2022. január 2., vasárnap

Az Úr Jézus a megoldás

 

G

azdag tartalmú a nyolcadik és kilencedik fejezet, csak néhány gondolatot lehet kiemelni belőlük (5Móz 8,1-9,29). Mózes emlékeztet és emlékezik az útra, ami mögöttük van. Először Isten tettei ragyognak fel előtte. Látja, hogy az elmúlt évtizedek alatt Isten hordozta őket. Nem a maguk erejéből jutottak el a határra, hanem Isten kegyelméből. Álljunk meg és emlékezzünk, lássuk meg, hogy mindaz, ami mögöttünk van, ami jó, az eredmények, az előrehaladás, nem a mi művünk, Isten munkája az életünkben. Mindent Neki köszönhetünk. Adjunk hát hálát Urunknak, és ne feledjük, mennyi jót tett velünk.

Adjunk hálát az igéért! Rámutat, hogy Isten a lelkünk számára is ad táplálékot, az Ő szavát. Ezzel naponta kell élnünk. Mert az ember nemcsak kenyérrel él. Ez azt is jelenti, hogy amíg csak kenyérrel él az ember, addig igazán a lényegét tekintve nem is él. Mert lényünk tápláléka az Isten Igéje. Más nem táplál. Ezt ne tévesszük össze a tudással. Lehetünk magasan képzett emberek, de ha nem élünk Isten igéjével, a lelkünk elsorvad. Lényünk tápláléka az Ige. Másrészt az Ige ad erőt, az Igére állva ismerhetjük fel a gonosz terveit, és állhatunk ellene. Így tett az Úr Jézus is. Az Igét használva utasította el sátán ötleteit. Ezek az ötletek sok ember számára ma is jól csengenek. De Ő elutasította őket, mert az Ő útja, a kereszt útja. A mi utunk pedig a keskeny út, aminek szintén tartozéka a szenvedés. Nem a jólét, hanem a szenvedés útján vezet az Úr, mivel Ő is ezen járt.

Van puszta is, ezt az Úr szívvizsgálatra használja fel. Ez az útvonal hozza felszínre szívünk igazi tartalmát. Amikor valamit nem kapok meg, vagy nem sikerül, esetleg több időt kell ráfordítani, közben támadások érnek, mi van a szívünkben? Hit, bizalom az Úrban? Esetleg kicsinyhitűség, és feladjuk? A puszta megmutatja hitünk értékét. Mit mutat a puszta? Milyen a szíved?

Fontos dolgokra készíti fel a népet Isten. A legfontosabb, Isten munkáját, az elért eredményeket, soha ne tulajdonítsuk magunknak. Azt se feledjük, nem a saját igazságunkért könyörül az Úr rajtunk. Nem azért lehetek az Ő gyermeke, mert jó vagyok, különb másoknál. Nem, hanem kegyelemből. Azért, mert a mélységből kiáltok és Ő meghallja azt és megment. Jézus a Megmentő. A megmentés helye a kereszt. Ő fizette ki adósságunkat, hogy szabadon élhessünk az Atya dicsőségére.

Mózes nemcsak emlékeztet, hanem emlékezik is, mindarra, amit átélt, amit Isten hatalmából és kegyelméből átélt. A nép keménynyakú, mindent kegyelemből kapnak. Érdemes látni, a kemény vagy vastagnyakúság nem pozitívum a Bibliában, hanem inkább az Isten ellen való feszülést mutatja. Mindig és mindenben lázadtak, a saját fejük szerint cselekedtek, és ez nem pozitív.

Keménynyakúságukkal haragra indították Istent. Miért? Mert nem azt tették, amit Isten várt, hanem bálványt készítettek, és azt imádták. Amíg Mózes a hegyen volt eltértek az Isten által kijelölt úttól, bálványt készítettek. Milyen hamar elfordul a szívünk. Isten ezt megítéli, de Mózes közbenjár értük, még Áronért is imádkozott. Meg kell tanulnunk közben járni a vétkezőkért. Könyörögni, hogy jussanak bűnbánatra. Mert Isten a bűnt megítéli, de azt szeretné, ha a bűnös megtérne és élne. Mózes azért könyörög, hogy Isten ne veszítse el a népet, mert ez az Ő népe, és ha elveszíti őket, a pogányok azt gondolják, Isten kudarcot vallott. Isten soha nem vall kudarcot. A kereszt sem kudarc, hanem a győzelem helye. Nézz a keresztre és meglátod Isten hatalmas győzelmét!

A Lélek kiviszi az Úr Jézust a pusztába, ahol csak Ő és az Atya van (Mt 4,1-25). Mielőtt szolgálatba indul, feltöltődik. Mindezt ima és Ige által teszi. Az Atyával való élő kapcsolat tölt fel. Addig nem mehet, nem hirdetheti az evangéliumot, amíg az Atyával mindezt át nem beszéli. A mai igehirdető sem mehet addig az emberek elé, amíg Istennel át nem beszéli a dolgokat, amíg meg nem hallja az üzenetet. Mert nem magunkat, hanem Urunkat képviseljük. Minden hívő Jézust képviseli. Ezért szükségünk van a pusztai elcsendesedésre, a félrevonulásra, hogy Jézussal legyünk együtt.

Amikor eltelik a negyven nap, megjelenik a gonosz. Kísértő javaslatai mind szembemennek azzal, amit Isten rábízott az Úrra. Jézus a keresztért jött, oda tart, mert nincs más megoldás. Sátán a kereszt kihagyásával akarja Megváltóként látni Jézust. Vér nélkül nincs bűnbocsánat, a bűneinket, nem a csodák, nem a pénz, a világi hatalom, hanem a kereszten kiontott vér törli el. Jézus ragaszkodik az eredeti menetrendhez, nem hátrál meg, így nemet mond sátánnak. Meg kell látnunk, Jézus nem veszi igénybe Isten munkájához a pénzt. Különösen nem a világ pénzét és hatalmát. Ezekre nemet mond. Az Ő erőforrása az Atyával való kapcsolat és a Lélek jelenléte. Ezt nekünk is meg kell látni, nem a hatalom, a pénz segít rajtunk, hanem maga az Úr. Ezért a Vele való kapcsolatunkat kell megerősíteni, és Ráhagyatkozni a kegyelemre. A hívő ember erőforrása, a Szentlélek. Isten ma sem emberi módszerekkel munkálkodik, hanem a Lélek ereje által.

Nem a világvárosokba törekszik Jézus, hanem az emberi mélységbe, a reménytelen sötétségbe. A kitaszítottak közé megy, viszi az evangéliumot. Elmondja, Isten országa eljött, és új lehetőséget nyit meg a bűnös, az elveszett ember előtt. Van remény, van esély! Vele újra lehet kezdeni. Általa a bűnös megszabadul a bűnétől, és új életet kezdhet. Jézus nem fél, hogy Galilea eldugott helyein elvész a jó hír. A lámpa a sötétben kell, hogy világítson.

Az új élet megtéréssel kezdődik. Elfordulok régi életemtől, bűneimtől. Magam mögött hagyom őket, mert Isten országába nem mehet be a bűn. Mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, megfordulhat mindenki és elindulhat Isten országába. Azt azonban látni kell, hogy mindent ott kell hagyni. Nem vihetem magammal a régi szokásokat, bűnöket, vágyakat. Ezt erősíti meg a tanítványok elhívása is. Hallják a hívást, és mindent otthagyva követik Őt. A vállalkozásukat, a megélhetésüket biztosító munkát. Jézusért mindent maguk mögött hagynak. Teljesen a Megváltóra bízzák magukat. Ne vígy semmit magaddal a régi életedből, hanem bízd magad Jézusra!

Árad az evangélium Jézus által, ereje rendbe hoz, talpra állít. Nincs olyan betegség, emberi probléma, amire Jézus ne lenne megoldás. Mindehhez a hitünkre van szükség. Aki hittel jön, az ma is megtapasztalja az Úr Jézus újjáteremtő hatalmát, bűntől és betegségtől való szabadítását. Jézus jelenlétében gyógyul az életünk.

 

 

Eldőlt a szívemben

 

1. 

Eldőlt a szívemben: követem Jézust,

Eldőlt a szívemben: követem Jézust,

Eldőlt a szívemben: követem Jézust,

Nincs visszaút, nincs visszaút!

 

2. 

Ha nincs is társam itt, követem mégis Őt.

Ha nincs is társam itt, követem Jézust.

Ha nincs is társam itt, követem mégis Őt.

Nincs visszaút, nincs visszaút!

 

3. 

Mögöttem a világ, előttem a kereszt.

Mögöttem a világ, előttem Jézus.

Mögöttem a világ, előttem a kereszt.

Nincs visszaút, nincs visszaút!

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése