2018. május 23., szerda

Az igazi érték


S
ok időt ad az Úr a megtérésre, a bálványoktól, a bűntől való elfordulásra (2Kir 9,1-37). Nagyon könyörületes Aháb háza népével, ám ők nem élnek a lehetőséggel. Nem tartanak bűnbánatot, nem számolják fel a bálványkultuszokat. Továbbra is bűnben élnek, az Úrtól távol van a szívük. Mennyi erőszak és vér tapad hozzájuk, de nem fáj nekik, úgy gondolják, ők uralkodnak, ezért nekik mindent szabad. Az ifjú próféta megbízatása jelzi: Isten számonkéri a bűnöket. Eljön az idő, amikor felelni kell az életünkért, tetteinkért. Sokan gondolják, megtehetem, és úgy élnek, cselekszenek, mintha nem lenne Isten. Úgy vélik, őket nem vonja felelősségre senki. De mindenkinek meg kell jelenni Isten ítélőszéke előtt. Most még a kegyelem trónusához járulhatunk, ez pedig a kereszt. Aki megbánja és megvallja bűneit, annak az Úr megbocsát.
Mivel Izráel királya és az egész családja nem álltak az Úr elé, nem tartottak bűnbánatot, és megfelelt nekik minden úgy, ahogy volt, ezért Isten már most megítéli őket. Sokszor hív az Úr, rengeteg jelet tesz, de ha ezekkel nem törődünk, ítélettel jelez. Megmutatja, hogy nem lehet Őt kikerülni, számot kell adni. Ma is hányszor megtörténik, hogy hirtelen omlik össze valakinek az élete. Mindent elveszít hirtelen, amire oly büszke volt, amit annyira fontosnak tartott, mindez az Úr jelzése. Ébredj, nem a siker, a vagyon jelenti az életet. Mindent el lehet egy pillant alatt veszíteni, mint ahogy ez Jóbbal is megtörtént. Mi marad, miben bízol? Jób az Úrban bízott. Mindene elment, de megmaradt az Úrral való élő kapcsolata. Jó, ha meghalljuk az Úr szavát, és Hozzá fordulunk. Mert a földi kincsek helyett mennyei kincseket kaphatunk.
Mennyire nem veszik Jéhu és társai komolyan a prófétát, bolond fecsegőnek tartják. Ide jutott Isten népe, hogy az Úr prófétája csak egy bolond, akire nem kell hallgatni. Hogyan tekintek én az Úr szolgáira? Látom-e, hogy az igehirdetés, a bizonyságtétel Isten üzenetét közvetíti számomra? Komolyan veszem-e, hogy amit hallok, az pont nekem szól? Mozdulok és cselekszek-e, amikor meghallom, mit akar az Úr?
A próféta teszi a dolgát, nem törődik mások véleményével, azzal sem, hogy komolyan veszik-e, amit mond. Átadja az üzenetet, a többi a hallgató dolga. Az ige szól, a Szentírást ma is kézbe vehetem, olvashatom, és az én dolgom, hogy komolyan veszem-e? Eljön az idő, amikor nem mondhatom, hogy Isten nem keresett, velem nem törődött, mert világos lesz, hányszor szólt. Mennyi igét hallottam, hány bizonyságtételt megéltem, és úgy gondoltam, csak bolond beszéd. Benne van ebben az is, hogy hogyan fogadom, amikor megvetnek, bolondnak tartanak az Úrért? Pál apostol is elmondja: a világ szemetjévé lettünk. Gyakran megvetik az Úr gyermekeit, az Urat is kigúnyolták, azt kérték, bekötött szemmel mondja meg, ki ütötte arcon. A világ gyakran gúnyolódik, de az Úr még türelmes, mert azt szeretné, ha megváltozna a szívünk, ha megtérnénk és élnénk.
Milyen jó olvasni, hogy Isten igéje nem veszíti el erejét (Róm 9,6-13). Ma is ugyanolyan, mint amikor az első tanítványok hallották. Isten igéje ma is erővel teljes, úgy munkálkodik, amint korábban is tette. Minden változik, elmúlik, csak az ige nem. Ma is Isten ereje, ha bekerül a szívünkbe, elvégzi a maga munkáját. Az igében élet van.
Mindez azt jelenti, hogy olvassam bátran az igét, folyamatosan, akkor is, ha mindjárt mindent nem értek. Mert az ige akkor is elvégzi a munkát. Rádöbbent bűneimre, megmutatja, mi van belül, és a megoldást is elém tárja. Az igéből ismerem meg az Úr Jézust, tárul fel előttem Lényének mélysége. Az ige táplál is, táplálja a hitemet, erőt ad a szolgálathoz. Ige nélkül nincs új élet.
Azt is elmondja az apostol, hogy nem elég a testi származás. Nem elég, hogy valaki Ábrahám népéhez tartozik, szívében kell Isten gyermekévé válnia. Mindez hit által megy végbe. Nem a testi származás révén válunk Isten gyermekeivé. Nem elég, hogy beleszülettem egy felekezetbe, az sem számít, mik voltak az őseim. Nekem kell átélnem, hogy rám talál a Pásztor. Nekem személyesen kell megtérnem, ezt nem végezheti el más helyettem. A bűneimet nekem kell megbánnom, és én élhetem át, hogy az Úr vére megtisztít minden bűntől.
Isten Jákóbot választotta, de ez nem jelentette azt, hogy nála mindjárt minden rendben van. Először ő is a maga útját járta, csalt, majd menekült, de Isten utánament. Tusakodott vele és legyőzte, új emberré tette. Ugyanígy Ézsaú előtt is nyitva volt Isten országának kapuja, már eleve nagy lehetőséggel indult, ő volt az elsőszülött, de nem becsülte meg. Nem jelentett neki semmit Isten szolgálata, az áldás továbbadása. Nem akart áldáshordozó lenni. Csak a test dolgaira gondolt. Egyedül a világ érdekelte. Nem látta meg, milyen nagy értéket kapott, mint ahogy sokan nem ismerik fel az ige értékét. Csak egy régi írás, amivel nem kell törődni, és nem látják meg benne Isten országát. De te látod-e? Felismered-e az Úrtól kapott értékeket, vagy neked is fontosabb, amit a világ kínál? El tudsz tölteni órákat  a tévé vagy a számítógép előtt, de az igehallgatásra már nincs türelmed? Talán pont azért nincs türelmünk az igére, mert a világ hívságai töltik be a szívünket. Lássuk meg, mi az igazi érték. Ragadjuk meg Isten kegyelmét, és becsüljük meg, hogy még hív. Hit által lehetünk mi Isten gyermekei. Nem elég test szerint, Lélek szerint is meg kell születni. A Lélek itt van, ma is munkálkodik.


Szívemet hozzád emelem


1. Szívemet hozzád emelem, És benned bízom, Uram; :/: És meg nem szégyeníttetem,
Nem nevet senki rajtam, Mert szégyent nem vallanak, Akik hozzád esedeznek, Azok
pironkodjanak, Akik hitetlenül élnek.

2. Útaid, Uram, mutasd meg, Hogy el ne tévelyedjem; :/: Te ösvényidre taníts meg, Mi -
ken intézd menésem. És vezérelj engemet A te szent igaz Igédben; Oltalmazd élete-
met, Mert benned bízom, Úr Isten.

3. Emlékezzél jóvoltodból Nagy kegyelmességedre, :/: Emlékezzél irgalmadról, Mely
megmarad örökre. Ifjúságomnak vétkét, Kérlek, hogy meg ne említsed. Sőt nagy ke-
gyességedet, Én Istenem, megtekintsed.

4. Jó és igaz az Úr Isten Mind örökkön-örökké, :/: A bűnösöket térítvén Ő igaz ösvényi-
re; És a nyomorultakat Életükben igazgatja, Nagy kegyesen azokat Az ő útában meg-
tartja.

5. Az Istennek minden úta Kegyesség és nagy hűség :/: Azoknak, kik mondására Gon-
dot tartnak mindvégig. Énnékem kegyelmezz meg, Uram, a te szent nevedért. És bűnö-
met bocsásd meg, Ne ostorozz nagy voltáért!

6. Aki az Úr Istent féli És tiszteli szívében, :/: Azt ő nagy híven vezérli Igaz ösvényeiben.
Nagy békességben annak Minden jó bőven adatik, És ő maradékinak Gazdag örökség
hagyatik.

7. Az igaz istenfélőknek Megjelenti titkait, :/: És az őbenne hívőknek Megmutatja kötésit.
Istenhez szemeimet Felemelem szüntelenül, Ő megőriz engemet, Lábam kivonssza a
tőrbül.

8. Térj azért hozzám, Istenem, Tekints reám kegyesen, :/: És kegyelmezz meg énné-
kem, Mert élek szegénységben. Nyavalyája szívemnek Napról napra mind öregbül;
Uram, add végét ennek, Végy ki engem ez ínségbül!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése