2022. január 5., szerda

Jézus szava a mérvadó

 

T

öbbször is olvassuk ebben a szakaszban a felszólítást: Vigyázz (5Móz12,20-31)! Vigyázz, nehogy figyelmetlenül elmenj Isten szava mellett! Felszólít, hogy hallgassuk meg mindazokat az igéket, amiket Isten mond, mert akkor lesz jó dolgunk. Azonban nem elég csak meghallgatni, hanem meg is kell azt élni. Akkor lesz Isten népének jó dolga a földön, ha rendszeresen olvassa, hallgatja az igét, és azt meg is cselekszi. Ehhez azonban belső éhségnek és szomjúságnak kell a szívünkben lenni. Van éhség a szívemben az Ige után? Úgy vágyom rá, mint a mindennapi táplálékra, esetleg még jobban is? És ha valamiért kimarad, akkor hiányzik, rosszabb a közérzetem? A hívő ember közérzetét az Ige, Isten valóságos jelenléte tartja karban.

Fontos üzenete van a fent elmondottaknak, mert az igét hallgatva leszünk képesek eldönteni mi a jó és igaz az Úr előtt. És ez lényeges, a tanítvány mindig arra figyel, hogy amit tenni akar, az Úr szemében is jó-e? Ő azt elfogadja-e, maga az Úr Jézus úgy tenne-e?  A római levélben Pál apostol is beszél arról, hogy meg kell ismernünk mi Isten jó, kedves és tökéletes akarata. És ez csak akkor lehetséges, ha nem a világhoz szabjuk magunkat. Akkor kihez? Az igéhez! Isten szava igazít el. Azonban, hogy az igében meglássuk Isten jó és tökéletes akaratát meg kell újulnunk a Szentlélek által. Amíg nem születünk újjá, amíg nem tapasztaljuk meg Isten újjáteremtő munkáját, addig az Ő akaratát sem tudjuk felismerni. Azonban Isten nem dísznek szánta a Bibliát, kulturális kincsnek, hanem tájékozódó eszköznek. Ezt használva ismerhetjük fel, hogy jó úton járunk, és hogy Isten szerint melyik a jó út. Egy út van, ami jó, ami életre vezet, ez pedig a keskeny.

A következő "vigyázz", amit nekünk is szem előtt kell tartani, a világhoz, a nem hívőkhöz való igazodás tiltása. Vigyázzunk, hogy ne a nem hívő legyen a minta, a példa, ne őt kövessük, hanem mindig Urunkat! Fontos, hogy szokásaikat se engedjük be a szívünkbe! Ne engedjük, hogy ezek átvegyék fölöttünk az irányítást!  A világ istentisztelete, kultusza nem lehet minta a hívők számára. Ne másokhoz igazodjunk, ne vegyük át azt a szlogent, hogy a magam módján hiszek és tisztelem Istent. Ő az igében világosan elmondja, hogyan tiszteljük Őt. Nekünk nem kell semmit kitalálni, mert az Úr mindent elénk tárt, amire szükségünk van.

Az Úr Jézus magára irányítja a figyelmet (Mt 5,27-32). Már nem az a lényeg mit mondtak a régiek, vagy a régieknek, hanem az, amit Ő mond. "Én pedig azt mondom nektek". Minden ószövetségi igét ezen keresztül kell már értenünk. És az egész életünkre nézve is ez a mérvadó: Én pedig azt mondom nektek.  És ezt állandóan szem előtt kell tartanunk. Mert ma is sokan sokfélét mondanak nekünk, de ne feledjük megkérdezni, mit mond az Úr. A tanítvány számára, mindig az a mérvadó, a követendő, amit az Úr Jézus mond. Nem az a lényeges milyen neves emberek mondják el a véleményüket, vagy, mit mondanak a vezetők. Mindig az a lényeg, mit mond Ő.

Fontos területeket érint az Úr, ezeken kell az egyháznak világítania. De csak akkor lesz rá képes, ha komolyan veszi, amit az Úr mond. Jézus nem maszatol, nem olvassuk, hogy azt mondaná, semmi gond, mindenki vétkezik. Meg bűnösök vagyunk. Nagyon drasztikus fellépést vár a bűnnel szemben. Azt tanácsolja, úgy lépjünk fel vele szemben, mintha levágnánk a kezünk, vagy kivájnánk a szemünk. Nem azt kéri, hogy csonkítsuk meg magunkat, hanem azt, csak akkor lesz változás, ha új emberré leszünk. A lényünket kell megtisztítani, és ezt az Úr végzi el. Amíg ez nem történik meg, amíg a vér nem mos meg, a bűn ott van a szívünkben. Ha pedig ott van, munkálkodik.

Nagyon elgondolkodtató, hogy az Úr a váló levéllel kapcsolatban így szól: "Én pedig azt mondom nektek": „valaki elbocsátja feleségét, paráznaság okán kívül, paráznává teszi őt, és aki elbocsátott asszonyt vesz el, paráználkodik”. Nagyon úgy tűnik a sok válást és újraházasodást látva, hogy mi nem úgy értjük ezt a kérdést, ahogyan Jézus értette. Pedig ezen a területen is nagyon lényeges volna, ha eszünkbe jutna: Én pedig azt mondom nektek. Mielőtt cselekszünk, nézzük meg, mit is mond Ő nekünk az adott témában?

A tanítvány mindig az Úr szavára figyel, másra nem is figyelhet, mert akkor már nem igazán tanítvány. Ne keressük a kiskapukat, mert Jézus nem egy mindenkit magába olvasztó vallást hozott, hanem egy minőségi életformát. Ennek az életformának Isten akaratáról kell beszélnie. Kérjük Urunkat, segítsen, hogy mindig azt tartsuk szem előtt, amit Ő mond. Ne igazodjunk a világhoz, ne akarjunk másoknak kedvében járni. Az a dolgunk, hogy Urunk kedvében járjunk, Neki engedelmeskedjünk.

 

 

Amit szívünk esdve kér

 

1. 

Amit szívünk esdve kér,

Földi kincsnél többet ér.

Mind mulandó és üres,

Amit a világ keres.

Lásd, Uram, mi Lelkedet

Kérjük, Aki hűn vezet,

Föl ne tartsa semmi gát,

Hadd jelentse meg magát,

És szívünk töltse be

Mindörökre szent heve!

 

2. 

Ne a test legyen urunk,

Kit követni indulunk,

Lelked szóljon csak velünk,

Mert mi Őrá figyelünk.

Lásd, Uram, mi Lelkedet

Kérjük, Aki hűn vezet,

Föl ne tartsa semmi gát,

Hadd jelentse meg magát,

És szívünk töltse be

Mindörökre szent heve!

 

3. 

Tartsd kezedbe’, hű Urunk,

Amit mondunk, gondolunk;

S míg szemünk csak Rád tekint,

Hűn igazgasd tetteink!

Lásd, Uram, mi Lelkedet

Kérjük, Aki hűn vezet,

Föl ne tartsa semmi gát,

Hadd jelentse meg magát,

És szívünk töltse be

Mindörökre szent heve!

 

4. 

Lelkedet reánk kitöltsd,

Érjen így a jó gyümölcs;

Lássa mindaz, aki él,

Életünk, hogy mit beszél.

Lásd, Uram, mi Lelkedet

Kérjük, Aki hűn vezet,

Föl ne tartsa semmi gát,

Hadd jelentse meg magát,

És szívünk töltse be

Mindörökre szent heve!

 

5. 

Ó, mi áldás, kegyelem

Benned élni szüntelen,

Eszközöd gyanánt, Uram,

Függni Tőled untalan!

Lásd, Uram, mi Lelkedet

Kérjük, Aki hűn vezet,

Föl ne tartsa semmi gát,

Hadd jelentse meg magát,

És szívünk töltse be

Mindörökre szent heve!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése