2022. január 19., szerda

Látható hit

 

A

z Úr ismeri az embert, tudja, könnyen túllép a jogosságon, és az irgalmasságon (5Móz 25,1-19). Népét azonban emberséges magatartásra tanítja, és ezen az úton vezeti. Meghatározza az Úr a büntetés mértékét, negyven botütés. Azért foglalja törvénybe, mert a harag könnyen vakká tesz, és kegyetlenségbe torkollik a büntetés. Ezért a zsidók eggyel kevesebbet mértek az elítéltre. Pál apostol bizonyságot tesz, ötször kapott negyven botütést egy híján. Mennyit szenvedett Pál az Úrért, és ő örült, hogy szenvedhet. Ötszöri megbotozást vállalt Krisztusért. Tudnám én vállalni? Meddig megyek el az Úr követésében? Ha szenvedés ér, tovább haladok a nyomában?

Istennek gondja van az ökörre is, nem lehet bekötni a száját, hadd egyen munka közben. Ezzel a kapzsiságtól óv az Úr.  Mivel az ember szíve gonosz, könnyen magának valóvá válik. Mindent magának akar, zsugori lesz, még a neki dolgozó állattól is sajnálja, amit munka közben megeszik. Ezért jó Isten szavára figyelni, mert alakít és emberségessé tesz. Az Ige minden területen a helyes utat mutatja meg, azt, ami Isten szemében jó, és ami jobbá teszi emberi kapcsolatainkat is. Pál apostol ezt az igét önmagára, és Krisztus szolgáira alkalmazza. Ha Isten gondoskodik a nyomtató ökörről, mennyivel inkább az övéiről. Ezért minden szolga nézzen az Úrra, lássa meg, Ő nem feledkezik el azokról, akik az evangéliumot hirdetik, akik Neki élnek. Az is benne van ebben, hogy az Úr azt akarja, ha odafigyelünk az állatainkra, törődünk velük, akkor figyeljünk oda azokra is, akik Isten országát hirdetik.

A családot is védi az Úr, ha valaki gyermek nélkül hal meg, a testvérei ne maguknak akarjanak mindent, hanem a meghalt testvér családjára is gondoljanak. És ez a sógorházasságon keresztül valósult meg. Számunkra üzeni, ne csak magunkért éljünk, ne mondjuk mi közöm a testvérhez, hanem vállaljunk felelősséget érte. Az Igét nem azért adja Isten, hogy kiforgassuk, amint tették a szadduceusok, amikor erre a törvényre alapozva akarták Jézust hiteltelenné tenni. Isten az Ő szavát élet kenyereként adta, és világosságul. Aki nyitott szívvel olvassa, azt életre vezeti, annak látása lesz, és a nehéz helyzetekben is tud jól dönteni.

A hamis mérték, a csalás ellen is véd, Isten országában nem lehet hamisság, nem lehet csalás. Isten gyermeke nem akarja a másikat becsapni. Itt nem a másik kárán megy a növekedés. Isten gyermeke Isten áldása által gyarapszik. Isten utálja, ha valaki a más rovására gyarapszik, ha előrehaladása érdekében becsap másokat. Isten gyermeke tud megelégedni, tud várni Istenre, és nem maga oldja meg a nehéz helyzetet. Isten országában nem érvényes, a cél szentesíti az eszközt.

Az Úr Jézus tovább megy, nincs benne kudarcérzés. Nem mondja, ha elutasítanak nincs értelme tovább szolgálni az embert. Ő viszi tovább Isten országát, megismerteti az arra vágyakozókat Isten hatalmával. Mi se torpanjunk meg, ne az elutasításra figyeljünk. Vigyük tovább az élet szavát, és aki befogadja, megtapasztalja annak erejét, és újjá lesz az élete. Ezáltal más lesz az Istennel való kapcsolata is.

Az Urat semmi sem tudja visszatartani, sem a vihar, sem a megszállottak, sem az elutasítás (Mt 9,1-8). Kapernaumban is kész tanítani és gyógyítani. Látja azt a nyomort, amit a bűn okoz, és Neki ez fáj. Isten nem betegségre, szenvedésre teremtette az embert. Ezek nem az Ő akarata, sátán az embergyilkos, a szétdobáló. Ő akar életünk végéig, sőt majd az örökkévalóságban is a kezében tartani. Az Úr azonban azért jött, hogy népe meglássa az Általa való szabadulás lehetőségét. Fel kell ismerni, hogy betelt Isten országa ideje. Eljött Isten láthatatlan világa, és hit által részesülhetünk annak erőiből. Hit által szabadulhatunk meg mindabból, amibe sátán beleszorított minket.

Egy bénát visznek Jézushoz olyan emberek, akik nagyobbnak látják Jézust a bénaságnál, barátjuk jelenlegi állapotánál. Azért mennek Jézushoz egy teljesen ágyhoz kötött emberrel, mert meglátták a változást. Felismerték Isten belépett a történelembe, és ha itt van, akkor az javunkra szolgál. Értünk lett emberré. Jézus látja a hitüket, miből? Hát pont abból, hogy ezt az embert Hozzá vitték. Csak a hit tett így. Eddig az emberi megoldások nem segítettek, mindenki azt mondta, ez az ember már élete végéig béna marad, azonban ez a négy személy, másképp látta. Felismerték, hogy Jézus által minden megváltozhat. Ilyen hitet lát bennünk is az Úr? Hozzá visszük a reménytelennek tartó életeket?

Ő az Úr, fiam, mondja, és hirdeti bűnei bocsánatát. Az első az Istennel való kapcsolat rendezése, a bűn terhe alóli felszabadulás.  Hiába a testi gyógyulás, ha a bűn ott marad. Jézus mindig az alapproblémát kezeli. Ő nem a  látványra törekszik, hanem a teljes gyógyulásra. Jézus szavai jelzik, Ő az Isten Fia, hiszen bűnöket csak Isten bocsáthat meg. És ha Ő megbocsát, akkor nem filozofálni, teologizálni kell, hanem leborulni előtte. Időben kell leborulni, mert a bűnbocsánat lehetősége a földi életünk ideje alatt adatik. Ha befejezzük a földi életet, már nem lehet rendezni. Csak itt és most, rendezhetjük az Úrral az életünket.

Jézus szava hat,  és ez a szó ma is hat. Ha az Úr szól, az megtörténik. A béna megteszi, amire eddig nem volt képes, lábra áll, felveszi az ágyát és hazamegy. Ez az ember teljes értékű gyógyuláson megy keresztül, munkaképes lesz.  És ő ezt vállalja, engedelmeskedik, talpra áll, majd viszi az ágyát. Nem azt mondja, vigyék azok, akik idehozták. És már azt sem várja el, hogy őt hazatámogassák. Látja, erre nincs szükség. Vállalja gyógyulását, most már megteszi, amit eddig nem tudott. A gyógyult élet vállalja magát, vállalja gyógyítóját, és szolgál.

 

 

Jöjj, királyom, Jézusom!

 

1. Jöjj, királyom, Jézusom! Szívem, íme, megnyitom. A gonosztól óvj te meg, Meg ne

rontson engemet.

2. Véreddel, mely el-kifolyt, Mosd le rólam, ami folt; Élet útját megmutasd, Én meg nem

találom azt.

3. Gyógyítsd meg sok nyavalyám, Enyhíts szívem bánatán; Kétség, gond ha gyötrenek,

Biztasd nádszál hitemet.

4. Van hatalmad rá, tudom, Míveld, édes Jézusom: Hit, remény és szeretet Töltse be a

szívemet.

5. A keresztet te adod, Adj hozzá alázatot: Hordjam olyan csendesen, Mint egykor te,

Mesterem.

6. Majd ha véget ér a harc S megpihentetni akarsz: megragadom jobbodat, S mennyor-

szágod béfogad.

 

 

Isten áldásával.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése