2021. augusztus 17., kedd

Hétszer

 

I

sten hatalmasan cselekszik Izráelben, annak ellenére, hogy az ország elfordult Tőle, és a Baalt követi (2Kir 5,1-27). Még mindig utánuk megy, és szeretné őket megszólítani, bűnbánatra és megtérésre segíteni. Még kapnak lehetőséget a visszatérésre, az újrakezdésre. Ennek a projektnek Elizeus a felelőse, és ő hűséggel hirdeti az igét, és teszi Isten akaratát. Egész lényével szolgál, átengedi magát az Úrnak, és így Isten országának ereje megnyilvánul rajta keresztül.

Most Izráel határain kívülre is eljut Isten hatalma, egy arám hős, a király fővezére ismeri meg Izráel Istenét. Ennek a történetnek is két nézőpontja van. A földi nézőpont, egy család tragédiája, elhurcolnak egy kislányt. Könny és mély szomorúság kíséri ezt a jelenetet. Azonban jó ha meglátjuk, van mennyei nézőpont is. Ez pedig egy másik család életének a gyógyulása. Egy reménytelenné vált ember visszakapja reménységét, sőt még többet, megismeri az élő Istent. Megtudja, hogy nincs máshol Isten, csak Izráelben. Kiderül a sokféle istenség, csak bálvány, hazugságot mondtak eddig neki, mert a bálványok képtelenek őt meggyógyítani. Nem is tehetik, mert nem élnek. Izráel Istene, élő Úr. Ismerem én az élő Istent? Tudom, hogy nincs más csak Ő? Esetleg még én is azt gondolom, van több isten, és mindegy melyiket imádjuk? Eljutottál már arra a felismerésre, hogy csak egyedül az Úr Jézus Isten, és csak Ő tud életet adni?

Jó látni, a kislány felülnézetből tekintett a helyzetre. Nem csüggedt el, nem veszítette el a hitét. Meg volt győződve arról, hogy Istennek az ő fogságával célja van. És meg is látta az alkalmat a bizonyságtételre. Az ellensége felé nyitott szívvel volt, és szolgált neki. Krisztusi módon cselekedett, mert nem gyűlölte, hanem imádkozott Naamánért, és jót tett vele. Mi is ezen az úton járunk? Mert Jézus tanítványainak már ez az útja. Ez a magatartás teszi lehetővé, hogy a még nem hívő is elinduljon Isten felé.

Naamán eljut Izráel királyához, aki csapdát sejt, és kétségbe esik. Mennyire jól látszik, hogy a Baal tehetetlen, mert nem fordul hozzá, hanem megrémül. Azonban az élő Isten szolgáját sem ismeri a király. Nagy a sötétség az országban. Ennek ellenére eljut a hír Elizeushoz, aki magához hívatja a leprás fővezért. Itt a különbség Isten gyermeke és a politika között. Isten emberének az a szempontja, tudja meg, hogy van Isten Izráelben. A király szempontja, jól jöjjek ki belőle, ne keveredjünk konfliktusba Arámmal.

Naamán  el is megy, de gőgösen érkezik. Beparkol luxus kocsiján a próféta házának bejáratánál. Hadd lássa mindenki, hogy ő valaki. Fővezér, magas rangú államférfi, ő megteheti, és neki jár a megkülönböztetett figyelem, és bánásmód. Azonban Istent nem hatja meg a luxus, Ő mindig alázatot vár. Azt akarja, hogy kiszálljunk a kocsiból, és Előtte leborulva fejezzük ki, mit is akarunk. Isten nem igazodik a földi rangkórsághoz. Előtte mindenki szegény és mezítelen. Igen, mind koldusok vagyunk, és rászorulunk a segítségére. A próféta ki se megy, mennyire más ő mint mi. Ma kimegyünk, leborulunk, pedig ha Istent képviseljük, nem borulhatunk le emberek előtt. Ha az Úr Lénye árad belőlünk, nem hajbókolunk mások előtt. Isten embere nem a rangot nézi, Isten hatalmáról tesz bizonyságot. Elizeust nem hatja meg a magas rang, sem a pénz.

Naamán megsértődik. Súlyos beteg, és megsértődik, ahelyett hogy leszállna a kocsiról. Közeleg a halál, és ő még most valaki. Addig nincs gyógyulás, amíg el nem fogadom Isten gyógymódját, és le nem szállok a kocsiról, a trónról. Ne feledjük, nem Istennek sürgős, hanem nekünk. Az életünkről, az üdvösségünkről van szó. A gőg nem segít. A hatalom és a vagyon sem. Itt csak Isten cselekedhet. Ő pedig hit által működik. Amikor Naamán hajlandó leszállni a kocsiról, és megtenni, amit a próféta mond, megtisztul. De nem elég egyszer, kétszer, hanem hétszer kell megmerülni. Isten teljességének a száma a hét, és jelzi, Isten jelen van. A hat merülés emberi az emberi lehetőségekről beszél, a hatos, az ember száma. Azt mutatja, az ember nem tud segíteni. Nincs emberi megoldás a bűnre, tovább kell lépni a hetes számra. És akkor megtörténik a gyógyulás, mert ami embernek lehetetlen, az Istennek lehetséges. Naamán felismeri, nincs máshol Isten, ez volt a cél. Most már viszi Arámba Isten ismeretét.

Naamán után egy egy gazdag ifjúról olvasunk (Mk 10,17-31). Neki is van mit a tejbe aprítania, és azt látjuk ez fogva tartja. A jó mód, az ebből fakadó emberi lehetőségek nem engedik el. Ez az ember nem szabad. Talán megdöbbenünk ezen a megállapításon, de mégis ez a valóság. Mert senkit nem tesz szabaddá és boldoggá a jólét. Sokan válnak függővé a pénztől, a karriertől, és meg is betegednek sokan. Az Úr rámutat, hogy a gyógyulás útja, az elengedés, az elhagyás. El kell hagyni, engedni mindazt, ami fogva tart, ami megbetegített. Amíg ezeket nem engedem el, nincs gyógyulás.

Az Úr látja a lényeget, azt, ami  belül van, amit más nem lát. És ezt nem fedi el a vallásosság sem. A fogyatkozás a vallás gyakorlása ellenére is megmarad. A megoldás, menj el, add el a vagyonodat, és oszd szét! Válj meg attól, amibe eddig a reménységedet vetetted. Láss meg végre másokat is, magadat pedig bízd Istenre. Ez a mi megoldásunk is. El kell engednünk azt, ami eddig az életet jelentette, ami nélkül nem tudtunk élni. Ha ezt megtesszük, elindulhatunk hittel követni Jézust. Mert ha elengedünk, utána kapunk. Jézus veszi át az irányítást.

Péter kérdésére az Úr hangsúlyozza, aki elhagyja, elengedi mindazt, ami eddig a biztonságot jelentette, megtapasztalja Isten áldását. De ehhez előbb el kell hagyni valamit. Enélkül nem működik Isten áldása. Elengedés nélkül nem megy. Nem tarthatom meg a régit, abban a reményben, hogy Isten  mellé adja az Övét. Nem a régi mellé, hanem a helyére.

 

 

Új szövetséged elfogadom

 

1. Új szövetséged elfogadom,

Magam egészen odaadom,

Nem tartok semmit, legyen tiéd,

Félelmeimtől irgalmad véd!

 

2. Áttört kezedbe kezem teszem,

Ne engedd kérlek, ha elveszem.

Láncolj magadhoz örökre már,

Nincsen itt részem, nincs, ami vár.

 

3. Hű lenni nékem, tudom, nehéz,

De szívem lássad, hű lenni kész.

Járva az útat, ha botlanék,

Emelj magadhoz, keresztedért.

 

 

Isten áldásával.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése