2014. augusztus 16., szombat

Figyeljünk az Úr szavára

A
 hetedik hónap ünnepéről olvasunk most; a hetes a befejezés, a megpihenés és az elengedés szimbóluma (4Móz 29,1-40). A hetedik napon az Úr megpihent minden munkájától a teremtéskor, majd később azt a parancsot kapták, hogy a hetedik év az elengedés éve, amikor az adósságot el kell engedni, a földet meg kell pihentetni. Fontos motívum az elengedés, Isten megbocsát övéinek, de nekik is el kell engedni a másik vétkét, tartozását. Mennyire működik az elengedés a mi életünkben? Vagy mi inkább elraktározzuk a vétkeket, sérelmeket? Az Úr azért jött, hogy eltörölje minden bűnünket, mi se jegyezzük fel, hanem mindent bocsássunk meg.
A hónap tizedik napján egyhetes ünnep következik, és az Úr hangsúlyozza, hogy tartóztassák meg magukat minden saját vágytól, akaratuk teljesítésétől. Miért mondja? Mert oly könnyen megfeledkezünk arról, hogy teljesen az Úrnak szenteljük magunkat. Hamar a munkánk, saját kedvtelésünk kerül előtérbe, Isten azonban azt kéri, mindentől tartóztassuk meg magunkat, és szánjuk Neki időnket, erőnket. 
Ezzel azt is üzeni az Úr, hogy folyamatosan növekednünk kell a hitben, és kitartóan fegyelmezni kell önmagunkat. Ma nem szeretjük a fegyelmet, azonban ez a krisztusi élet velejárója. Pál apostol is megfegyelmezte önmagát és szolgálatra alkalmassá tette, nem a teste irányította, hanem ő vette irányítás alá testét, érzelmeit, vágyait, ösztöneit. Ma gyakran pillanatnyi testi, lelki állapotunk határozza meg a gyülekezetbe való járást és a szolgálatot is. Az Úr azonban azt akarja, hogy mindig az Ő vonzása legyen a döntő, Vele akarjunk találkozni, és ennek rendeljük alá életünket. Az önfegyelem szenvedéssel jár, azt pedig nem szeretjük. Megszoktuk már a fájdalmaktól való azonnali szabadulást. Azonban Jézus soha nem menekült, szembenézett a fájdalommal is, a Gecsemáné-kertben megharcolta ezt és győzött, kimondta: ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem ahogy Te, Atyám.
A zsidókhoz írt levél szívünkre helyezi, hogy az eddigieknél még jobban figyeljünk mindarra, amit hallottunk, vagyis az Igére, az Úr szavára (Zsid 2,1-4). Isten azért szól a Fiú által, hogy komolyan vegyük és hallgassunk rá. Itt egy hajózási kifejezés olvasható. Úgy figyeljünk Jézus szavára, mint a hajó kormányosa a hajnalcsillagra - annak alapján tájékozódtak, határozták meg a helyes irányt. Ha nem figyeltek rá, elvétették a célt vagy zátonyra futottak.
A keresztyének számára az Úr Jézus a hajnalcsillag, Rá figyelve látjuk meg a helyes irányt. Szava az iránytű, ami által mindig tarthatjuk az irányt, és célba érkezhetünk.
A gonosz azt akarja, hogy elsodródjunk az Úrtól, és bizony, ez nagy veszély, mert könnyebb magunkat az árral sodortatni, mint szembeúszni vele. Ez azt jelenti, hogy könnyen azt tesszük, amit a többség, úgy gondoljuk, így elkerüljük a döntés felelősségét, és néha azt is hisszük, hogy amit sokan tesznek, az jó is. A szentíró határozottan mondja, vigyázzunk, figyeljünk, mert nagy a sodrás, de ne hagyjuk magunkat elsodorni.
A horgony, a megtartó erő az Ige, azt hallottuk és halljuk is, rajta keresztül szól az Úr. Az evangéliumokban találjuk Jézus igehirdetését. Ezért az evangéliumok olvasása nagy jelentőségű. Akkor ismerjük meg igazán az Urat, életünkkel való tervét, ha minél többször olvassuk az evangéliumokat. Ha egyet elolvastunk, kezdjünk hozzá egy másikhoz, majd ezt követően az Apostolok Cselekedeteiről írott könyvvel folytassuk, és ezt követően jöhetnek a levelek, majd az Ószövetség.
Az Ige komolyan vételétől függ az üdvösségünk. Ha komolyan vesszük az Úr szavát, átéljük Isten kegyelmét. A Szentírás mutat rá bűneinkre, és mondja el a megoldást is. Isten drága kegyelme a megoldás. Jézus Krisztus nélkül nem juthatunk el az örök életre.
Az igehirdetését ma is megerősíti az Úr. Az olvasott és hirdetett Igében erő van, amely megváltoztatja a szívünket, gondolkodásunkat, gyógyítja megbetegedett lényünket. A hirdetett Ige nyomán ma is átélhetjük a bűnből való szabadulást. Urunk végezze el szívünkben munkáját, miközben olvassuk és hallgatjuk az evangéliumot. Mi pedig napról napra figyeljünk jobban az Úr szavára.


Rád tekint már hitem, Megváltóm, Istenem


1. Rád tekint már hitem, Megváltóm, Istenem, A Golgotán: Halld könyörgésemet, És vedd el vétkemet; Mostantól hadd legyek Tied csupán.

2. Szívemet töltse be Kegyelmed ereje Buzgósággal! Meghaltál érettem; Add: szívem s életem Teérted éghessen Forró lánggal!

3. Ha elfog utamon Félelem s fájdalom: Fogd kezemet! Derítsd fel éjemet, Szárítsd fel könnyemet: Tévelygésben ne hagyd Én lelkemet!

4. Éltem ha fogyva fogy, És a halál ahogy Jön már felém: Megváltóm, ments te meg Kétségtől engemet, Nálad hogy üdvömet Meglássam én.



Isten áldásával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése