2021. július 29., csütörtök

Csak Ő tehet szabaddá téged!

 

A

z ország kettészakadása után állandó konfliktus alakult ki a két országrész között. És ezt fegyverrel akarták megoldani. Sátán munkája ez, szembefordítja egymással Isten népét, és ezzel kihúzza a bizonyságtétel méregfogát. Mert mit látnak a szomszédos népek? Isten népe egymással van elfoglalva, egymásnak okoznak sebeket. Pedig Izrelt is arra hívta el az Úr, hogy a pogányok felé legyenek bizonyságtétellé. Életüket látva a még nem az Úrban hívőknek is hitre kellett volna jutni. Ezzel szemben erejüket az egymással való harc kötötte le. Azóta sem sokat változott a gonosz módszere, igyekszik szembefordítani egymással Isten gyermekeit. Megpróbálja elérni, hogy egymással legyenek elfoglalva, eltérő hitgyakorlatokon vitázzanak, és így kevesebb idő és energia marad az elveszettek mentésére. Nekünk nem egymás, hanem a gonosz ellen van harcunk. Az a küldetésünk, hogy minél több embert életre segítsünk. Nekünk az Urat kell ismertté tenni, országának erejét beleélni ebbe a világba. Hadd lássa mindenki, hogy lehet fegyver nélkül is élni és harcolni, mert a hívők fegyvere az Isten igéje. Az ige pedig nem halált okoz, hanem megelevenít.

Ászá király nem az Úrhoz fordul, amikor Baasá ellene támad, hanem teljesen maga, politikai eszközökkel akarja megoldani a nehéz helyzetet. Emberektől, egy pogány néptől kér segítséget. Ne kövessük példáját, ne emberi segítségben bizakodjunk, hanem mindig forduljunk egyenesen az Úrhoz.

A félelem munkálkodik Ászában, de ahelyett, hogy teljes szívvel az Urat keresné, olyan lépésre szánja el magát amin, hosszú távon nincs áldás. A templom kincseit Damaszkuszba küldi, az Istennek szánt értékeken veszi meg a pogány király segítségét. Nagy mélység ez. Nagy mélység, amikor a pogányokhoz, amikor egy világi hatalomhoz fordul az egyház. Isten népe nem léphet a világgal, a politikával szövetséges kapcsolatba. Aki ma barát, az holnap ellenség lesz. Jó pénzért mindent megtesznek, köpönyeget forgatnak. Ászá ezt nem gondolta végig. De vajon ma végiggondoljuk. Ha Damaszkusz felbontja Izráellel a szövetséget Júda kincseiért, akkor nem ismétlődhet ez meg bármikor? Nagy csapda ez. Urunk őrizzen minket a világtól, annak segítségétől, és oltalmától! Isten népének az Úr az oltalma.

Azt is olvassuk Ászá öregségére megbetegedett, és ez úgy tűnik, nem tartották olyan természetesnek a megbetegedést, mint a mai korban. A betegség a bűn következményeként jelent meg a földön. Nem tartozik Isten rendjéhez, nem Ő akarta. Ez azt is jelzi, hogy Isten gyermekei lehetnek egészségesebbek, mint a világ. Nem kötelező minden betegségen keresztül menni. Urunk nem a betegséget, hanem a gyógyulást, a tisztulást akarja. Az északi országrész még inkább távolodik az Úrtól. Nincs dinasztia, Isten megítélte Jeroboám családját. De Izráel nem fordul az Úrhoz, nem kérdezi, kit akar a trónra ültetni. Izráel modern ország, mindent ők döntenek el. Ők választanak, sőt Baasá maga szerzi meg a hatalmat. Istent teljesen kiszorították mindennapi életükből, döntéseikből. Azonban Ő még nem távolodott el tőlük, még mindig van lehetőség Hozzá fordulni. Mi is egyre jobban kiszorítjuk az igét, és magát az Úr Jézus Krisztust is az életünkből. Egyre kevesebb teret kap az ige a mindennapokban, ennek ellenére még mindig tart a kegyelmi időszak. Bárcsak élnénk Vele. Az Úr jósága, hogy még nincs végünk.

A tanítványok a vihar elcsendesedését követően kérdezgetik, kicsoda ez (Mk 5,1-20)? Még mindig nem akarnak látni. Az Úr tovább vezeti őket és megmutatja nekik, ki is Ő. Nem fordul vissza, hanem megy tovább, a gonosz támadása ellenére is. Mert a vihar által a gonosz munkálkodott. Célja elpusztítani Jézust a tantíványokkal együtt. Ne menjen a keresztre, de azt is meg akarja akadályozni, hogy Gadarába eljusson Jézus. Ez az ő felségterülete, sok embert le tudott igázni, és nem akarja, hogy eljusson oda a szabadító és a szabadítás. Amíg egyik ember akarja a másikat felszabadítani, és ehhez lázadást szít, fegyvereket használ, sátánt nem zavarja. Jézus, és az Ő neve és hatalma zavarja a gonoszt, hisz a neve is jelzés, szabadító. Jézus nevének a hallása zavarja és nyugtalanná teszi a sátánt, ezért nem akarta, hogy megérkezzen Gadarába. Azonban a Teremtőt senki nem állíthatja meg.

Ez nagyszerű, és reménységet adó. Ha Jézus megindul feléd, senki nem állíthatja meg. És Ha Ő jön, akkor megérkezik a reménység, az élet. Ez az ember is a jövővel találkozott Jézusban. Azzal a jövővel, amiről ő már lemondott. Úgy gondolta olyan mélyre jutott, hogy onnan nincs vissza út. A sírok közül nincs visszatérés, súgja a sátán. Jézus jelzi, még onnan is van. Nincs az a mélység ahonnan Ő ne tudna visszahozni.

Milyen mély és pusztító erők laknak bennünk, Jézus nélkül. Fékezhetetlen indulatok és erők munkálnak az emberben, hányszor ezt tapasztaljuk ma is. Jézus megjelenése üzeni, még ezeket az erőket is meg lehet fékezni, de csak Ő képes rá. Olyan megdöbbentő, minden emberi próbálkozást elfogadtak, jóváhagytak, de a jézusit nem. A Szabadítót nem kap engedélyt, mennie kell. Pedig Ő erőszak, újabb betegség generálása nélkül is, teljesen megszabadít, mégsem kell. Nagyon szomorú, sőt tragikus ez. Mai világunkra is ez a jellemző, az ember bármit feltalál, el van fogadva, ha használ, ha árt, vagy ha fogalmuk sincs a hatásokról, engedélyt kap, sok ember életében alkalmazzák, de Jézus hatalma nem kell. Nem Tőle várunk megoldást, még az is előfordul, hogy az egyház sem ismeri el Jézus hatalmát. Nem hisszük, hogy van hatalma mindenféle betegség fölött.

A továbbiakban megláthatjuk, Jézus teljes győzelmet arat. A megszállott teljesen szabaddá, éppé lesz. Értelmileg is meggyógyul. Tudja kicsoda, előtte, már önmagát is elveszítette, már csak légió volt. A gonosznak távozni kell Jézus szavára. Engedjük, hogy Ő közelítse meg az életünket. Ha ez megtörténik, a gonosz ereje megtörik. Jézus szava felold és talpra állít. Csak Ő tehet szabaddá és senki más. A sok eredménytelen emberi terápia után indulj el végre Jézus felé! Kérd Őt, és Ő megkönyörül rajtad!

 

 

HOZZÁM KIÁLTS! – ÍGY SZÓL AZ ÚR TENÉKED

 

1.  

Hozzám kiálts! Így szól az Úr tenéked.

Hozzám, ha minden elhagyott!

Megmentlek én, s te majd nevem dicséred,

Hozzám kiálts, Urad vagyok.

Megmentlek én, s te majd nevem dicséred,

Hozzám kiálts, Urad vagyok.

2.  

Hozzá kiálts sietve, mert az ellen

Tőrbe kerít, tőrbe kerít!

Mért küzdenél magad a Sátán ellen?

Hozzá kiálts, Ő megsegít.

Mért küzdenél magad a Sátán ellen?

Hozzá kiálts, Ő megsegít.

3.  

Hozzá kiálts, sosem teszed hiába!

Szerelme, lásd, szerelme, lásd,

Örökséget szánt néked menny honában,

Hozzá kiálts, Hozzá kiálts!

Örökséget szánt néked menny honában,

Hozzá kiálts, Hozzá kiálts!

4.  

Csupán az Úr tehet szabaddá téged

A bűn alól, a bűn alól.

Meggyógyít Ő és megtisztítja élted,

Hozzá kiálts, Ő hallja jól!

Meggyógyít Ő és megtisztítja élted,

Hozzá kiálts, Ő hallja jól!

 

5.  

Vár rád, hogy Őt keresve szíved, elméd,

Őt megtaláld, Őt megtaláld.

Megismered dicsőségét, kegyelmét,

Csak Őt imádd, csak Őt imádd!

Megismered dicsőségét, kegyelmét,

Csak Őt imádd, csak Őt imádd!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése