2022. február 15., kedd

Hit által

 

A

 szövetség láda a filiszteusok földjén volt hét hónapig (1Sám 6,1-21). Isten ez alatt az idő alatt jelzett nekik is, rámutatott, hogy Ő az Úr. Dágón szobra ledőlt, és ennek rá kellett volna őket döbbenteni, hogy Dágón nem Isten. Milyen isten az, akit embereknek kell felemelni és helyrerakni? Nem gondolkodtak el ezen, és nem fordultak oda Istenhez. Pedig nagy lehetőséget kaptak. Ők ragaszkodtak bálványaikhoz. Könnyebb volt a ládát hazaküldeni, mint megváltoztatni a gondolkodásukat és az életüket. Rádöbbentünk-e már, hogy a bálványaink mit sem érnek? Megláttuk-e, hogy egyedül a Biblia Istene az élő Úr? Ha igen, akkor ez azt hozza magával, hogy leborulunk Előtte és dicsérjük szent nevét.

A filiszteusok az Úr ládájától akarnak szabadulni és nem a bűneiktől. A csapást akarják megállítani, de nem vágynak egy új életre. Gyakran ránk is ez a jellemző, csak a bajtól, az életünket szorongató problémától akarunk szabadulni, és nem akarjuk azt az újat, amit Isten kínál. Nem Istent akarjuk, csak szenvedés, problémamentes életet szeretnénk.

Két borjas tehén által küldik vissza szekéren az Úr ládáját, jóvátételi ajándékkal. Még mindig abban bíznak, hogy véletlen volt. De rá kell döbbenniük, hogy nincs véletlen. Ami történt, az élő Istentől van. Ő kereste őket. Amikor megbizonyosodnak, hogy nem véletlen, akkor sem történik semmi. Megnyugodnak, ahelyett, hogy bűnbánatra jutnának, és  Istenhez fordulnának.

A borjas tehenek nem fordulnak vissza borjaikhoz, hanem egyenesen Izráel felé veszik az irányt. Ismét szembetalálkozunk azzal a ténnyel, hogy az állatok gyakran felismerik Isten jelenlétét, és engedelmeskednek akaratának. Az ember nem akarja meglátni Istent, és nem akar engedelmeskedni Neki. Megyünk a magunk elképzelései szerint, és ennek mindig nagy bajok a következményei. Több ezer év után még mindig elhisszük, hogy mi majd megoldjuk a problémákat. De nem ez történik. Egyre több bajt okozunk magunk körül. Azonban Isten még mindig jelez, még tart a kegyelmi idő, szól az ige, és meghallhatjuk szavát. De nem igazán akarjuk meghallani, pedig nem tudjuk, mikor jár le az időnk.

Bétsemesben tragédiával végződik a láda érkezése. Miért? Mert nem vették komolyan, hogy a szövetség láda nem látványosság. Isten nem látványosság, tisztelettel és alázattal kell közelednünk Hozzá. A kereszthez is alázattal és bűnbánattal kell mennünk. Itt azonban némelyek úgy gondolták, ők belenézhetnek a ládába. Amíg a léviták szolgáltak körülötte, nem volt baj. De amikor a nép kíváncsiságból, megszentelődés nélkül közeledett, haláleset lett a vége. A kulcs, a felismerés: Isten szent! Igen, Ő szent, és csak Jézus Krisztus bűntörlő vérének köszönhetően állhatunk meg Előtte. A bűnös ember nem juthat Isten szentségének közelébe. Ezért áll a kereszt, ott megtisztulhatunk, és Jézus értünk mutatott áldozatáért, elfogad Isten. Csak Jézusért van kegyelem. De ezt a kegyelmet, hittel átvehetjük.

Az Úr jó kérdést intézett Péterhez, "Kicsinyhitű, miért kételkedtél?" Jó és nehéz kérdés, mert nehéz rá válaszolni (Mt 14,34-36). Mert miért is kételkedik az, aki megtapasztalta az Úr Lényét és hatalmát Miért kételkedik az, aki mindennap Vele jár és ismeri a hangját? Mire vonatkozik a kérdés? Miben kételkedett Péter? Jézus szavában. Nem volt elég neki, amikor az Úr azt mondta, én vagyok! Ő többet akart ennél.  És a mi problémáink is ott kezdődnek, amikor nem elég, amit Jézus mond. Nem elég a Biblia, az Úr szava. Ha nem elég az ige, ha nem kőszikla, akkor bizonytalanná válok. Akkor nincs megbízható mérce. Azonban tudjuk, Isten Lelke bizonysága által, hogy az ige igaz és megbízható. Elég nekem, amit az Úr mond? Bízom Benne? Akkor elég az ige, ha ismerem az Uram szavát. Aki ismeri a Pásztor hangját, el tudja utasítani a hamis hangokat.

Az Úr megragadta a süllyedő Pétert, és amint beszálltak a hajóba, elállt a szél. Ahol ott az Úr, elcsendesednek a szelek. Ha beengedjük hittel az életünkbe, lecsendesedik a vihar. Jézus békességet hoz az életünkbe. Ez a békesség abból a felismerésből fakad, hogy Ő az Isten Fia.  Eljutottam már ide? Jézus nekem valóban Isten Fia, az én életem Ura?

Sokan meglátták, hogy Jézus valóban a Messiás, ezért keresik, szükségük van Jézusra. Szükségük van segítségre, mert önerőből nem tudnak életükön változtatni. Amit a bűn és a gonosz tönkretett, ember nem képes helyreállítani. Azonban ezt nem mindenki látja meg. Sokan, úgy gondolják, az ember diadalmaskodik a betegségek felett, és megoldja azokat a problémákat, amik tönkreteszik a kapcsolatokat, amik szenvedésbe taszítják az embert. Ezek az emberek meglátták, Jézus a segítség, Ő a megoldás. Hozzáküldik az embereket. Kihez küldjük mi a bajban lévőt, a depresszióst, a nehéz kérdésekkel tusakodót, a beteget?  Azért küldték őket Jézushoz, mert hitték, hogy tud segíteni. Hitték, hogy Nála lehullnak a bűn bilincsei, és az egész ember meggyógyulhat.

Ezek az érintések hitben történnek. Nem a ruha megérintésén van a hangsúly, hanem a hiten. Élő, Jézusba vetett hit nélkül nincs gyógyulás.  Az gyógyul, akinek Jézus is kell, aki Őt akarja élete Urának. Jöjjünk Hozzá élő hittel.

 

 

Hinni taníts, Uram, kérni taníts!

 

1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet,

Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!

2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy,

Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!

3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengesé-

gemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!

4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelme-

sen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése