2022. február 4., péntek

Magvetés

 

A

zt látjuk, hogy  a tragédiák hazatérésre indították Naomit (Ruth 1,6-2,3). Meglátta, nem itt a helye, haza kell mennie. Isten is keresi Őt, vonzza és várja haza. Miért? Mert Isten népe között, az ígéret földjén van a helye. Meg kell látnia, Isten gondoskodik az övéiről. És az ígéret földjén, az Isten jelenlétében még az éhínség idején is nagyobb biztonságban van, mint idegenben. Eljut hozzá a jó hír, van kenyér, Isten gondoskodik. És azt is meg kell tanulni, a kenyeret Isten adja.

A menyei is vele mennek, de ő vissza akarja küldeni őket. Nem erőlteti rájuk a maga életformáját, sem a hitét. Ruth azonban kitart mellette. És ez azt is jelenti nem csupán részvétből, emberi szeretetből megy vele, hanem azért, mert Naomin keresztül megismerte Istent. Ő Istenért megy, az Úr vonzza őt. Példamutató ez a számunkra. Senkit ne unszoljunk templomba járásra, hanem éljünk úgy, hogy amit látnak, az Isten felé irányítsa őket. Naomi élete ott az idegenben is világított, úgy élt, hogy felhívta Istenére a figyelmet. Kérdezésre serkentette Ruthot. Ruth pedig vágyakozott Istent megismerni, vágyakozott Hozzá tartozni. Hiszen amikor Naomi mellett marad, döntést kell hoznia. És Ő Isten mellett dönt. Meghozta a döntést és elhagyta addigi hitét, az ősi kultuszát. Miért? Mert meglátta Naomi Istene más. Felismerte, hogy Isten élő, és Ő ezt az élő Istent akarta.

Isten nem mondott le Naomiról, és nem mond le rólunk. Jelzéseket ad, amin keresztül döntésre késztet. Amikor pedig döntünk, készíti az utat. Naomi és Ruth jövőjét is az Úr igazgatja. A részletekre is ügyel. A megfelelő időben érkeznek majd haza. Isten előttük jár. Más ez az út, mint amikor elfele mentek Naomiék. Akkor maguk mentek, menekültek, nem az Úr ment előttük. Most azonban ha nehéz is és fájdalmas is ez az út, maga az Úr megy előttük. Naomi felismeri ő ment el családjával, de az Úr hozta vissza. Igaz még az Úrra hárítja a nehéz eseményeket, mert ezek a rossz döntések, az engedetlenség következményei. De most Isten alakítja a dolgokat.

Ruth is meglátja majd, Istennek terve van vele. Aki elindul Őt követni, az meg fogja látni Isten terveit. Itt már nem emberi akarat nyilvánul meg, hanem Isten vezetése. Előttük jár és készíti az utat. A megfelelő időben érkeznek haza is. Árpa aratás ideje, Isten kenyeret is készít nekik.

Az Úr Jézus tovább megy, azok felé, akiknek Ő kell, és Isten országa (Mt 13,1-23). Leül és várja azokat, akik életmegoldást keresnek.  Azokat várja, akik készek cselekedni Isten akaratát, akik vállalják őt az emberek előtt. Jézus élete vonz. Vonz a mi életünk is? Jönnek hozzánk az emberek, mert itt olyat kapnak, amit máshol nem?  Oktatást kaptak, de életváltozást nem. Azonban már látják, Jézus Isten országa hatalmát hozta el. És aki Jézussal kapcsolatba kerül, annak megváltozhat az élete. Ha hittel jövünk, az addig lehetetlennek tűnő dolgok, lehetségessé válnak.

Most példázatokban tanít az Úr, mégpedig azért, hogy vigyék magukkal, amit hallanak, gondolkozzanak rajta, keressék, mit mond nekem az Úr. Mert az ige személyesen szólít meg. Gondolkozzunk rajta! Akinek Jézus kell, aki igazán Őt keresi, az meg is fogja érteni. Jézusban tárul fel Isten országa. Talán a példázat azért is adatik, hogy rádöbbenjünk, nem értjük, és így odamenjünk Hozzá. És aki odamegy Hozzá, az Jézusban megismeri Isten országát. Mert minden titok Jézusban tárul fel. Az ige Jézus által válik érthetővé.

A magvető példázatában megláthatjuk, vetőmagra, és vetésre van szükség ahhoz, hogy az ember gyomos szíve termést hozzon. Jézus veti a magot, mert vetés nélkül nincs aratás.  Vet, és nem törődik a talaj állapotával, mert a változást a vetőmag, az ige hozza el. Benne élet van.

Van ellenség is, aki meg akarja akadályozni a termést. Sátán mindent megtesz, hogy ne jusson a szívünkbe az ige. Azonban ellen lehet neki állni. A madarakat el lehet zavarni. Ez rajtam áll. Ha szívből vágyom az Úr után, és befogadom az igét, el tudom a madarakat zavarni.

Sátán azon fáradozik, hogy ne termőfák, hanem csak díszfák legyünk. Isten országa nem dísznövény kert, nem park, itt nem a látvány a lényeg. Isten országa gyümölcsös, és a gyümölcs, a termés a lényeg. A termésért vetik a magot, ültetik a gyümölcsfát. Ne elégedjünk meg a látvánnyal, hanem törekedjünk a termésre.

Hogyan? Úgy, hogy teljesen a szívünkbe fogadjuk az igét, és kérjük az Urat, tisztogassa meg a szívünket. Mert a gyomnövényeket állandóan el kell távolítani. Az tisztít meg.  De nekünk is kell tenni, hogy ne nőjenek fel. Hogyan tehetünk ellenük? Úgy, hogy minden gondunkat Őreá vetjük. Mi már felszabadulhatunk e világ, az élet gondjai alól. Jézus magára veszi és hordozza azokat. És azt is tudjuk, hogy aki Őreá veti a gondjait, arra gondja van az Úrnak. Ha a gondokat átadjuk, és megtapasztaljuk az Úr gondoskodását, nem a meggazdagodás lesz már a cél, hanem a Neki való élet és szolgálat.

Ha az élet gondját átadjuk, és ellenállunk a gazdagság csábításának, vagyis nem sodródunk a világgal, teremni fog az életünk.

 

 

Kimegy a Magvető

 

 

1. Kimegy a Magvető, Hinti szét a magot. Aranyló magocskák, Jó földbe hulljatok!

 

2. Ne útfél fogadjon, Hol rátok taposnak, S éhesen kapnak fel Károgó madarak.

 

3. Ne kemény, köves föld, Hol szegény kis gyökér Bárhová indul el, Mindenütt követ ér.

 

4. Ne tövis, gyom közé Jussatok, hulljatok, Hol a gyom rabol el Levegőt és napot.

 

5. Új szívet kérek én Tőled, jó Istenem, Te segíts, hogy e szív Puha, jó föld legyen!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése