2019. július 23., kedd

Jézus nevében


N
emzetségtáblázatokat olvasunk ma, amelyek visszavisznek minket a kezdetekhez, az ember teremtéséhez (1Krón 1,1-54). Ádám indítja az emberiség sorát, ezzel a Szentírás bizonyságot tesz az emberiség kezdetéről. Van kezdet, van első ember, ez azt üzeni számunkra, hogy az élet kezdődik, Ádámmal indul, és Ádámot valaki elindítja. Ez a Valaki pedig nem más, mint a Biblia Istene. Ő az egész világ Teremtője és Istene, de azért mondja a Biblia Istenének, mert benne jelenti ki magát. A Bibliát olvasva ismerhetjük meg Istent és az Ő hatalmas munkáját. 
A véletlen messze van űzve, van kezdet, és ez a kezdet tudatos. Valaki akarta Ádámot, és akart engem és téged. Isten akarta az életünket. Ő a kezdete létünknek. És ha megismerjük őt, úgy, amint magát kijelentette, arra jutunk: nagyon jó, hogy Ő a kezdet. Hiszen így minden mögött az agapé, tehát a szeretet áll. Ő nem kísérletezésre szánt, nem próbababák vagyunk, hanem szeretete adta az életet. Ha az Agapé Isten teremtett, akkor szeretetkapcsolatra teremtett. Azt akarja, hogy az ember válaszoljon az Agapéra. Hogyan? Önmaga odaadásával, viszontszeretettel.
Isten ma is szeret, és szeretete megismerésére hív. A Szentírás elmondja, hogy mindent megtett értünk, még emberré is lett az Úr Jézus Krisztusban, hogy még jobban átéljük szeretetét, és megtapasztaljuk hűségét és irgalmát. Isten mindent az embernek adott, és szeretetet, állandó és élő kapcsolatot várt. A Fiút is azért küldte, hogy ezt a kapcsolatot újraindítsa.
Azonban az ember rosszul reagált erre. Úgy gondolta, hogy minden az övé, de rossz értelemben. Mert Isten valóban mindent neki adott, azonban az ember ezt rosszul értelmezte, és úgy gondolta, nem hálás szívvel fog ezzel élni, hanem kiszakítja Isten kezéből önmagával együtt, és a maga ura lesz.
Ez az elhatározás erősödik fel Nimród megjelenésével. Ő már hatalmaskodni kezd, óriássá válik, vagyis mindenki fölé helyezi magát. Az ember felett egyedül Isten az Úr, azonban a bűn átkódolta az ember szívét és gondolkodását, és Nimród már szakít ezzel. Ő akar úr lenni a teremtett világ és az ember felett. És ez a mai napig tart. Egyik ember a másik ura kíván lenni, és ha másképp nem megy, akkor erőt alkalmaz. Ez lehet gazdasági és politikai erő. Rengeteg szenvedést indított el a földön Nimród ezzel a magatartásával és ideológiájával. Sokan pusztultak el, mert a gonosz embergyilkos kezdettől fogva. Azonban Isten életpárti. Ő mindig menti és helyreállítja az életet. Azért jött el Jézusban, hogy meglássuk, milyen is az igazi emberi élet. Ő soha nem hatalmaskodott senki felett. Nem nyomta el a másik embert, és azt tanította az övéinek, hogy az elnyomás, a hatalmaskodás az emberek világában van, de Isten világában nem ez a rend. Aki beleszületik Isten országába, az megtapasztalja ezt a másik rendet. Mi ott a rend? A szolgálat. Aki nagyobb akar lenni, az szolgál a másiknak. A lehajló szeretetből fakadó szolgálat Isten országának az útja. 
A Szentlélek Isten munkába kezdett, viszi előre Pétert és Jánost, hadd tapasztalja meg mindenki az Úr hatalmát (ApCsel 3,1-10). Viszi őket a templomba, hogy ott is bizonyságot tegyenek a feltámadott Úrról, a kegyelem korszakáról. Péter és János együtt mentek fel, úgy, ahogyan korábban kettesével kiküldte őket az Úr. A tanítványok ketten mennek, így lesz hiteles a bizonyságtételük. Másrészt így tudják egymást segíteni a hitben. A tanítványoknak is szükségük van egymásra, a másik támogatására, segítségére. 
Imádkozni mennek. Tehát közösen imádkoznak. Ez is fontos, Jézus tanítványai imádkozzanak közösen, álljanak együtt az Úr elé. Hiszen van közös program, és ez nem más, mint az evangélium terjedése. Minden tanítvány vágya, hogy mindenki hallja az evangéliumot, és megtudja, mit tett érte Isten.
Most figyeltem fel rá, akkor viszik oda a sántát, jó az időzítés. Az Úr végezte az időzítést, most kellett őt letenni az Ékes kapuban. Ez az ember úgy gondolja, ez a nap is olyan, mint a többi. Kihoznak, letesznek, aztán majd felvesznek és hazavisznek. Vagy lesz néhány fillér, vagy sem. Megszokta már ezt az életet. Nem is sejti, hogy ez a nap más lesz, mint a többi. Olyan történik vele, amire nem is számított, ma hozták őt ki utoljára az Ékes kapuba. Ma hozták utoljára, mától kezdve a saját lábán fog átlépni ezen a kapun. Mennyi megszokás van az életünkben, úgy gondoljuk, minden marad a régiben. De lehet, hogy ez lesz a változás napja. Mától minden másképp lehet. Hogyan? Jézus neve által.  Jézus a változás, az élet. Ahol Ő megjelenik, akit Ő felkeres, annak gyökeresen megváltozik az élete. Eddig másokra szorult, mostantól a saját lábán járhat. A te életed is lehet mássá Jézus által, lábadra állhatsz végre Általa.
Ez az ember csak alamizsnát várt, nem ismerte Pétert és Jánost, nem is gondolta, hogy várhat többet is. Alamizsnát akar kérni, pedig kérhetne már többet. Tudod-e, hogy kérhetsz többet, mint az eddigi alamizsnát, néhány fillért, fájdalommentes napot? Kérhetsz új és teljes életet, gyógyulást az Úrtól. Alacsonyra tesszük a lécet, kevéssel is megelégszünk, pedig Ő Krisztusban mindent nekünk ad. Egy egészen új életet, ami Isten országában teljesedik ki. Az Úr Jézus neve által van szabadulás.
Jó látni az apostolokat, bátran mennek, és bátran szólnak, pedig nincs pénzük, meg is mondják, nincs aranyunk és ezüstünk, de van valami más. Van élő Megváltójuk, ismerik Jézus nevét, és e névben van gyógyulás, szabadulás, új élet. Azt adják, amijük van. Mi is azt adjuk, amink van - és mink van? Legtöbbször alamizsnánk, odavetünk néhány fillért, és minden marad változatlan. Bár azt mondhatnánk, aranyom és ezüstöm nincs, de Jézus nevében kelj fel és járj. Miért nincs pénzük? Nem azért, mert nem dolgoztak, hanem azért, mert mindent elhagytak Jézusért. Gazdagságuk Isten országában van. Jézus a kincsük. Ez a kincs életet ad.
A názáreti Jézus Krisztus nevében kelj fel és járj! Most az ige téged szólít meg: Kelj fel és járj! Jó volt eddig ücsörögni, másokra várni, belesüppedni a depressziódba. Kelj fel és járj! Mozdulj meg, és indulj el Jézussal és az Ő ereje által. Vele ma is lehetséges felállni és járni, bármilyen probléma vagy betegség bénít is meg. Ennek az embernek több évtizede ilyen volt az élete. Nem gondolta, hogy valaha még egészséges lehet, szabadon járhat, és nem függ másoktól. Talán te is úgy gondolod, itt már nem lehet változás, nézz Jézusra, higgy Benne, és Ő talpraállít. Ő kimozdít tehetetlenségedből, és egy új életet kezdhetsz Vele. Ez az ember azonnal dicséri Istent. Nem magának tulajdonítja a gyógyulást, hanem az Úrnak, és ezért hálás. Amikor dicséri Istent, akkor mások előtt is vállalja, hogy Tőle van a gyógyulás. Vállalja az Úr Jézus Krisztust. Merjük mi is vállalni Őt.


 JÉZUS, TE ÉGI SZÉP

1.  
Jézus, Te égi szép tündöklő fényű név,
Legszentebb énnekem e föld ölén.
Benned van irgalom, erőd magasztalom,
Terólad zeng dalom, ragyogj felém!
2.  
Az élet száz veszély, én lelkem, mégse félj,
Míg Ő hord karjain, hű Mestered!
Elhagynak emberek, mit árt, ha Ő veled,
Töröld le könnyedet: Jézus szeret!
3.  
Akaratod nekem mutasd meg szüntelen,
Ne rejtsd el, mesterem, tetszésedet!
Vezérelj így magad, mutasd meg utadat,
Idegen tájakon jár gyermeked.
4.  
Tisztíts meg teljesen, szentelj meg, hadd legyen
Fényedből fénysugár az életem,
Míg a homályon át a lelkem otthonát,
Világosságodat elérhetem.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése