberek szívébe, de az üzeneten fáradozni kell.  Sőt nemcsak fáradozni kell, hanem a példázat arra késztet, hogy menjünk Jézushoz. Jézust, a Szentlélek nélkül nem igazán értjük meg. Mindez arra mutat rá, hogy Jézust nem lehet megkerülni. Isten országába Jézuson keresztül vezet az út.

Ebben a tanítványok mutatnak példát. Értik miről van szó, mert odamennek és megkérdezik az Urat. Ha elakadunk, oda kell menni, megkérdezni Őt. Mindennap menjünk Hozzá, és kérdezzük. Ne tegyük félre a Bibliát, ha valamit nem értünk, hanem kérdezzük meg az Urat.

Megtudjuk, hogy a jó magot Ő veti. Azért jött, hogy Isten szavát hintse bele a világba, mert az ige ad esélyt, az átalakulásra. Vetésre szükség van, mert nélküle csak gyomnövény terem. Láthatjuk, mennyi rossz van bennünk, és mennyi jelenik meg ebből a világban. Ha azt akarjuk, hogy az életünk változzon és általa a világ is, vetni kell a jó magot. A jó mag az Isten igéje.  Enélkül igazi és tartós változás nem létezik. Az ember nem tud megváltozni. Az Új élet lehetőségét Isten adja nekünk, Krisztusban. Aki Őt befogadja, mint a talaj a vetőmagot, annak az élete megváltozhat.

Azonban azt is látjuk, van valaki, aki nem akarja, hogy az ember élete megváltozzon. Sátán az, neki megfelel a sok gonoszság, ami a földön található. Sőt ő akarja. Meg is tesz érte mindent. Úgy olvassuk, konkolyt hint szét. Azokat küldi a világba, akik rá hallgatnak, akik nem akarják Isten kezébe tenni az életüket. Azonban a gonoszok eltávolítása nem az ember feladata. Ránk a jó mag vetése lett bízva, hogy általa legyen esélyük megváltozni. Mert az ember megváltozhat Isten munkája által. A leggonoszabból is lehet új teremtés. Isten számára senki nem reménytelen. A konkoly összegyűjtése az angyalok feladata. Ne feledjük, eljön az idő, amikor megítéltetnek, azok, akik nem akarták meghallani az evangéliumot, akik nem ismerték el Jézust Uruknak. A győzelem az Úré.

 

 

 ELTÉVEDTEM, MINT JUH

 

     

1.  

Eltévedtem, mint juh,

Eltévedtem, mint juh

A bűnösök útjára.

Ó, segíts, Jézusom,

Őriző pásztorom,

Hogy ne jussak romlásra!

Te adtál drága vért

Elveszett juhokért.

Viselj gondot a nyájra!

2.  

Én is juhod vagyok,

Én is juhod vagyok,

Nyájadnak legkisebbje,

Kit Te megtéríthetsz,

Bűnből kivezethetsz

A szép, kies helyekre.

Kérlek azért hitből,

Töredelmes szívből:

Fogadj, végy kegyelmedbe!

 

 

3.  

Ím előtted állok,

Ím előtted állok,

Ajtód előtt zörgetek.

Bár titkos bűnökkel

És nyilvánlevőkkel

Vétkeztem Teellened:

Kérlek mindazáltal,

Nagy irgalmassággal

Fogadd vissza gyermeked!

4.  

Bár a hit szívemben,

Bár a hit szívemben

Oly kicsiny, mint mustármag,

Mégis, bármily gyenge,

Szentlelked nevelje,

Nevelje föl nagy fának,

Hogy terjedjen ága,

És legyen virága

Kedves Néked, Urának!

5.  

Míg zarándokúton,

Míg zarándokúton

Itt tartasz még e testben,

Nevelj igaz hitben,

Munkás szeretetben,

Hogy élhessek itt bölcsen,

És elmúlásomig,

Utolsó órámig

Tisztemet hűn betöltsem!

6.  

Szállj le, Uram, hozzám,

Szállj le, Uram, hozzám,

Jöjj, ó, Jézus, sietve!

Vágyakozó szívvel,

Kiterjesztett kézzel

Várlak immár epedve,

Hogy Veled mennyekbe

Örömmel menjek be,

Örök dicsőségedbe.

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése