2017. július 18., kedd

Lelki ember



F
egyelmezett és tisztelettudó ember ez az Elihú (Jób 32,1-22). Jó sokáig visszatartotta indulatát, mondanivalóját. Maga elé engedte az idősebbeket, és meghallgatta őket annak ellenére, hogy nem értett egyet azzal, amit mondtak. Ez pozitívum, mert gyakran elragad minket az indulat, nehezen tudjuk kivárni, amíg a másik befejezi, sok esetben ki sem várjuk, hanem közbevágunk. Pozitív tulajdonság a kivárás, kivárom a sorom. Milyen nehéz is ez, bárhol várni kell, olyan nehezen tesszük meg, mert nem szeretünk várni. Azonnal meg akarjuk szerezni, amit kinéztünk, azonnal meg akarjuk mondani a véleményünket. Elihú azonban kivárta, amíg befejezik a többiek, ezt is meg kell tanulni, kivárni a sorom. Elihú nem maradt le semmiről, mindent el tudott mondani, annak ellenére, hogy később szólalt meg.
Az elhangzottak alapján felismerte, hogy nem az emberi tudás felhalmozása, hanem Isten Lelke teszi bölccsé az embert. A múlt hagyománya sem egyenlő a bölcsességgel. Mert a múltban sem kérdezték mindenben Istent. Őseink is a bűn uralma alatt éltek. Szívük ugyanolyan fertőzött volt tőle, mint a miénk. És ha nem születtek újjá Isten Lelke által, nem minden szokásuk és tanításuk követésre méltó. Lényeges, hogy az ige talaján megálló tanácsokat fogadjuk el. Ami nem az Úrtól származik, bármilyen népszerű legyen is, utasítsuk el.
Ez a fiatal férfi végre megszólal, el is mondja, hogy a bölcsesség Istentől származik, azonban mégis a magáét akarja elmondani. Bizony, gyakran mi is tele vagyunk impulzusokkal, alig tudjuk magunkban tartani, de ezek belőlünk szólnak, a magunk véleményét adjuk tovább. Az Úr azonban az Ő igéjét, üzenetét bízza ránk. Azt akarja, hogy ne a magunkéból merítsünk, hanem az Övéből, az élet vizéből. Az ige Isten forrása, ideadta, csak fel kell hozni a mélyből a friss vizet. Ki kell tisztítani az eltömődött kutakat. Az Úrtól jövő üzenet ad változást. Ha csak a magunk gondolatát, eszközeit használjuk, hatástalanok maradunk. Az igazi hatást Isten jelenléte adja meg. Ő az, Aki cselekszik, Aki változást ad az ember számára. Jó, hogy ma is jöhetünk Hozzá. Meríthetünk az élet vizének forrásából. Csak vágyakozni kell rá, és Ő adja. A samáriai asszonyhoz így szól az Úr Jézus: „Ha ismernéd az Isten ajándékát, és hogy ki az, aki így szól hozzád: Adj innom! – te kértél volna tőle, és ő adott volna neked élő vizet” (Jn 4,10).
Istennek ez az ajándéka maga Jézus. Ismerem-e Őt? Tudom-e, hogy kicsoda Ő? Felragyogott-e már előttem az Ő Lénye? Mert Ő Isten ajándéka az ember számára. Bűneinkre és minden problémánkra Ő a megoldás. Isten nem megy el mellettünk szó nélkül, nem fordítja el a fejét, hanem elküldte Jézust. Ő belejött ebbe a világba, emberré lett, és megszólít, megérint, kézbe vesz. Jézus az élet.
Elihúnak van mondanivalója, szorongatja, és azt is elhatározta, hogy nem lesz elfogult. Ez mind szép, de nem igazán hangolódik Istenre. Pedig az a legfontosabb, hogy tanácsadás, véleményformálás közben is legyünk élő kapcsolatban az Úrral. Ha így teszünk, nem a magunkét mondogatjuk, nem frázisokat puffogtatunk, hanem helyén mondott szót, Isten alkalmazott igéjét adjuk tovább.
Az apostol nem általánosságban írja a levelét, hanem a gyülekezet tagjaihoz szól (1Kor 2,6-16). Olyan emberekhez, akik megismerték Isten kegyelmét, befogadták életükbe Jézust, és napról napra növekednek Isten megismerésében. Így azután nem e világ, hanem Isten bölcsességét hirdeti. Mert ez a bölcsesség erőt hordoz magában.  Ha bejut, a szívünkben elvégzi szabadító, gyógyító munkáját. 
Nem azt mondja, amit e világ vezetői hirdetnek, hanem Isten üzenetét sugározza bele a világba. Azt az üzenetet, ami Jézus Krisztusban vált mindenki számára elérhetővé. Azt mondja el, amit Isten tett értünk. 
Isten örökkévaló, az Úr Jézus ugyan meghalt, de feltámadt és él. Tehát Ő nem mulandó. A világ vezetői azonban azok. A legrettegettebb vezetők ideje is lejár. Gyakran mindentudónak tüntetik fel magukat, ám Pál rámutat: megtévesztik az embereket.  És ez így van, hiszen Jézust sem ismerték fel. Nem látták meg Benne az Istent, istenkáromlónak, halálra méltónak mondták, és sokan el is hitték.
Jézus a dicsőség Ura, megfeszítették Őt, mert nem láttak túl a földi alakján. Nem jött át nekik Jézus cselekedeteit látva, beszédeit hallva, hogy Isten szól hozzájuk. Miért nem? Mert e világ istene, a pénz és a hatalom megvakította szemeiket.
Kérjük Urunkat kortársainkért, nyissa meg a szemeket, hogy meglássuk, amit Isten készített.  Olyat készített Jézusban, amit el sem tudunk képzelni. Benne Isten országának minden gazdagsága feltárul, bűneinktől megszabadulva békességet kapunk. Mindaz, amire az ember vágyakozik, Jézus által válik elérhetővé. A tiszta, szent élet, az erőszak nélküli világ, a szeretet, az irgalom, a boldog élet mind Isten ajándéka, ami Jézussal együtt lehet a miénk. Kik kapják meg mindezt? Azok, akik Istent szeretik. Megszerettem-e már Istent? Jézus által szerethetem meg, mert Őbenne vált megismerhetővé. Aki átélte bűnei bocsánatát, függőségekből való szabadítását, az szereti. Mert lehetetlen nem szeretni azt, aki élete odaáldozása árán megmentett. Jézus a vérét adta, azért, hogy megtisztítson minden bűntől. Aki szereti Őt, az előtt feltárja országa titkait.
Aki Krisztusban van, az Isten Lelkét kapta meg. A Lélek nem a világ szerint vezet, tanít, hanem Isten Lényének mélységeit tárja fel előttünk. Isten dolgait csak a lelki emberek  értik meg, azok, akikben Isten Lelke munkálkodik. Általa jelenti ki a számunkra akaratát. Isten Lelke vezet a keskeny úton, mutatja meg a veszélyeket, segít jó döntésre.


Isten élő Lelke, jöjj

1.
Isten élő Lelke, jöjj, áldva szállj le rám,
Égi lángod járja át szívem és a szám!
Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel!
Isten élő Lelke, jöjj, áldva szállj le rám!

2.
Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt,
Ó, segíts, hogy hagyjam el bűnök útjait!
Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel!
Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt!

3.
Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent,
Jézusommal légyek egy már e földön lent!
Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel!
Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent!

4.
Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj,
S majd a végső harcon át mennybe fölragadj!
Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel!
Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése