2014. augusztus 6., szerda

Gyógyító szérum


E
dóm elutasította Izráel kérését, és nem engedte át őket a saját területén, így meg kellett tanulniuk az elutasítást (4Móz 21,1-9). Fel kell dolgozniuk, hogy nem megy minden simán, nem segíti őket mindenki, hanem van ellenséges indulat, hátráltató magatartás is. Mi is számtalanszor szembetaláljuk magunkat elutasítással, nem mindig támogatják elképzeléseinket, és nem mindenki ad nekünk igazat. Hogyan reagálunk erre? Megsértődünk, és csak azért is keresztül visszük akaratunkat, hadd lássák, velünk nem lehet packázni, vagy ilyenkor is az Úrra nézünk? Az Urat is elutasították Gadarában. Amikor megszabadította az ördöngőst, nem engedték, hogy bemenjen hozzájuk a városba, hanem elküldték. Isten elküldte Jézusban hozzájuk szeretetét és kegyelmét, és ők elutasították. Nem kellett az életet helyreállító kegyelem, ám Jézus nem sértődött meg, elfogadta döntésüket, és továbbment. Benne nincs bosszúvágy, nincs dac, nincs „azért is megmutatom”-lelkület. Ő állandó kapcsolatban van a mennyei Atyával, mindig akaratára figyel, így tovább tud menni. Tudja, máshol is szükség van Rá.
Nemcsak elutasították őket, hanem meg is támadták a kánaániak. Most találkoznak először ellenséges magatartással, azzal, hogy meg akarják akadályozni az ígéret földjére való bevonulást. Arád királya meg akarja akadályozni, hogy birtokba vegyék azt, ami az övék. Ám az Úrhoz fordultak és győztek.
Az ellenség ma is támad, mert van ellenség, és a célja, hogy minket is megakadályozzon  az ígéret birtokbavételében. Ez azt jelenti, hogy mindent megtesz, hogy Isten országa erőforrásait ne tudjuk felhasználni életünkben. A Szentlélek által erőt kaptunk, de meglátszik-e ez a rendkívüli erő a mindennapjainkban? Tudjuk-e használni, amit kaptunk, vagy az ördög elhiteti velünk, hogy az soha nem lesz a miénk? Az Úr azt ígérte, hogy akik hisznek és megkeresztelkednek, azokat jelek követik - látszódnak-e ezek a jelek? Hisszük-e, hogy egy mustármagnyi hit által Isten hatalmas dolgokat cselekszik az életünkben, és mindazok életében, akikért imádkozunk? Pedig az az ígéretünk van, hogy ha azt mondjuk a hegynek, ugorjon a tengerbe, megtörténik. Hegynek látszó problémáink eltűnnek-e, megoldódnak-e hitünk által? Jézus neve által győzhetünk és birtokba vehetjük Isten országának minden erőforrását. Mert az Úr gazdagon megáldja övéit.
A nép kerülőutat tesz, de nem jól viselik, megkeserednek. Pedig vannak kerülőutak, van, amikor nem sikerül azonnal, amit eltervezünk. Elmegy valaki egy lelki alkalomra, vagy lelkigondozótól kér segítséget, és azt gondolja, azonnal megoldódik a probléma, de nem így történik, ezért csalódik. Van, amikor az Úr hosszabb úton vezet, nem mindenkit gyógyított meg azonnal, például a tíz leprásnak betegen kellett Jeruzsálembe indulnia, és csak útközben tisztultak meg. Hogy viseljük a kerülőutakat? Békességgel, az Úr akaratának elfogadásával és azzal a hittel, hogy szükségünk van rá? Jó, amikor meglátjuk, hogy a kerülőút is javunkat szolgálja. Ne engedjük, hogy a keserűség hálózza be szívünket, hanem fogadjuk hálás szívvel a váratlan eseményeket, és bízzunk abban, hogy az Úr javunkra fordítja. A kerülőút sok áldást rejtegethet, ha alázattal fogadjuk.
Azonban Izráel népe megkeseredett és Isten ellen beszélt. Hitványnak nevezték a mannát, azt az eledelt, amit az Úr adott nekik minden nap. Beleuntak a mannába. Jó, ha mindent hálás szívvel veszünk az Úr kezéből és megköszönjük azt, amit adott. Bizony, mi is hányszor hitványnak nevezzük az ételt, amit épp az asztalra tettek, nem vagyunk megelégedve lakásunkkal, ruházatunkkal, munkahelyünkkel. Hányan élnek a megélhetési küszöb alatt. Milyen sokan éheznek és halnak meg alultápláltság miatt. Hány fiatalnak nincs lehetősége tanulni, képezni magát, és milyen sokan munkanélküliek. Adjunk hálát Urunknak, ha nekünk mindezek megvannak.
Jó ezt a történetet komolyan venni, mert a megkeseredés kígyója mindannyiunkat fenyeget. Mérge halálos. Isten ítélete is benne van a kígyómarásban, megítéli az elégedetlen és háládatlan népet. Azonban az ítéletben megjelenik a kegyelem is. Áldott legyen az Úr, mert a bűnbánat után megadja a megmenekülés és gyógyulás útját. Az ítélet, a kígyók megjelenése bűnbánatra serkentette Izráelt. Végre felismerték bűneiket, és az Úrhoz fordultak. A gyógyulás útja egy póznán függő rézkígyó. A gyógyulás módja pedig a hit. Hit által megy végbe a szabadulás, a gyógyulás. A póznára kell feltekinteni, és aki ezt megteszi, vagyis hiszi, hogy ha ránéz, nem hal meg, az életben marad. A hittel felnézőnek nem árt a kígyóméreg.
A bűnnek is halálos mérge van, emberi módszerekkel nem lehet kigyógyulni belőle, de Isten felállíttatta a keresztet, és aki hittel tekint fel rá, az meggyógyul, megszabadul, új életre jut. Tekints fel Jézusra, a keresztre, bármilyen nyomorúsággal küszködsz is. Lehetsz drog- vagy alkoholfüggő, uralhat a számítógép vagy a játékszenvedély, tekints fel a keresztre, és meggyógyulsz. Az Úr Jézus kereszthalála a bűn elleni egyedüli szérum, nincs más. Élj a lehetőséggel és gyógyulj, szabadulj Jézus által. Higgy az Úr Jézusban, és üdvözülsz, javasolta Pál apostol a filippi börtönőrnek. Ennél jobb tanács ma sem létezik.
Pál apostol is az Úr Jézusra irányítja gondolatainkat és figyelmünket (Fil 2,1-11). Tisztában van azzal, hogy Nélküle minden jobbra való törekvésünk meddőnek bizonyul. Azt kéri, hogy egymást tartsák különbnek maguknál, és legyenek tekintettel a másikra is. Pál nagyon jól látja, hogy az óember természete megbújik még bennük, és önzővé teszi őket. Hiszen mi is elsősorban magunkat tarjuk  különbnek, és ezt érzékeltetjük is, és legtöbbször csak saját érdekeinkre vagyunk tekintettel.
Az apostol nagyon jól tudja, hogy saját erőből ezen nem tudunk változtatni, ezért folytatja, és azt írja: az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is volt. Ezzel rámutat, hogy Krisztus indulatára van szüksége, csak Ő képes arra, hogy a másikat különbnek tartsa önmagánál. Ezért csak akkor lesz változás, ha Ő él bennünk. Kérjük meg alázattal, jöjjön be a szívünkbe, és formálja át az atyáinktól örökölt indulatunkat. Mert a Szentírás üzeni: az örökölt, az oly sok gondot okozó indulataink Krisztusban megváltozhatnak.
Milyen az Ő indulata? Alászálló. Az Ő természete, hogy föntről, az Atya mennyei világából, a jobból érkezik a rossazabba. Mi mindig a rosszból a jóba igyekszünk, mindig lentről akarunk magasra törni. Ez azonban azt eredményezi, hogy eltiprunk másokat. Lesöpörjük azt, aki fent van, hogy mim kerülhessünk a helyére. Jézus azonban önként hagyta el az Atya világát, hogy felemelhessen minket.
Ebben a világban szolgai formát vett fel, ezzel megmutatta számunkra a krisztusi élet természetét. Szolgai természet. Ő maga is egész földi élete alatt szolgált és szolgai életformát folytatott. Nem a kényelem, a megélhetés hajszolása fűtötte, hanem az emberek iránti szeretet. Szolgaként járta a világot, ahogyan Pál is tette. Aki szolgál, az odafigyel a másikra, hiszen a szolga másokért él. Talán pont ez a keresztyén egyház egyik nagy kísértése, hogy nem megvetett szolgaként akar jelen lenni a világban, hanem megbecsült úrként. Ezért nem átható a bizonyságtétele, ezért vagyunk erőtlenek, mert nem akarunk szolgák lenni.
A szolga jellemző vonása az engedelmesség, ez a dolga, azért tartják, hogy tegye, amit a gazda mond neki. Krisztus szolgái is azt teszik, amit a Gazda mond nekik, akkor is, ha ez az életükbe kerül. Hiszen a Mester is belehalt a szolgálatba. Jézus korában sok rabszolgát megöltek, az Úr Jézus is életét adta azért, hogy ezzel a szolgálatával megmentsen másokat. Ma is a szolgáló életforma vezet egyedül előbbre, és kínál megoldást. Amíg másokból akarunk élni, mindig ellenállás, háborúság vesz körül minket. A krisztusi ember nem másokból, hanem másokért élő ember.

            Áll a Krisztus szent keresztje

Áll a Krisztus szent keresztje Elmúlás és rom felett, Krisztusban beteljesedve Látom üdvösségemet.
2. Bánt a sok gond, űz a bánat, Tört remény vagy félelem: Ő nem hágy el, biztatást ad: Békesség van énvelem.
3. Boldogságnak napja süt rám; Jóság, fény jár utamon: A keresztfa ragyogásán Fényesebb lesz szép napom.
4. Áldássá lesz ott az átok, Megbékéltet a kereszt; El nem múló boldogságod, Békességed ott keresd!
5. Áll a Krisztus szent keresztje Elmúlás és rom felett, Krisztusban beteljesedve Látom üdvösségemet.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése