2015. augusztus 12., szerda

A Krisztusba vetett hit segít



A
z  Úr a szent hajlékról is leírást adott Mózes számára (2Móz 26,1-36). Mindezt azért, mert nem mindegy, hogyan és miből készítik a szent sátrat, az Úr megjelenésének helyszínét. Nem lehet akármit felhasználni, minőségi anyagra van szükség. Az Úr az előző fejezet végén hangsúlyozza, mindent aszerint a minta szerint készíttess el, amelyet mutattam neked. Az Úr mintát adott az istentiszteleti kellékek elkészítéséhez. Nem Mózesnek kell kitalálni, mit hogyan készítsen, hanem figyelnie kell Isten terveire. Az Úr tervéhez kell igazodni. Itt szó sincs önmegvalósításról, mindenben Isten dicsőségének, hatalmának kell átjönnie.
A mai tanítványok Isten országát építik ebben a világban. Azonban ezt sem lehet a mi elképzeléseink szerint véghezvinni, hanem Isten Szentlelke vezetéséhez kell igazodni. A Szentlélek pedig Jézus életét adja és használja minta gyanánt. Ő hozta el és mutatta be számunkra Isten országát, az Úr tetszése szerinti életformát.
Nem Mózesnek kell kitalálni, milyen legyen a hajlék. Ugyanígy nem nekünk kell kitalálni, milyen az Istennek tetsző élet. Az Úr ideadta számunkra Szentírást, és minden tudnivaló benne foglaltatik. A hosszú évszázadok alatt pedig bebizonyosodott, hogy az ige megbízható életépítési terv és használati utasítás is egyben. Ha nem tudjuk, mit kíván az Úr, ha elakadtunk valamiben, vegyük kézbe az igét. Ne csak kézbe vegyük, hanem komolyan is; aszerint a minta szerint készíttesd, amelyet megmutattam neked. A mintához kell igazodni. Igazítsuk életünket a legnagyobb és legjobb tervhez, Krisztus életéhez. Nincs jobb minta, mint az Ő élete. A világ sokféle mintát, példaképet akar elénk állítani, ám ezekkel összevetve a krisztusi életet, rá kell döbbenni, hogy egyedül az Ő élete hiteles és megbízható.
A hajlék anyagának és a belefektetett munkának is minőséginek kell lenni. Mit képvisel az én életem? Minőségi életet mutatok fel? Minden minőség, minden a legjobb, amit Isten országra fordítok?
A hajlékban helyet kap a szentek szentje, ott lesz a bizonyság ládája, és ott jelenik meg az Úr. Függönyök választják el a szentélyt a szentek szentjétől, szépen beleszőtt kerúbokat kell ezeknek ábrázolniuk. Megragadott a szép kiemelése. Isten számára fontos, hogy szép legyen. Nem csak valahogy, kényszerből elkészíteni, ne ez legyen a cél, hanem az, hogy szép legyen. Olyan minőségi munka, amire büszkék lesznek. Legyen mindig előttünk, hogy az Úrnak nem adhatunk akármit, csak szépet, csak minőséget.
A beszédek után, mégpedig este elindulnak a túlsó partra (Mk 4,35-41). Éjszakai hajókázás vár rájuk, milyen jó is lehet, éjszakai kalandtúra Jézussal. Mert mi már csak ilyesmiben gondolkodunk. De nem erről van szó. Ez próba mindenki számára. Most derül ki, hol tartanak. Az éjszakai hajóút, a vihar, a sötétség mutatja meg igazán, mi van a szívükben, milyen alapon áll a hitük.
Tehát a tanítványok Jézussal indulnak a túlsó part felé. Talán ott van bennük, miért ilyen sürgős? Miért most megy a túlsó partra? Mit akar a pogányok földjén? Nem értik még, nem tudják, hogy Jézus mindig a túlsó partra indul, azokhoz, akik még nem ismerik Őt. Azonban nem mindig könnyű eljutni a túlsó partra, mert a gonosznak ez a terv nem tetszik. Sátán örül, hogy kezében vannak az emberek, jól elvannak a disznaikkal, az anyagi gyarapodással, a vállalkozások fellendülésével. Ha valakivel baj van, attól meg kell szabadulni. A lényeg, hogy ne veszélyeztesse senki a kényelmünket, szórakozásunkat, biztonságunkat. Ha valaki ezen változtatni akar, és meg kívánja ezeket az embereket szabadítani, új életre akarja segíteni, az nem tetszik neki, és mindent megtesz ellene.
Hatalmas vihar tör ki, a tapasztalt tanítványok sem boldogulnak, úgy látják, elvesznek. Az a próba ebben a jelenetben, hogy rádöbbennek-e azonnal, hogy mivel tanítványok, Jézus irányítja az életüket. Azt jelenti ez, hogy a hajónak is Ő a kapitánya. Nem nekik kell meregetni a vizet, hanem forduljanak Jézushoz. De ők még nem fordulnak Hozzá. Meg is feledkeztek Róla. Annyira belemelegedtek a munkába, a vízzel, a széllel való küzdelembe, hogy elfelejtették, itt van Jézus. Hányszor úgy belefeledkezünk az élet dolgaiba, gondjaiba, hogy megfeledkezünk Urunkról. Magunk küszködünk, ahelyett, hogy Hozzá fordulnánk.
Az Úr ebben a viharban is nyugodtan tud aludni. Miért? Mert békessége van. Tudja, az Atya kezében az élete, az Ő terveit valósítja meg, és ebben a vihar sem akadályozhatja meg. Van-e ilyen látásunk: mivel Isten terveit valósítjuk meg ebben a világban, még a viharok sem akadályozhatnak meg minket az előrehaladásban, a célba érésben. Soha ne a viharra nézzünk, hanem Jézusra és a küldetésünkre. Az egyházon még a pokol kapui sem vehetnek diadalmat, vagyis nem győzhetik le.
Amikor végveszélybe kerülnek, vagyis rádöbbennek, hogy a maguk erejéből, ebből a helyzetből nem tudnak megmenekülni, Jézushoz fordulnak. Végül azért eszükbe jut a Mester, az Úr. De szúrnak egyet, azt mondják, nem törődik velük. Maguknak köszönhetik helyzetük súlyosbodását, de mégis Jézust okolják. Azért is beleszúrnak egyet, mert ez a legkönnyebb, bűnbánat helyett Jézust okolni.
Jézus azonnal felkel, olyan megragadó, az Úr azonnal kész segíteni. Ő nem mondja, minek költöttetek fel? Azonnal felkel és megdorgálja, keményen helyre utasítja a szelet és a tengert is. Ő Úr mindenek felett. Mint Teremtő, mint a természeti erők Ura nyilvánul meg Jézus. Szavai nyomán nagy csendesség lett. Ha Ő szól, elcsendesednek a bennünk lévő viharok is, lecsendesedik a tenger. Azonban megjegyzi, gyávák a tanítványok. Nem kellene így viselkedniük, mert ismerik Őt. Ezért ebben a helyzetben a hitükre kellett volna támaszkodniuk. Hinni, hogy Jézus segít, hinni, hogy nem veszhetnek el, mert velük van Jézus, mert terve van velük az Úrnak. A legnagyobb viharban is az élő hit az egyedül megbízható segítség. Hit nélkül elveszünk. Egyedül a Krisztusba vetett hit segít.



Hinni taníts, Uram, kérni taníts!


1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet, Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!
2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy, Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!
3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengeségemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!
4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelmesen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése