2022. február 17., csütörtök

Olyanok, mint Jézus

 

E

ljött az idő, amikor a nép királyt kért magának (1Sám 8,1-22). Úgy gondolják, haladniuk kell a korral, nem elég, ha Isten uralkodik felettük, sőt már nem is igazán akarják Őt, király kell nekik. Miért? Mert Isten nem látható. Nem látják őt más országok követei, sem az ellenséges erők királyai. Egy emberi vezető látható, ő le tud ülni, tárgyalni.  Ez azonban lázadás Isten ellen, és ez annyira bennünk van. Nem akarunk az Úr vezetése előtt állni. Másrészt mi is jobban szeretjük, ha vannak emberi vezetők. Az egyház is ebbe az irányba csúszott el.  Nekünk az Úr a pásztorunk, és Ő a Királyunk. Nem kell más. És ez nagyon jó. Közvetlenül az Úr alá tartozhatunk.

Megfigyelhetjük még az igéből, hogy Sámuel gyermekei se válnak automatikusan hívőkké- Nem azon az úton járnak, amit apjuktól láttak. Miért? Mert a szívük nem teljesen az Úré. A telhetetlenség töltötte be a szívüket.  Az anyagiak voltak rájuk hatással, és nem Isten akarata. Mi befolyásol engem? Mi van rám hatással?  Isten igéjére figyelek, Hozzá igazodok, vagy a belső vágyam vezérel?  Ezek a fiúk nem az Úrra figyeltek, hanem a többre vágyás, a nagyobb kereset hajtotta őket. Így azután már nem Istent képviselték, hanem az anyagi szempontok vezették őket. Mivel nem ismerik Istent, a vágyaik, a bűnös természetük irányítja ezeket az embereket. Azonban az Úr pont ebből akar megszabadítani. Ne a régi természetem irányítson, hanem Isten.

Már Éli fiainál is azt láttuk, hogy ahogy élnek az a népre is hatással van. Rossz irányba terelték Isten népét, és ők elfordultak az Úrtól.  Sámuel fiai esetében pedig, már nem akarják Istent, királyt kérnek. Pedig a király sem lesz másabb és jobb, mint a bíra.  De a gonosz megtéveszt, elhiteti, ha más nevet adunk az emberi rendszernek a vezetésnek jobb lesz. Addig nem lesz jobb, amíg a szívben nem történik változás.

Izráel fiai más népek szokását akarják követni. Más népekhez akar hasonlítani. Kihez akarunk hasonlítani? Legyünk olyanok, mint Jézus! Nagy csapda ez. Mert Isten a mindenkori népét arra hívja el, hogy más legyen, különbözzön a többi néptől. Isten gyermekeinek különbözniük kell a világtól. Nem nekünk kell hozzájuk hasonlítani, hanem az a cél, hogy a nem hívők élete hasonlítson majd, a hívőkére. Azért vagyunk, hogy életünk mintája hatással legyen másokra.

Sámuel nem akar királyválasztást, nem akar választást. Ő ahhoz ragaszkodik, hogy az Úr legyen az ő királyuk. Azonban Isten nem erőlteti rájuk magát. Tudja, hogy nem Sámuelt vetették meg, hanem Őt. Isten látja a problémát, a nép szíve idegen istenekhez hajolt. A bálványok vonzókká lettek. Miért, Mert régi volt a szívük. A világ, a más népek laza szokásai vonzották őket. Nem akartak különbözni, mert elhitték úgy tudnak bizonyságot tenni, ha nem különböznek. Ma is sokan elhiszik, hogy a világhoz való hasonlóság segíti a bizonyságtételt. Ez a gonosz csapdája. A királyságnak is meg lesz a maga negatívuma, fognak még panaszkodni a király miatt, de akkor már az Úr nem hallgatja meg őket. Lényeges, hogy maradjunk meg az Úr vezetése mellett. Ne cseréljük Őt le emberi vezetőkre.

Megdöbbentő, amit a kilencedik versben olvastunk, hiába tisztelnek engem, ha emberek tanításait teszik és tanítják (Mt 15,10-20). Nagyon megdöbbentő, és el kell gondolkodnunk rajta. Mert ez azt jelenti, ha az igét nem vesszük komolyan, és nem aszerint élünk, nem ér semmit a kegyességünk. Hiába mutatjuk, hogy tiszteljük az Urat, ha a szavát semmibe vesszük. Meg kell érteni a lényeget, ez pedig a belső tartalom. Nem az a lényeges mit mutatunk kifelé, milyen szokásokat ápolunk, hanem milyen tartalom árad belőlünk. Ami kijön a szánkból, az van hatással másokra. A beszédünk, a tanításunk, a cselekedetté vált gondolataink. A cselekedeteink megmutatják belső tartalmunkat, mert a gondolatok válnak tettekké.

Az Úr rámutat, előbb nekünk kell rendben lenni, ismerni az Urat. Mert amíg az én életem sincs rendben, de mást akarok vezetni, verembe esünk. Ma ez nagy probléma, sokan lelkigondoznak, tanácsolnak másokat úgy, hogy ők sincsenek rendben. Ugyanazok a problémák gyötrik, mint a tanácsot kérőt. Urunk azt akarja, hogy előbb a mi életünk gyógyuljon meg, keressük Nála a megoldást, kérjük segítségét. És majd ha ez megtörténik, ha már az ige vezet, mehetek bizonyságot tenni, segíthetek másoknak.

A tanítványok az elhangzottak magyarázatát kérik Jézustól, és Ő nem dicséri őket. Azt mondja, már érteniük kellene. Hol a növekedés? Hogyhogy nem értjük oly sok év után az igét? Ne legyünk értetlenek, hanem kérjük Isten Lelkét, hogy tanítson, tárja fel az Úr szavának mélységeit. Nem értik, hogy nem a külső szabályok figyelmen kívül hagyása okoz gondot, hanem a szív állapota.

Mi van a szívemben? Mi származik belőle? Mivel van tele?  Urunk megtisztítja szívünket, és ha ez megtörténik ige és áldás fakad a szívünkből. Amíg a szívünk nem tisztul meg, amíg nem az Úr Jézus foglalja el, addig az életünk problémái sem oldódnak meg. Addig ott lesz mindaz, ami megrontja és tönkreteszi a kapcsolatainkat. Előbb ezektől, a bűntől kell megszabadulnunk, és ezt az Úr végzi el. Ő a szabadító.

 

 

 MILY DRÁGA NEKÜNK EZ A JÓ HÍR

 

 

1.  

Mily drága nekünk ez a jó hír,

Mily édes örömteli zeng!

Halljátok a nagy szabadítást,

Mely Jézusba’ lett a mienk!

Ó, bízd magad e kegyelemre,

Mely gazdagon árad feléd,

Váltságát tedd a magadévá,

Hidd, az számodra is elég!

2.  

Leszállott a mennyei fényből,

Elhagyta a dicső hazát,

Hogy széttörhesse rabbilincsünk,

Hogy hintsen az éjbe sugárt.

Ó, bízd magad e kegyelemre,

Mely gazdagon árad feléd,

Váltságát tedd a magadévá,

Hidd, az számodra is elég!

3.  

Ó, jöjj mi hatalmas Urunkhoz,

Fáradt, szomorú, jer ide,

Érted gyötrődött a kereszten,

Hát bízva jöhetsz elibe.

Ó, bízd magad e kegyelemre,

Mely gazdagon árad feléd,

Váltságát tedd a magadévá,

Hidd, az számodra is elég!

4.  

Csak Jézus az, aki segíthet,

Üdvöt nem ad más, csakis Ő,

Itt áll és türelmesen vár még.

Mit késel? Nincs már sok idő!

Ó, bízd magad e kegyelemre,

Mely gazdagon árad feléd,

Váltságát tedd a magadévá,

Hidd, az számodra is elég!

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése