2022. január 20., csütörtök

Új élet

 

Ú

jra és újra elmondja Mózes a népnek, hogy a földet ahová bemennek majd, Isten adja nekik (5Móz 26,1-19). Beléjük kell ezt vésni, nem ők szerzik meg, hanem Istentől kapják ajándékba. És ha ott letelepednek és áldott lesz a munkájuk, terem a föld, az is ajándék. Mindent Istentől kapnak.  Ez egy új gondolkodásmód, amit meg kell tanulni, mert a világ nem így gondolkodik, nem így látja a dolgokat. Inkább az a szemlélet uralkodik, hogy mindent az én kezem szerzett. Magunkat dicsérjük ezzel, az Ige pedig arra buzdít, hogy Istent dicsérjük. Aki megismeri az Urat és az Ő országában él, az ezt fel is fedezi. Az rádöbben, hogy mim van, amit nem úgy kaptam volna. Ezt élte meg Pál apostol is, és erre tanította a gyülekezetet is. Mid van, amit nem kaptál? Jó ezt végiggondolni, mi az ami nem Istentől származik? Ő adta nekünk a föld minden lehetőségét, annak termő erejét, a nyersanyagot, és mindent. Mi már csak a meglévőből dolgozunk. Ő az, Aki megteremtett mindent, ránk bízta, és mi ebből hozhatjuk ki azt, amire képesek vagyunk. Bizony nemcsak jó dolgokat hozunk létre a kapott anyagból, sok pusztító eszköz kerül ki a kezünkből, és rombolást vittünk végbe.

Ha látom, hogy minden az Úrtól van, akkor ezt fejezzem ki szívem hálájával. Azonban ez a hála nemcsak szavakból áll, hanem a föld  terméséből való áldozat megadásából, Isten szavának való engedelmességből. Aki megismeri Őt, örömmel engedelmeskedik az Úrnak. Miért? Mert látja, hogy kegyelemből lett Isten gyermeke. Ha az Úr nem hajol le hozzám, akkor elveszek a világ útvesztőjében. Ezt kellett látnia és megvallania a zsidó embernek, amikor felvitte a zsengét az Úr házába. Szívükbe vési az Úr, ne feledjék el soha, hogy nem rajtuk múlt, hogy néppé lettek. Isten kegyelme mindez. Nem rajtam múlt, hogy megismertem Őt, a világ vonzásában éltem, az ő útját jártam, de amikor rájöttem, hogy a gonosz kizsákmányol, tönkretesz, Őhozzá kiáltottam. A történetben a kiáltás a mi részünk. Fontos rész ez, mert kifejezi, baj van, és ezen én nem tudok változtatni, ezért Őt kérem, segítsen rajtam.

Az ilyen imádságot meghallgatja az Úr. Sőt azt várja, hogy végre eszméljünk, és ne magunktól várjuk a megoldást, hanem kiáltsunk. Lássuk meg, hogy mi nem tudunk magunkon segíteni. Isten azonban készen áll, hogy megkönyörüljön és megmentsen. Ő hoz ki ma is a bűn és a világ rabságából, erős kézzel, jelekkel és csodákkal. Csak nézzünk Jézusra, és meglátjuk mit is tett értünk az Úr! Megláthatjuk az egész földi munkásságában micsoda erővel lépett fel a gonosz ellen. Sátán tehetetlennek bizonyult Jézussal szemben. Így ha Hozzá fordulunk, legyen ott bennünk, Jézus győzött, ezért van esélyem.

A földet azért adja nekik az Úr, hogy örömük legyen benne. Örüljenek annak, amit Istentől kaptak. Isten országa az öröm országa. Aki belép abba Jézus által örömmel lesz teljes. Ez az öröm a Krisztussal való élő kapcsolatból fakad. Nincs jobb és örömtelibb, mint az Úr jelenlétében élni. Nincs nagyobb öröm, hogy aggódás és félelem nélkül élhetünk, mert ebben az országban Isten jelenti az oltalmat. Itt biztonságban vagyunk, és az Atya gondoskodását tapasztalhatjuk meg. De legyünk hálásak, és abból, amit az Atya nekünk nyújt adjunk az Ő munkájára, támogassuk azokat, akik még ezt nem tapasztalták meg.

Az Istent dicsőítő, ám Jézust nem értő és nem ismerő emberek köréből tovább megy az Úr (Mt 9,9-17). Őt nem téveszti meg a sokaság jelenléte és álmélkodása, megy tovább, keresi azokat, akik szeretnének változást. Így látja meg Mátét a vámszedőt. Jézusnak ő is ember, mégpedig egy belül beteg ember. Mert Jézus nem áll meg a külső dolgoknál, tovább megy, a lényünk mélyéig. Látja, mi van bennünk. Felismerte Máté vámszedő külseje, gazdagsága, és hatalma mögött, a sérült, de gyógyulásra vágyó lelket. Azért szólítja meg, mert tudja, segítségre van szüksége. Várja, hogy valaki megszólítsa. Urunk mindig személyre szabottan közelít hozzánk. Azért szólítja meg ezt a vámszedőt, mert ő erre vár. Egy szóra, mert senki nem állt vele szóba. Az istentelen, gonosz, népét eláruló embert látták benne.  Jézus pedig az meghallja a belső sírást, és látja azt, akivé lehet. Mert lehetsz más emberré, mint aki jelenleg vagy.  Jézus látja benne Mátét, az Isten ajándékát. Benned is látja azt az újat, akivé lehetsz.

Azonban ehhez neked kell dönteni. Ő hív, „kövess engem”, és ebben a két szóban, ebben az apró mozdulatban van az új élet csírája. De nekem kell felállnom, és elindulni. Hová kövessem? Ahová megy. Ne előre akard tudni, csak menj Utána, és nem bánod meg. Ma is hív, kezdd el követni. Tulajdonképpen mindennap szól az Úr: „Kövess engem”, mert ez nem csupán egyszeri döntés, hanem ezt mindennap meg kell hozni. Mindennap dönteni kell, kit követek, a világot, ezt a mai társadalmat, a környezetemet, a vezetőket, barátaimat? Annyi hangot hallunk és ezek mind azt akarják, hogy rájuk hallgassunk, őket kövessük. Mindig meg kell hozni a döntést, azt teszem, amit az Úr mond, vagy aszerint cselekszem, amit én látok jónak, ami most előnyösebb?

Igazi meglepetés lehetett, amikor Máté meglátta, hogy Jézus a házába ment.  Igen, ő a házadba, az életedbe jön. Jézus vonzza a bűnösöket. Vajon a mi életünk is vonzza a problémás, megrekedt embereket? Minket látva reménység támad bennük? Vannak, akik támadják Őt, azonban elmondja, a betegeknek van szükségük orvosra. Aki nem látja magát betegnek, bűnösnek az nem érti meg Jézust. Csak a beteg ember megy Hozzá, segítséget kérve. Látom-e az életem betegségét, látom-e, hogy Jézus nélkül elveszett vagyok?  Ha látom, megörvendeztet az ige, Ő azért jött, hogy a bűnösöket hívogassa megtérésre. Van esélyem, Vele újat kezdhetek.

Jézusban valami új jött el, az öröm időszaka. Ahol Ő jelen van, ott nincs szomorkodás. Ő a Vőlegény. Így a tanítványok sem böjtölnek, amíg velük a vőlegény. Isten népe a menyasszony, az Úr Jézus a vőlegény. A menyasszony várja a Vőlegény érkezését. Ha közben vannak is nehéz időszakok. Az az öröm jár át, hogy Ő jelen van. A Szentlélek Isten által élhetjük át Isten jelenlétét az életünkben.

Jézus újat hozott, nem a régit javítgatja. Ez lényeges, nekünk sem a régit kell javítgatni, hanem egy teljesen új életre van szükségünk. Ezt az újat Ő adja meg. A régit nem lehet új folttal újjá tenni. Jézus arra tanít, hogy az újat akarjuk. Ne elégedjünk meg a szokásokkal, a kultusszal, hanem vágyjunk egy újra, az igazi életre, Krisztussal! Ne toldozzunk, hanem akarjuk az újat! Mivel új, más, mint a régi. Amit Jézus ad nemcsak új, hanem jobb is, mint a régi életünk. Pál apostol annyira jónak tartotta, hogy évtizedek múltán is kincs volt a számára. A régi élete pedig, amit korábban nyereségnek tartott, még mindig kár és szemét. Mert, amit ez a világ kínál az kár és szemét, akkor is ha nagyon sokan értékesnek találják. Aki követi Jézust Isten országa kincsére lel. A kincs maga Jézus, és a Tőle kapott új, minőségi élet.

 

Új szívet adj

 

1. Új szívet adj, Uram, énnekem,

Új szívet adj, én Istenem,

Amely csupán csak teérted ég,

Véled jár szüntelen, csak véled szüntelen.

 

2. Nyájas, vidám, szelíd, jó szívet,

Mely, Jézusom, te lakhelyed,

Hol egyedül a te hangod szól,

Mely véled van tele, csak véled van tele.

 

3. Jézus, a te gyógyító kezed

Megfogta már a szívemet,

Én is tudom, bűntelen leszek

Majd nálad odafenn, a mennyben odafenn.

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése