2014. augusztus 3., vasárnap

Van erő!

C
sodálatos látni, hogy Mózes mennyire érzékeny az Úr szavára, bármikor szólítja őt, készen áll és veszi az adást, illetve azonnal tovább is adja Izráel fiai felé (4Móz 19,1-22). Ebben meg kell látnunk, hogy előbb az Úr megszólítja Mózest és üzenetet ad neki, majd ezt kell elmondania a nép számára. Ez fontos, mert adni csak az tud, akinek van mit adnia. Ha valaki megállít az utcán, és tüzet kér tőlem, azt mondom, nem tudok adni, mert nem cigarettázok. Ha nincs nálam gyufa, nem adhatok tüzet. Azért fontos ezzel szembesülni, mert gyakran mondjuk: szeressük egymást. Adjunk szeretetet és megértést. De az igazi szeretet nem belőlünk fakad, és ha nem kapjuk meg az Úrtól az agapét, nincs mit adnunk. Ha nem él bennünk a Krisztus, adni sem tudjuk Őt. Ami nincs, az nem adható. Ezért előbb nekem kell befogadni Jézust az életembe, és ha ez megtörtént, tudok adni. Tudom adni Krisztust, az Ő lényét és szeretetét.
Most azt a feladatot kapják, hogy vigyenek egy vörös tehenet Mózeshez, aki odaadja Eleázár papnak, és a táboron kívül vágják le. A levágott tehén véréből meghintik a szent sátort, az elégetett tehén hamvából pedig a tisztulás vizét készítik el. Ez is jelzi, hogy tisztulásra van szükség, de mi már nem a tisztulás vizében mosakszunk meg, hanem bűnbánat által tisztít meg az Úr vére. Már nem nekünk kell készíteni valamit, ami által tisztulást nyerünk, mert Isten elkészítette a megtisztulás útját. Hit által megy végbe, Jézus Krisztus áldozata által. Jó, hogy odamehetünk Hozzá, és az Ő szent vére megtisztít minden bűntől. De az Ige is végzi a megtisztítást, hiszen nemcsak egyszeri megtisztulásra van szükségünk, hanem rendszeresre, és ezt a bibliaolvasás által végezhetjük el. Isten Igéje átmossa a szívünket, egész lényünket, amikor kézbe vesszük és olvassuk. Az Ige úgy mossa át a szívünket, mint ahogy a zuhany leviszi rólunk a szennyeződést. Mennyi minden ránk rakódik, akár csak egy nap alatt is, mennyi keserűség halmozódik fel, mennyi sértődés lopakodik be a szívünkbe, és gyakran felüti fejét a harag is. Ilyenkor az Igét kézbe véve Urunk elé állhatunk, és a folyamatos bibliaolvasás megtisztítja szívünket. Eltűnnek a rossz gondolatok, és felváltja őket Isten üzenete, vigasztalása, kegyelme.
 Fel kell tenni a kérdést: vágyol-e elhagyni bűneidet? Akarsz-e megtisztulni? Ha igen, akkor az Úr vériben van nagy erő, tisztátalan szívet tisztára mos. Ha vétkeink skarlátpirosak is, Jézus vére által olyan fehér lehet a szívünk, mint a hó.
Pál levele végén arra szólítja fel a címzetteket, hogy végül legyenek erősek az Úrban (Ef 6,10-24). Ez a lényeg: az Úrban megerősödni. De mit is jelent ez? Azt, hogy az Úr erejére támaszkodom, és nem a magaméra. Ezzel kifejezem azt, hogy én gyönge vagyok, nincs erőm, de hiszem, hogy az Úr megsegít. Ahogyan Dávid is tette, tudta, hogy Góliáttal szemben a saját ereje szóba sem jöhet, ezért az Úr nevében indult a filiszteus ellen. Az apostol is Isten teljes fegyverzetének a felöltését kéri. Igen, Isten fegyverzete, nem pedig a saját fegyverzetünk ad győzelmet. Saul király Dávidot a saját páncélzatába öltöztette, de Dávid felismerte, hogy ő azokkal nem tud harcolni. Így azután Isten fegyverzetét vette fel, vagyis az Úr neve hatalmában bízva indult a harcba.
Azért kell Isten fegyverzetét felölteni, mert nem akárki az ellenség. Az ördöggel kell megvívni, és ellene csak az Úr fegyverzete nyújt biztonságot. Csak ezekkel a fegyverekkel van esélyünk a győzelemre. Az ördög mindent felhasznál, hogy megtévesszen minket, ám az Ige ismerete és az üdvbizonyosság erőt és védelmet nyújt. Egy-egy sportmérkőzésen szokták mondani, hogy fejben dőlnek el a dolgok. Itt is fejben dől el, hogy győzünk vagy elbukunk. A sisak a fej védelmét jelenti, és azt üzeni, hogy akinek üdvbizonyossága van, vagyis tudja, hogy Krisztus érdeméért megbocsáttattak bűnei és örök élete van, az védve van a támadások idején. Miért? Mert tudja, hogy nem a maga érdemein, kiválóságán múlik az örök élet, hanem Jézus áldozatán, és az üdvösség Isten ajándéka. Sokat jelent az is, ha tudjuk: Jézus legyőzte a sátánt a kereszten. Tehát az ellenség le van győzve. Így azután nem kell megijednünk tőle, csak bízni az Úrban, és hittel menni előre. Az oroszlán láncra van verve, és csak addig ér el, ameddig a lánc engedi.
A mi kardunk Isten igéje, általa győzhetünk a gonosz felett. Az Úr Jézus megkísértése a példa számunkra. Ő is az Igét használta az ördög ellen, minden esetben arra hivatkozott, hogy meg van írva. Ha ismerjük a Szentírást, tudunk rá hivatkozni. Nagyon fontos, hogy higgyük is azt, amit idézünk. Legyen ott a szívünkben, hogy amit ígért az Úr, azt meg is cselekszi. A hittel mondott Igében erő van, és azzal a sátán nem tud mit kezdeni.
Az Ige mellett az imádság még harcunk fontos fegyvere. Az ima által állandó összeköttetésben lehetünk a Főparancsnokkal. Így azután a parancsnok szava irányítja lépteinket. Jó, ha az Ige szolgáiért is imádkozunk, ha kérjük, hogy az Úr adjon nekik bátorságot, hogy megalkuvás nélkül hirdethessék az evangéliumot.
A végére marad a kegyelem mindazok számára, akik el nem múló szeretettel szeretik az Urat. Szeretem-e Jézust? Hogyan szeretem? Mulandó vagy múlhatatlan szeretettel?



Vágyol-e elhagyni bűneidet?

1. Vágyol-e elhagyni bűneidet?
Az Úr vériben van nagy erő.
Vágyol-e győzni a sátán felett?
E vérbe csodás az erő.
Van erő, van csodás erő van Jézusunk vériben.
Van erő, van csodás erő van Jézus drága, szent vériben!

2.Oh, ha a büszkeség rabja vagy tán,
Az Úr vériben van nagy erő.
Jöjj csak, hisz gyógyírt lelsz a Golgotán,
E vérben csodás az erő.
Van erő ...

3. Érzed-e, hogy szíved oly salakos?
Az Úr vériben van nagy erő.
Tisztátalan szívet tisztára mos.
E vérben csodás az erő.
Van erő...

4. Szolgálni vágyol a Jézust talán?
Az Úr vériben van nagy erő.
Csak neki zengeni nap nap után!
E vérben csodás az erő.
Van erő, van csodás erő van Jézus drága, szent vériben!


Isten áldásával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése