2019. március 8., péntek

Feltámadás és élet


B
ármennyire nem tetszik is az ellenségnek, elkészül a városfal, fölkerülnek az ajtószárnyak is. Isten népe biztonságba kerül (Neh 7,1-72). Az Úr az Ő munkáját soha nem hagyja félbe, amit megkezd, azt bejezi. Támadhat az ellenség, de az Úr folyamatosan végzi bennünk a munkáját. Állandóan dolgozik rajtunk, még a kísértéseket, az élet nehéz eseményeit is javunkra használja. Pál úgy tapasztalta: Akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál (Rm 8,28). Mindig ez az ige erősítsen, akkor is, ha úgy érezzük, nem bírjuk tovább, nehéz a teher.
Azt se feledjük, hogy az ige azt kéri, minden gondunkat vessük Őreá, mert Neki gondja van rá. És amikor erőteljesebben dolgozik rajtunk az Úr, akkor legyen előttünk: nem hagy erőnkön felül kísértetni, hanem időben megkészíti a szabadulás útját.
Ebből a szakaszból világossá válik: a befejezett munka, a biztonságosabbá vált élet nem jelent nyugalmat. Az ellenség tovább is keresi majd a lehetőséget a problémaokozásra, az élet megkeserítésére. Ne csodálkozzunk ezen, mert a gonosznak ez a dolga. Sátánról azt mondja az Úr, hogy embergyilkos volt kezdettől fogva, és ő a hazugság atyja. Hazudik, és rombol, pusztít egyvégtében.
A legfontosabb azonban, hogy az Úr övéivel van. Keresheti a fogást, a rést a gonosz, de ha én beengedtem az én Uramat, Jézust, akkor nem kell félnem tőle. Amikor be akar jönni, az Úr nyit ajtót, és ha meglátja Jézust, azonnal távozni fog. A gonosz nem szeret Jézussal egy fedél alatt lenni. Az Úr Jézus, mint jó pásztor megőriz a farkastól, mert ismeri szándékait. Jézus nem pusztítani, hanem a gonosz pusztítását helyreállítani jön. Ma is keressük Őt, figyeljünk Rá mindig, és maradjunk meg a háta mögött. Vigyük a keresztünket, és úgy kövessük az Urat!
Az Úr megérkezett Betániába, és úgy tűnik, ezt gondolja Márta is, hogy késve jött (Jn 11,17-32).  Azonban majd megtudjuk, Ő soha sehonnan nem késik el. Akkor sem, ha mi azt gondoljuk, késett, már nincs mit tenni, Ő sem segíthet.
Elterjed a híre, és Márta elébe jön, és megvallja: ha itt lettél volna, nem hal meg a testvérem, vagyis hiszi, hogy Jézusnak van hatalma a gyógyításra. És hozzáteszi: „most is tudom, hogy amit csak kérsz Istentől, megadja neked az Isten”. Olyan könnyen teszünk nagy hitvallásokat, mert bizony, szájjal könnyű megvallani, hogy Jézus legyőzte a halált is, és képes bármit megtenni. De az Úr valósággá akarja tenni ezt a hitet. Tovább vezeti Mártát - valóban úgy is gondolja, ahogy mondja, és a sír mellett is hiszi, hogy Jézus mindent megtehet? Feltámad a te testvéred, mondja az Úr. Ha te hiszed, hogy mindent kérhetek az Atyától, akkor feltámad a testvéred. Most fog kiderülni, hogy tényleg hiszed-e ezt. Márta rávágja, feltámad, de nem most, majd a feltámadáskor. Itt derül ki, mégsem úgy van, ahogy mondja. Megtorpan, túl nagy dolog lenne azt hinni, hogy Lázárt a halálból is vissza tudja hozni. Hányszor megtorpanunk nagy kijelentéseink után, kiderül, hogy igazából nem úgy gondoltuk, és lekorlátozzuk Isten hatalmát.
Az Úr nagy kijelentést mond Mártának: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem. Jézus az élet, Ő támaszt fel lelki és testi halálból, és aki hisz Őbenne. A Belé vetett teljes hitünkön állnak a dolgok. Hiszek-e Benne, mint az élet Fejedelmében? Ahol Ő megjelenik, ott a halál távozik. Ezért nincs reménytelen élet. Csak higgyem, hogy Jézus életre tudja kelteni azt, akiről már lemondtam. Aki hisz Őbenne, ha meghal is, él, ezért fontos a Benne való hit, mert általa a halál után is életre jutunk. Ő ad örök életet, üdvösséget, kegyelemből. És aki hisz Őbenne, ha meghal is, nem a halálé az utolsó szó a hívő, megkegyelmezett ember életében, hanem az életé.
Ezt követően Márta felismeri, hogy Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és ebben a vallomásban minden benne van. Felragyog előtte Jézus Lénye, már nem csupán a betegség, hanem a mindenség Ura. Jézus az Isten, és ha Isten jelen van, akkor nincs veszve semmi. Mit hiszel Jézusról? Hiszed, hogy az Isten Fia, Ő az, Akinek el kellett jönnie a világba, Ő az ember egyetlen és igazi megoldása? A te életed megoldása is. Nemcsak a világba, a te életedbe is meg kell érkeznie.
Márta elmegy, és elmondja Máriának: A Mester itt van, és hív téged. Csodálatos üzenet, Márta evangélistává lépett elő. Csak ennyi, a Mester itt van, és hív téged. Nincs nagy prédikáció, és nem is kell, mert ennyi elég. És egyébként is ez a lényeg. Igen, a Mester itt van, ennél nincs fontosabb, mert ha nincs itt, a legelőkészítettebb istentisztelet sem ér semmit. Nélküle csak produkció lesz.
De azt is halljam meg, hogy hív, engem hív, velem akar találkozni. Amikor szól az ige, én vagyok a legfontosabb a számára. Hív, mert velem akar lenni, velem akarja tölteni ezt az időt. Mária azonnal mozdul. Te is így mozdulsz? Mindent félreteszel, mert a Mester hív? Leteszed az újságot, a telefont, otthagyod a gépet, és mész, mert az Úr hív? Hányszor pont fordítva történik, az Úr hív, beszél velünk, olvassuk az igét, imádkozunk, de szól valaki, megcsörren a telefon, és otthagyjuk az Urat. Mária Jézusért hagy ott mindent és mindenkit.
Mária ugyanazt mondja, mint Márta, de másként mondja, leborulva. És ez nem követelőző, hanem hitvalló magatartás. Hiszem, hogy Te vagy az Úr, én kis porszem vagyok. Hiszem, hogy mindent jól Teszel. Hiszem én ezt krízisek idején is? Leborulva, alázattal jövök, akkor is, amikor másképp történt, mint ahogy vártam? Akkor is hiszek, amikor emberileg reménytelen?


Krisztus feltámada igazságunkra


1. Krisztus feltámada Igazságunkra, Utat szerze mennyországra, Örök boldogságra.

2. Mind e világ terhét Vállára vette, A hatalmas Atya Istent Értünk megkövette.

3. De lám, ezt nem érti A hálátlanság, Emberekre honnan szállott Ennyi nyomorúság.

4. Azért nem fogadják Isten beszédét, Jóra intő szent Igéjét: Krisztust, idvességét.

5. ”Krisztus feltámada” - sokan kiáltjuk, De a bűnnek undokságát Mi meg nem utáljuk.

6. Tudva, bűnben élünk, Semmit nem félünk, Azért a Krisztus halála Nem használ miné-
künk.

7. Támadjunk fel testben Azért a bűnből, Melyért mi kirekesztettünk A nagy dicsőség-
ből.

8. Vegyük nagy jó kedvvel Krisztus jóvoltát, Atya Isten előtt való kedves áldozatját.

9. Dicsőség mennyégben Az Úr Istennek, Atya, Fiú, Szentléleknek, Mindörökké, Ámen.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése