2018. augusztus 22., szerda

A mustármag


A
 jó nagyon könnyen elromlik, elég csak egyszer hallani és látni a rossz mintát, a negatívumot, és már meg is tapad, már formálja szívünket (Préd 10,1-20). Sátán semmi rendkívülit nem tett az Édenben, csak egyszer szólította meg Évát, és az elég volt. Nem kellett hosszú tanfolyamokat rendeznie, hogy hatásos legyen a terve, és eltántorítson Istentől. Elég volt egy szolgálólánynak rászólnia Péterre, és korábbi határozottsága, bátorsága azonnal semmivé foszlott. Magunkat nem tudjuk megőrizni, sem egymást megmenteni. Ezért fontos minél jobban megismerni az Urat, és az Ő oltalmát keresni. Nem kell mást tenni, mint beállni az Úr háta mögé, és mindig ott maradni. Péter kilépett onnan, meg akarta óvni Jézust a haláltól, és ez ördögi gondolat volt. Mit tanácsol neki az Úr? Állj be mögém! Mert a tanítványnak mindig Jézus mögött van a helye.
A higgadtság nagy vétkeket akadályoz meg, mondja Salamon. Azonban ez a bűnmegelőző magatartás nem a mi termékünk. Magunktól olyan hamar elveszítjük a türelmünket, sokszor a fejünket is. Az Újszövetség rámutat: magunktól nem tudunk higgadtak, bölcsek lenni. Ez az Úr munkája nyomán jön létre. Mennyire nem volt higgadt Péter, amikor kardot rántott és levágta a Jézus elfogására érkezett szolga fülét. Nézzünk az Úrra, Ő is így reagált, Ő is kardot rántott? Nem, hanem meggyógyította a szolga sebét, majd engedte megkötözni magát. Ezt követően a kihallgatás során, majd a kereszten is, önuralmat gyakorolt. Nem védte magát, nem kérte angyalsereg segítségét, és nem is gyalázta őket, hanem imádkozott értük.
Mennyire más az Úr, mint én. Mély bűnbánatra van szükségünk, és Tőle való tanulásra. Tanuljunk Jézustól, tanuljuk meg Tőle, hogy Ő alázatos és szelíd, és kérjük az Ő indulatát.
Rámutat az ige: jó odafigyelni a megelőzésre. Mert amikor megmar a kígyó, már nehezebb a problémával foglalkozni, sőt, lehet, hogy már késő lesz minden segítség. A kígyó jelen van a világunkban, és ezért fel lehet készülni a támadására. Nem tekinthetünk úgy a világra, hogy itt minden jó, minden a legnagyobb rendben van. Tudomásul kell vennünk, hogy itt van a gonosz, sőt, bennem van a bűn. Ez a bűn megrontja a gondolkodásom, az életfelfogásom. Nincs bennem jó. Azonban Isten az Úr Jézusban készített megoldást. A Benne való élő hit által gyógyulhatok a kígyómarásból, sőt, Krisztus Lénye védelmet nyújt és segítséget kínál a gonosszal szemben. A megelőzés akkor lehet eredményes, ha a szívünk Krisztusban lesz elrejtve.
Amikor támadják a szombatnapi gyógyítás miatt az Urat, Ő Isten országáról kezd el beszélni, amit elhozott ebbe a világba (Lk 13,18-22). Isten országában más a rend, ott minden az élet védelmére, és nem papíros törvények megtartására koncentrál. Mi gyakran emberi hagyományok és parancsok megtartására összpontosítunk, képesek vagyunk harcolni egy-egy paragrafusért, és közben megfeledkezünk az életekről. Jézus pedig pont az emberre figyel oda, meglátja azt, akit mások már megszoktak, és meggyógyítja, segít rajta. Olyan jó, hogy Isten országa jelen van a világunkban. De észrevesszük? Benne élünk? Esetleg fél lábbal Isten országában, a másikkal ebben a világban? Kétfelé próbálunk sántikálni?
Példázatban fejti ki Isten országát, mustármaghoz, egy nagyon apró maghoz hasonlítja. Ezt is jó látni, az Úrnál nem a termeten, hanem a benne rejlő erőn, a minőségen, az életen van a hangsúly. Abban a parányi magban az élet minden feltétele benne van. És ha belejut a talajba, egy új élet fejlődik ki belőle. A kicsi magból nagy fa válik, ami a madaraknak otthont fog biztosítani.
Azonban nem elég a maggal rendelkezni, el is kell vetni. Bele kell juttatni a talajba. Az igét olvasni, hirdetni kell, így jut be a szívünkbe. Isten országát meg kell jelenítenünk ebben a világban. Bele kell vinni a mindennapokba. Azonban a leglényegesebb, hogy a saját szívembe bejusson, oda el legyen vetve. Mert csak akkor tudom továbbadni, ha jelen van az életemben. Akkor tudok róla beszélni, ha magam is ismerem, ha én is annak a rendje szerint élek.
Azt is látnunk kell, hogy a mustármag, vagyis az Isten országa türelmet igényel. A magvetés után nem látszik azonnal az eredmény. Idő kell, amíg a magból előbújik az új növény. És azt követően is törődésre, gondozásra van szüksége.
A kovász hasonlata pedig elmondja, hogy az ige át akarja hatni az egész életünket. Nem elég, ha csak a felszínt érinti, hanem át kell, hogy járjon. Akkor tudok az ige, Isten akarata szerint élni, ha teljesen átitatódtam Jézus Lényével. Ez azt jelenti, hogy már az Úr Jézus él bennem. Pál is erről tesz bizonyságot, élek többé nem én, hanem él bennem a Krisztus.


Kimegy a magvető

Ki megy a magvető, hinti szét a magot, aranyló magocskák, jó földbe hulljatok!

2. Ne útfél fogadjon, hol a láb eltapos! Károgó madarak éhesen lesnek ott.

3. Ne kemény, köves föld! Szomjazó kis gyökér Bárhová indul ott, mindenütt követ ér.

4. Ne tövis, gyom közé jussatok, hulljatok, Hol a gyom rabol el levegőt és napot!

5. Égi mag, Ige-mag, hova hull, hova jut? Annyi szív csupa gyom, vagy kemény, mint az út.

6. Új szívet kérek én tőled, ó, Istenem. Te segíts, hogy e szív puha, jó föld legyen!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése