2018. augusztus 3., péntek

Gyermekek



Kánaán földjén a hitből való életet valósítják meg (Józs 17,1-18). Mindenki megkapja az Úrtól a neki szánt területet, és aki többre vágyik, annak magának kell még el nem foglalt, művelés alá nem volt földeket megszerezni. József fiai úgy látják, kicsi a területük, sokan vannak, és nem tudnak megélni azon a földön, amit kaptak. Józsué felszólítja őket: akkor hódítsák meg az erdőségeket, tegyék megművelhetővé. Ez a feladat azonban hitből valósulhat meg. Mivel az ott élő népek erősebbek, fejlettebbek, az Úrban való hitüktől függ, hogy birtokba veszik-e. Hit által legyőzhetik az ott élőket, mert Isten számára nem akadály a fejlettebb technika sem.
Az életben gyakran nézünk szembe megoldhatatlannak tűnő helyzetekkel - feladjuk, vagy az Úrra nézünk, és hisszük, hogy amit ígért, az a miénk lesz? Isten népének az élete az Úrban való hitből fakad, hiszem, hogy az Úr által győzni fogunk. Ez azt is jelenti, hogy hit által elindulok, és megteszem, amit Isten mond. Nem a körülményekre, hanem az Úrra nézek. Józsué nagyszerűen biztatja őket, te kiűzöd őket, noha vasszekereik vannak, és noha igen erősek. Ezt eltanulhatjuk Józsuétól, nem siránkozik, és nem azt mondja, úgy sem sikerül, hanem meg tudod csinálni, az Úrral, csak fogj hozzá. Az Úr által győzni fogsz, csak fogj hozzá, kezdd el!
Celofhád leányai is az ígéretre álltak. Belekapaszkodtak abba, amit az Úr mondott Mózesnek. Mindig az ígéretet kell megragadni, ragaszkodni kell hozzá, akkor is, ha a környezetnek más a véleménye. Ragadjuk meg Urunk ígéreteit, és éljünk, küzdjünk általuk. Olyan könnyen feladjuk az evangélium szolgálatát, lemondunk az ígéretekről. Nem merünk hozzájuk ragaszkodni, nagy dolgokat kérni. Éljünk az Úrtól kapott lehetőségeinkkel.
Az Úr Jézusból ujjongás és hálaadás tör elő az Őt körülvevő tanítványokat és embereket látva (Lk 10,21-24). Nem éli meg csalódásként az egyszerű emberek érdeklődését és közeledését. Általában az emberi mérce szerint kiválóbbakat keresik azok, akik tanítványokat keresnek. A legjobb és legtehetségesebb gyerekekből állítják össze a csapatot, míg Jézus azokat várja és fogadja el, akinek az Atya kijelenti Krisztus titkát. Most is azt látjuk, hogy az emberi bölcsesség és tudás gyakran akadály az Úr megismerésében. Másrészt benne van: Isten kijelentése alapján ismerhetjük meg Őt igazán. Isten legnagyobb és legtisztább Önkijelentése az Úr Jézus Krisztus. Benne és Általa ismerhetjük meg Istent.
Kinek jelenti ki magát az Úr? A gyermekeknek, vagyis azoknak, akik gyermeki lelkülettel közelednek Hozzá. A gyermek szíve tele van bizalommal a felnőtt, a szülei iránt. Nem fél és nem aggódik, mert tudja, hogy a szülők gondoskodnak róla. A kisgyermek megbízik a szülőben, és rábízza magát ígéreteire. Ezt is jelenti, bízom abban, amit Isten mondott. Nem kételkedem az igében, hanem hiszem, hogy amit a Bibliában mond az Úr, az úgy van. Ez nem hiszékenység, mert igét olvasva sok bizonyságtétellel találkozunk, amelyek alátámasztják az ige megbízhatóságát.
Aki megismeri az Úr Jézust, az tudja, hogy amit az evangéliumok elmondanak, az igaz, és mindaz, amit akkor megcselekedett, azt ma is meg tudja, meg is akarja tenni. Az Úr ma sem tehetetlen, hanem hatalmas és erős. Ma is elég Tőle egy szó, és akkor csodálatos folyamatok mennek végbe. Megváltozik egy bűnös ember élete. Eltűnik a betegség, lehullnak a megkötözöttség rabláncai. Jézus ma és mindörökké ugyanaz.
A gyermeki magatartást maga az Úr Jézus mutatja be, amikor így szól: Igen, Atyám, mert így kedves Előtted. Ennyire bízik az Atyában, kimondja, ha Te így tartod jónak, akkor elfogadom. Ki tudom-e én zúgolódás nélkül mondani: igen, Atyám, mert így kedves Előtted? Mivel Te így látod jónak, elfogadom, akkor is, ha még nem értem. Valami ilyesmit mondott Jób a sorozatos tragédiák után, amikor mindent elvesztett: az Úr adta, az Úr vette el, áldott legyen az Úr neve. Hol tartunk a gyermekké válás útján? Megkaptam már ezt a lelkületet?
Isten minden titka és gazdagsága Jézusban lehet a miénk. Benne tárulnak fel Isten országának titkai, Általa ismerhetjük meg az igazi életet. Istent is csak Jézus által ismerhetjük meg. Ő jelenti ki a keresőknek, akik szomjaznak Isten után. A gyermeki lélek előtt tárul fel Jézus Lénye, aki hittel fogadja, az meg is látja Benne Istent. Aki csak ésszel közelít Hozzá, az csak egy embert lát Benne. Jézus a hit előtt nyílik meg, sőt, a hit által segítséget kérő előtt. Aki úgy megy, hogy látja saját nyomorúságát és kéri az Ő segítségét, az rádöbben, hogy Jézusban Istennel találkozott. Aki Istent keresi és eljut Jézushoz, annak nem kell tovább keresnie, mert Jézus élete meggyőző. Ő az ég és a föld Ura.
Jöjj Jézushoz, ne keress máshol, mert aki az Ő tetteit látja, az boldog, mivel átéli, hogy magát Istent látja. Akit az Úr meggyógyít, bűnből, szenvedélyből megszabadít, annak nem lesz kétsége afelől, hogy kicsoda Ő. Legyünk hálásak, hogy mi már láthatjuk Őt. Az ószövetségi emberek is szerették volna Isten Fiát látni, nekik nem adatott meg. A mai embernek megadatott, hogy halljon Róla, és megtapasztalja hatalmát. Nagy kiváltság, hogy még mindig van lehetőségünk megismerni Őt. Adjunk hálát érte Istennek, és vegyük komolyan az ige szavát.


Adjatok hálát az Istennek

1. Adjatok hálát az Istennek, Imádkozzatok szent nevének! Hirdessétek dicséretét :/:
És minden jótéteményét! Beszéljétek a nép előtt Nagy csudáit, melyeket tött!

2. Néki vígan énekeljetek, Sok csuda dolgát dicsérjétek! Magasztaljátok szent nevét, :/:
Kik szívből félitek őtet! Örvendjen azoknak szívek, Kik az Úrról emlékeznek!

3. Keressétek e kegyes Urat És az ő színét és hatalmát! Meggondoljátok dolgait, :/: Ne
felejtsétek csudáit! Ítéletit hirdessétek, Melyek ő szájából jöttek!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése