2013. november 28., csütörtök

Szüntelen bízzál az Úrban!

M
ai zsoltárunk lényege az Úrban való bizalom (Zsolt 16,1-11). Ez egy hitvallás Dávidtól, aki különféle küzdelmeket vív, és ezek közepette is az Úrba veti bizodalmát. Számunkra is sokféle lelki vívódást, különféle küzdelmet tartogat egy-egy nap, de ezekben a harcokban is vessük az Úrba minden bizodalmunkat. Szabad bízni Benne, szabad Hozzá fordulni gyötrelmeink és gondjaink idején. Hiszen minden nap saját hangulatunkkal, egészségi állapotunkkal, munkahelyi, családi problémákkal találjuk szembe magunkat, azonban az Ige arról tesz bizonyságot, hogy ezeket a helyzeteket nem kell egyedül végigjárni. A nagy király is felismerte, hogy a saját ereje, képessége, ügyessége, bölcsessége nem elegendő a problémák jó megoldásához, de Ő Istenhez fordul, Őt kéri, hogy tartsa meg. Szíve tele van azzal a bizonyossággal, hogy az Úr nem hagyja magára és megmenti szolgáját.
Dávid őszinte szívvel fordul Isten felé, megvallja, hogy számára az egyedüli jó az Úr. Nincs nagyobb jó a számomra, vallja Dávid. Én mit mondok? Mi jó nekem? El tudom-e mondani, hogy Ő a legnagyobb jó, a legfontosabb az életem számára? Mivel Isten a legnagyobb jó a számára, elutasítja a bálványokat, hűséges Urához. Mondhat a társadalom bármit, Dávid hite szilárd, mert megtapasztalta az Úr hatalmát. Dávidnak van mire visszatekinteni, többször is átélte Isten megmentő hatalmát, szabadítását, és ezek a tapasztalatok a jelenben mindig erőforrást jelentenek. Jó, ha mi is visszaemlékszünk az Úr munkájára, és abból merítünk reménységet a mostani küzdelmek idejére.
Jó úgy indulni a napnak, hogy szívemben ott a bizonyosság, az Úr tartja kezében sorsomat, az Ő kezében van az életem. Ha ott van, akkor pedig jó helyen van. Akkor nem kell félnem, bármi történik, bármivel kerülök szembe, bármilyen hírt is hallok. Ezzel a hittel élve nem leszek kiszolgáltatott, mert nem a véletlenek sodornak, mert tudom, még egy hajszál sem eshetik le a fejemről mennyei Atyám akarata nélkül. Ha így látom az életem, nem esek kétségbe, hanem imádságos szívvel, az Igéből erőt és tanácsot merítve dolgozhatom fel életem minden részletét.
Dávid személyes kapcsolatban áll az Úrral, ami azt jelenti, hogy minden problémával Hozzá fordul. Az Úr a tanácsadója. Mi is gyakorolhatjuk ezt, kérhetünk Urunktól a mindennapi dolgaink közepette tanácsot. Sőt, Ő azt akarja, hogy mindennel Hozzá forduljunk, Őt kérdezzük. Többször olvasunk a Szentírásban arról, hogy Isten emberei olyan helyzetekben is az Urat kérdik, amikor mások maguk döntenek vagy emberi tanácsadókra támaszkodnak. Legyen ma az Úr a tanácsadónk, próbáljuk meg, hogy mielőtt döntenénk, őszintén megkérdezzük Őt, úgy, hogy azután meg is várjuk a tanácsot. Ezt követően az a feladatunk, hogy a kapott útmutatás szerint cselekedjünk. A király, van úgy, hogy éjjel kapja meg a kért választ. Igen, időt kell szánni a válasz megtalálására, másrészt csöndre van szükségünk, hogy meghalljuk, amit mond az Úr.
Dávid nem csupán az életveszélyes helyzetek idején fordul Istenhez, hanem állandóan Őreá néz. Állandóan, vagyis egy pillanatra sem veszi le Róla a tekintetét. Mi is nézzünk Rá, soha ne vegyük le tekintetünket Urunkról, mert Ő vezetni fog az élet útján. Isten embere azért is néz szüntelen az Úrra, mert tudja, hogy neki is tanulni kell az életet, és Ő Istentől akarja megtanulni. Engedi, hogy az Úr tanítsa őt, hiszen ő sem tudja magától, hogyan is kell élni. De aki figyel az Úrra, keresi akaratát, azt az Úr tanítja. Isten iskolájában is minden nap van oktatás, mindig van elvégezendő feladat. Az Úr is vizsgáztat, erre a vizsgára a mindennapokban kerül sor. Itt derül ki, hogy jól elsajátítottuk-e az anyagot, hogy éljük-e, amit tanultunk.
Tovább folytatja Péter apostol az Isten országa bemutatását, és arról ír, hogy ez az ország, ennek minden ereje az életünkben nyilvánul meg (1Pét 3,1-7). Aki Isten országának polgárává válik, az már másképp él, annak az élete minden területén Isten törvényei fognak megjelenni. Így beszél a családról is, elmondja, hogy ebben a legfontosabb közösségben is minőségi változás áll be Jézus Krisztus megjelenésével. Rámutat, hogy most már nem az eddigi szokások, hagyományok, a körülöttünk élők véleménye a meghatározó, hanem Isten akarata. Tulajdonképpen ezeknek a házi tábláknak is a középpontja az Úr. És abból fakadnak, amit már az előző szakaszban olvastunk, az „ő nyomdokait kövessétek”. Igen, a tanítvány számára a házasságra és a családi életre nézve is Jézus a példa. Ezen a területen is az Ő nyomában kell járnunk. Ha így teszünk, tartós lesz a kapcsolat, nem kezdik ki a problémák, nem rombolják le a viharok sem.  Sőt, nem csupán ez a cél, bár ez is fontos, hanem az is, hogy a keresztyén családok bizonyságtétellé váljanak. Az életük, a mindennapjaik Krisztushoz vonzzák a többi házaspárt, a többi családot.
Az apostol hangsúlyozza, hogy ahol csak az egyik fél fogadta be az Úr Jézust az életébe, az életforma, a magatartás az első számú bizonyságtétel a nem hívő társ számára. Meg kell látnia, hogy amióta keresztyén a házastársa, van különbség az életében. Látszódnia kell a változásnak. De látszik-e? Csendesedjünk el és kérdezzük meg az Úrtól és magunktól is, látszik-e rajtam, a tetteimen, a dolgokhoz való hozzáállásomon, hogy Krisztushoz tartozom. Ha Ige nélkül is van hatás, ha látszik Jézus jelenléte, akkor már lehet az Igét is továbbadni. Mi legtöbbször előbb beszélünk, prédikálunk, és majd csak később jön az élet, ha egyáltalán jön. Péter azt mondja, előbb éljük meg a hitünket, legyen látható a mindennapjainkban, és aztán tegyünk bizonyságot. Sokan megfeledkeznek arról, hogy a legelső szolgálati hely a családunk, itt minden nap lehetőség nyílik a a bizonyságtételre, de milyen bizonyságot teszek?
A férfiak számára is lényeges, hogy a házastársukhoz való viszonyuk megértésen és tiszteleten alapuljon, mert így válik az ő életük is bizonyságtétellé. A férfiak számára is Jézus nyomdoka a követendő példa családi életükben.





SZÜNTELEN BÍZZÁL AZ ÚRBAN


Szüntelen bízzál az Úrban!
Szüntelen bízzál az Úrban!
Szüntelen bízzál az Úrban!
Ez az egyetlen út.

1. Szemed hiába néz és kutat,
   néha nem látod tisztán utad,
   azt sem, a holnap mit hoz, mit ad,
   de hidd, az Úr megsegít.

2. Rohansz, amíg le nem száll az est,
   nincsen nyugalmad, mindig sietsz,
   gyakran kihal belőled a kedv,
   de Vele békére lelsz.

3. Mások nem járnak itt már veled,
   néznek, irigyen súgják neved,
   ám te, mit ők csinálnak, ne tedd,
   veled az Úr, lát és véd.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése