2021. augusztus 21., szombat

Megtisztítás

 

M

egdöbbentő és nagyon erőszakos jeleneteket olvasunk ebben a két fejezetben (2Kir 8,1-9,37). Hiába tett Isten a próféta által hatalmas dolgokat nem mozdultak, nem változtak az emberek. Nem távolították el a bálványokat, mindenki a maga feje után ment. Nem olvasunk arról, hogy bárki is bűnbánatot tartana,  pedig sok minden másképp menne végbe, ha szembenéznének bűneikkel és változtatnának. A változás mindig azt jelenti, Isten szavához szabjuk magunkat. Izráel problémája, hogy nem szabadult meg az ahábi vonaltól. Nem távolították el a Baal kultuszt, és engedték, hogy Aháb utódai uralkodjanak. Ezért Isten kimondta az ítéletet. És nincs senki, aki Istenhez kiáltana.

Az uralkodóváltások sem Isten akarata szerint mennek végbe. Nem kérdezik, kit akar Isten a trónon látni. Önjelöltekről olvasunk. A maguk elképzelései szerint akarnak változást vinni az ország életébe. De egyik sem, önmagát akarja megváltoztatni. Nincs, aki odaborulna Isten elé és a saját élete újjá formálását kérné. Isten mindig az én életemet akarja újjá formálni. Amíg a szív nem lesz újjá, nem történik igazi változás. Cserélgethetjük a vezetőket, de az igazi megújulás mindig belül megy végbe.

Még Júda királya is Aháb királyainak az útján járt? Hogyan történt ez meg? Házasság révén rokonságba kerültek, és így a gonosz átkerült Júdába. Családi kapcsolatok által, amikor a hívő a hitetlennel felemás igába kerül, a bűn átkerülhet. A hívő nem tudja minden hatás alól kivonni magát, nem tud mindig nemet mondani. Alkalmazkodni akar, és hát ugye a „békesség” ezt követeli meg. A hamis békességből mindig pusztulás származik. Ezért fontos, hogy figyeljünk az Úr szavára, és ha nem tudjuk elkerülni a keveredést, ragaszkodjunk az igéhez. Ragaszkodjunk mindig Isten szavához.

Azonban jó látni azt is, hogy a bűn, a gonoszság sem képes Isten munkáját feltartóztatni. Az Úr kijelenti magát, ad lehetőséget. Isten küldi szolgáit, a prófétákat, akik hatalmasan tesznek bizonyságot. Izráel királyainak is látni kell Isten hatalmát. Azonban igazából nem mozgatja meg őket mindaz, amit látnak és hallanak. Minket megmozgat az ige?

A súnémi asszony történetén keresztül Isten hűsége jelenik meg előttünk. Az asszony befogadta a prófétát, és most megtapasztalja, Isten nem feledkezik meg róla. Kijelenti neki, hogy éhínség kezdődik. Csodálatos, Isten az Őt szeretőknek előre feltárja az eseményeket.  Az asszony pedig hittel fogadja a hírt, és aszerint cselekszik. Jó, ha teljes mértékben az Úrra bízzuk magunkat. Az asszony ismerte Istent, nem félt, és bízott Benne. Bízzunk az Úrban, mint Atyánkban. Higgyük, amit az Úr Jézus is mond, tudja, a ti mennyei Atyátok mire van szükségetek. És nemcsak az éhínség idején gondoskodik Isten róla, hanem amikor eltelik a hét év, visszakapja örökségét.. Isten kezében az életünk, és a javaink is jó helyen vannak. Nagy kérdés Rámerjük-e hittel bízni mindenünket. Ez az asszony megtette, és átélte, Isten előtte jár.

Az Úr bevonul Jeruzsálembe, de az éltetések között sem veszíti szem elől, azt, amiért megy, a keresztet (Mk 11,1-19). Az Ő útja oda vezet, ezért jött, ez az Ő műve. Mert a kereszten megy végbe a megbékéltetés, a bűneink büntetésének elhordozása. Ő magára veszi szennyes ruhánkat, és így békélteti meg Istent, Atyánkat. Csodálatos király Ő. Nincs mellette hadsereg, nem alkalmaz erőszakot, senkit sem kényszerít meghódolásra. A szamár hátán ülve vonzza Lénye magához az embereket. Aki látja Őt, az maga dönt, akarja-e Jézust élete Urának. Mert Ő nem egy ország trónját foglalja el, hanem az ember szívébe szándékozik bevonulni. Azonban a szív ajtaján csak belül van kilincs, és így az ajtót mindenki maga nyithatja ki. Ha erőszakkal jönne, a félelemtől bezárkóznánk, de Ő kegyelemmel, irgalommal és szeretettel érkezik. Jövetele lehetőséget kínál a bűntől való szabadulásra. Jön, mert Isten szeretné, ha országa polgárai lennénk. Oda a belépő, Jézus, a kereszt.

Amikor bevonul a városba, semmi nem úgy megy végbe, ahogyan azt elképzelték. A templomba megy Jézus, és nem a város politikai intézményeibe. Ő nem pusztítani, hanem újjáépíteni akar. Újjáteszi azokat az életeket, akik Hozzá fordulnak, akiket a bűn és a gonosz tönkretett. Erre mutat, hogy Betániába megy. Oda ahol az igére szomjas emberek élnek. Azokhoz, akiknek Ő kell, akik félre tudnak Érte tenni mindent, a munkát is. Mária itta Jézus szavait, és általuk békességre lelt. Te is iszod az Úr szavát? Mindennél fontosabb Ő a számodra? Betánia hirdeti az Úr halál feletti hatalmát. Micsoda király, mennyire más, mint a földi uralkodók, akikre emlékezünk, szobrot állítunk nekik. Vér és könny marad utánuk. Amit létrehoztak, ahhoz erőszak tapad. Jézus más, az Ő útján nem halálba jutnak az emberek, hanem a halálból életre kelnek. Lázár hatalmas bizonyság. Jézus nem megöl, hanem megelevenít. Kövessük az élet Fejedelmét, Jézust!

Az Úr rámutat a fügefa megátkozásán keresztül, hogy nem földi ország kiépítése, nem földi emelkedés, siker, gazdagság jön Izráelbe, hanem pusztulás. Isten lehetőséget adott, a megtérésre, a Messiás elfogadására, de ők elutasították. Ennek meg lesz a következménye. Nem független ország építése következik, hanem kiszáradás. Mivel nincs gyümölcs, kiszárad Izráel. Ha eddig hozott tápláló gyümölcsöket, ezután már nem lesz rá lehetősége. Most teremjük a gyümölcsöt, mert ha nem, kiszárad a fügefa. Lassan letelik a kegyelem korszaka, gyümölcstermő, másokat életre segítő az egyház? Díszfák, vagy gyümölcsfák vagyunk. Ma mintha egyre több dísz lenne rajtunk, de vajon van-e gyümölcs. Mert az egyház nem karácsonyfa, ezért Jézus nem díszt, hanem gyümölcsöt keres, de mit talál. Mit talál az én életemben?

Az Úr ismét a templomba megy, de nem kitüntetéseket osztogat az egyházat anyagi téren felfuttató vezetőknek, hanem rámutat mindarra, aminek nincs helye az Isten népe életében. A templom imádság háza, és azt akarja,  az Úr, hogy azzá is legyen. Ennek érdekében eltávolítja mindazt, aminek nem ott a helye. Ami a világhoz tartozik, annak kívül kell maradni. A templom Isten rendelője, az imádság összeköt vele. Senkit nem rekeszthetünk ki, a pogányokat sem. Isten megadja a lehetőséget az új élethez. A hit, hallásból van, a hallás Isten igéje által. Tegyük lehetővé, az ige hallgatását. A testünk a Szentlélek temploma, és ott a Lélek tisztít, mert nem fér meg Mellette a bűn. Meg akarja az Úr az életünket tisztítani. Tehát nem elismerés, hanem megtisztítás jön.

 

 

Jézus, nyájas és szelíd

 

1. Jézus, nyájas és szelíd, Láss meg engemet, Hallgassad meg, hű Megváltóm, gyer -

mekedet!

2. Bűnöm láncát oldja fel Kegyelmed s a hit; Törjed össze balga szívem bálványait!

3. Szabadságot adj nekem És tiszta szívet, Vonj magadhoz, Jézusom, hogy járjak ve-

led!

4. Vezess engem utadon: Magad légy az út, Melyen lelkem a halálból életre jut.

5. Jézus, nyájas és szelíd, Láss meg engemet: El ne engedd, hű Megváltóm, már keze-

met!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése