2015. augusztus 16., vasárnap

Túl a kudarcon



A
z illatáldozati oltár elkészítésére, az áldozatok bemutatására kap Mózes rendelkezéseket (2Móz 30,1-38). Fontos, hogy az oltárról szüntelen jó illat szálljon fel. Minden reggel kell a jó illatú füstölőszereket elfüstölögtetni az oltáron. Ismét a reggel kap fontos szerepet, a napot illatáldozattal kell elkezdeni, fontos, hogy már reggel jó illat szálljon az Úrhoz. Vajon mi száll az Úr felé a mi napkezdésünkkor? A hála és dicséret jó illata, vagy a panaszkodás, zúgolódás, állandó kéregetés rossz illata? Urunk azt akarja, hogy jó illatok legyünk. Jó illat legyen azt egész életünk, Krisztus jó illata. Mert Isten népének jó illata van, és nem szaga. Bizony, gyakran bűzlik az egyház is. Kérjük az Urat, könyörüljön rajtunk, tisztítsa meg a szívünket, hogy az életünk ne a pénzről, hatalomról, hanem a bizonyságtételről szóljon. Ma nagyon a pénz került a középpontba, jó lenne ettől megszabadulni, és átélni, hogy nem a pénztől függünk. Az egyház élete és szolgálata nem a pénz lététől, hanem Isten kegyelmétől függ. Az Úr Jézus és az első gyülekezet életét a Szentlélek röpítette előre, Péter még nem tudott alamizsnát adni a bénának, de képes volt Jézus nevére hivatkozni. És a béna Jézus neve által meggyógyult.
Fontos az is, hogy ne áldozzanak az Úr oltárán idegen füstölőszerekkel. Mennyire szeretünk mi a máséból áldozni, a másét odaadni. Az Úr azt várja, hogy mindig a magunkét adjuk, és azt szívből tegyük.
Az engesztelési áldozat váltságdíja, amit a nép megszámlálásakor mutatnak be, nem lehet a hivalkodás alapja, ezért mindenki ugyanannyit kell, hogy adjon. Az áldozat vagy az adakozás soha nem válhat hiúsággá. Nem az adakozóról, hanem Istenről szól. Ne az adakozó látszódjon, hanem mindig az Úr. Bizony, megtörténik, hogy az adakozó válik fontossá, az ő neve lesz kihangsúlyozva, és Istenről szó sem esik.
A mosdómedence arra szolgál, hogy mindig megtisztulva állhassanak az Úr elé. Kezüket és a lábukat mossák meg Áron és fiai, mielőtt az oltárhoz járulnak. Az Úr előtt tiszta kezekkel, szenny és bűn nélkül állhatunk meg. Ezért szükséges naponta bűnbánatot tartani. A bűnbánat nyomán az Úr megtisztítja szívünket minden bűntől. A kéz- és lábmosás azt üzeni, hogy nemcsak a másik, hanem én is beszennyeződöm. Nemcsak a nép, hanem Áron fiai is bekoszolódnak, nekik is szükségük van mosakodásra. Gyakran azt gondoljuk, csak a másik vétkezik, csak neki kell bocsánatot kérni, az ige azonban arra mutat rá, hogy nekem is bűnbocsánatra van szükségem. Nekem is van rendezni valóm.
Jézus elment Názáretbe, oda, ahonnan a szolgálatra indult (Mk 6,1-13). Viszi számukra is az evangéliumot, gyógyító és bűntörlő hatalmát. Nem hagyja ki őket sem. Mert senkit sem hagy ki. Ők is megkapják a lehetőséget, és rajtuk múlik, mit kezdenek vele. Nekünk is megadja a lehetőséget Isten országa megismerésére, a Vele való találkozásra, de rajtunk múlik, hogy élünk-e vele.
Eddig azért ment a zsinagógába, hogy hallgassa mások tanítását, most Ő tanít másokat. Ő ismerteti meg Isten kegyelmét, szeretetét és üdvtervét. Eljön az idő, amikor tanítványból tanítókká válunk. Amikor már nemcsak hallgatjuk mások tanítását, hanem mi magunk is tanítjuk az Úr útjára az embereket. Vannak, akik mindig tanulók akarnak maradni, mert könnyebb hallgatni mást, mint fáradozni az emberekkel. Az Úr tovább vezet, és tanulóból tanítóvá formál, bíz ránk másokat, akikkel nekünk kell foglalkozni. A növekedést segíti, ha másokkal foglalkozunk. A gyermekből egykor szülő lesz, és most már ő ad, ő nevel.
Sokan hallgatták - mennyire tetszene ez ma nekünk. Úgy örülnénk, ha elmondhatnánk, sokan hallgatnak bennünket, pedig nem a létszám a fontos, hanem az, ahogyan hallgatunk. Názáretben sokan hallgatták Jézust, ám gyér eredménnyel. Kevesen látták meg Benne a Megváltót. Ám pont az a lényeg, hogy a hirdetett igén keresztül felismerjem a Megváltót, bizonyosságra jussak. Akkor van áldás az igehallgatáson, ha meghallom az Úr számomra készített személyes üzenetét. Meg szoktam-e hallani, amit mond az Úr? Úgy megyek-e ki az alkalomról, hogy tudom, nekem szólt az ige, és meg is tudom fogalmazni, amit kaptam?
A názáretiek nem hallották meg az Úr szavát, nem hallották Jézus szavát az Atya szavának. Így azután megbotránkoztak rajta. Nem fogadták hittel, és nem is történt semmi. Mert ahol nem hittel fogadjuk az Úr szavait, ott nem megy végbe csoda. Mert a hit az Úr lényének, erejének a csatornája. Ha eldugul a csatorna, meg kell tisztítani.
Innen eltávozva viszi tovább az evangéliumot. Ez fontos, mert elutasításban volt része, tulajdonképpen a saját népe között kudarcot vallott. Ám a kudarc nem töri meg, nem adja fel, hanem továbbra is munkálkodik. Kudarcok a hívők életében is vannak. Nem jelenti azt a megtért élet, hogy most már minden sikerül. Jézusnak sem sikerült minden, de megy tovább. A kudarc után is tovább megy, túllát rajta, és győzedelmeskedik felette. Lehet győzni a kudarc fölött is. Sőt, most már nem csak Ő megy, hanem kiküldi a tanítványokat is, mégpedig kettesével. Előbb magához hívja őket, majd kiküldi. Csak akkor hiteles a szolgálatunk, ha előbb átéltük, hogy az Úr magához hív, majd a Tőle való felhatalmazással kiküld.
Amikor kiküld az Úr, a szolgálatot, az Isten országát helyezi a középpontba. Úgy küld, hogy minden Isten országának legyen alárendelve. Van küldetésük, üzenetük és hatalmuk, de nincs tarisznyájuk. Nálunk megfordult már ez, nekünk van tarisznyánk sok mindennel ellátva, de nincs üzenetünk és nincs hatalmunk a gonosz, romboló erők fölött. Ide kell visszatérni, ne a tarisznyára, hanem a kegyelemre építsünk. A tarisznya és minden egyéb kellék elvonja a figyelmünket, elrabolja az időnket. Számunkra a lélekmentés mindennél fontosabb. Hirdessük mi a megtérés üzenetét, ami azt jelenti, vegyük komolyan Istent. Vegyük komolyan az Úr szavát.



 HAGYJAD az Úr Istenre Te minden utadat


1. HAGYJAD az Úr Istenre Te minden utadat, Ha bánt szíved keserve, Ő néked nyugtot ad. Ki az eget hordozza, Oszlat felhőt, szelet, Napját rád is felhozza, Atyád ő, áld, szeret.
2. AZ ÚRRA bízzad dolgod: Könnyebbül a teher; :/: Ezer baj közt is boldog, Aki nem csügged el. Minek a gond, a bánat? Mit gyötröd lelkedet? Az Istent kérjed, várjad, S megnyered ügyedet.
3. A TE irgalmasságod Van rajtam, Istenem, :/: Te jól tudod, jól látod, Hogy mi használ nekem. Sorsomat úgy intézed, Amint te akarod; Bölcs a te végzésed, Ha áld, ha sújt karod.
4. UTAD van számtalan sok, Uram, és eszközöd; :/: Reánk is szent áldásod Bőséggel öntözöd. Művednek akadálya, Szünetje nincs soha; Úgy téssz, amint kívánja Gyermekeid java.
5. BíZZáL, bánatos lélek! Mit bánt a bú, a gond? :/: Él még, ki annyi vészek Torkából már kivont. Bajaidból kiment ő, Szűnnek keserveid; Rád még a jó Teremtő Víg napot is derít.
6. ŐBENNE vesd halálig Jó reménységedet: :/: Ő biztos révbe szállít A bajból tégedet. Bár késik a segítség És nem találsz vigaszt: Eloszlik gond és kétség Előbb, mint véled azt.
7. Ő MEGCSELEKSZI végre Velünk azt, ami jó; :/: Ösvényünk erőssége Te vagy, Mindenható! Bár nehéz földi pályánk, Könny lepi és tövis, De örök pálma vár ránk: Utunk a mennybe visz.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése