2018. szeptember 11., kedd

Az egyik


N
agyon mély, elkeserítő állapotokat lát Izráel életében a próféta (Mik 7,1-6). Isten keresi általa a gyümölcsöt, és nem találja. Szüretelni akar az Úr, és nincs szőlő. Mindez azért elkeserítő, mert nem a pogányok életét, hanem az Ő elhívott népe életét vette szemügyre. Nem ott keres termést, Isten szerinti életet, ahol ez nem elvárható. Isten nem ott akar aratni, ahol előbb nem vetett.  Ellenkezőleg, elvetette az Ő Lénye ismeretét. Személyesen hajolt le hozzájuk, választotta ki őket, és szabadította meg Egyiptomból. Maga vezette népét a pusztában, táplálta és hordozta, védelmezte ellenség ellen, majd letelepítette a tejjel és mézzel folyó földre. Mint szőlőt, gondozta, mindent megtett a gyümölcstermésért, és még sincs termés. Nincs fogyasztható gyümölcs. Izráel életének különböznie kéne a többi nép életétől, a törvényességnek, becsületességnek, megbízhatóságnak, szeretetnek kellene megjelenni. Ahol Istent szeretik és élő kapcsolatban vannak Vele, ott minőségileg más az élet. És ez nem látszott. Miért? Mert már nem volt kapcsolatuk az Úrral, már nem is ismerték Őt, mert a bálványok felé fordultak. Elcsábította őket a világ. Mindig nagy kísértést jelentett számukra a többi néphez való hasonlóság. Nagy veszély ez mindig Isten gyermekei számára.
Vajon mit mond a mi Urunk, amikor a mi életünkben keresi a gyümölcsöt? Mert mai népénél is keresi, minket sem díszfának akar látni, hanem gyümölcstermő közösségnek. Az életünk az, ami mások felé világíthat. De vajon mit is talál az Úr? Megjelenik-e az az életforma, amit az Úr Jézus élt meg ebben a világban? Talál-e még például hitet a gyülekezeteinkben? Mert az Úr Jézus maga tette fel a kérdést: az Emberfia talál-e majd hitet a földön, amikor eljön? Talál-e még élő hitet, olyat, ami számára a Szentírás Isten szava és zsinórmérték. Vagy már úgy gondoljuk, a Biblia lejárt lemez, divatjamúlt könyv, és maga Jézus is csupán egy régen élt történelmi személy. Hiszem-e, hogy Ő élő Úr, Királyként született ebbe a világba, és Ő mai királyok Királya és uraknak Ura? A legfontosabb, hogy az én életem Királya legyen, úgy ismerjem meg, mint személyes Megváltómat. Ehhez az kell, hogy elkezdjem keresni, és hívjam Őt segítségül. Az keres segítséget, aki maga nem boldogul. Lássuk meg, hogy az Úr Jézus nélkül ma sem boldogulunk. Nélküle káosz alakul ki mind a személyes életünkben, mind a világban. Ezt tapasztaljuk ma, egyre nagyobb a káosz, a szeretetlenség.
Nyáron szenvedtünk a hőségtől, mindenfelé hatalmas tüzek voltak, nem bírtunk kint tartózkodni, és a lakásokban is forróság volt. Mindeközben az emberi kapcsolatok világában jégkorszak kezd kialakulni. A gonoszság, a szeretetlenség megsokasodik, a szeretet pedig kihűl. Azonban amíg az evangélium megtalálható, hallható, van remény. Mert pont arról beszél, hogy Isten létezik, és Ő maga a szeretet. Maga az Úr Jézus mondja el, hogy annyira szereti Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Csodálatos üzenet ez. Mivel Ő a szeretet, ahol befogadják, ott elmúlik a jegesedés, felolvadnak a szívek, Krisztusra és egymásra is rátalálunk. A Lélek gyümölcsét teremhetjük meg, a Krisztusban való élő hit által. Isten Lelke tesz gyümölcstermővé, az ige olvasása és cselekvése közben.
Egyre közelebb van az Úr Jeruzsálemhez, és egyre erőteljesebb jelek történnek (Lk 17,20-37). Tíz leprás is megtisztul egyszerre - mi ez, ha nem Isten országának a jelenléte? A farizeusok meg is kérdezik, mikor jön el az Isten országa. Ez a kérdés azt árulja el, hogy még mindig nem látnak, nem ismerik fel az idők jeleit, és nem veszik észre, hogy Jézusban jelen van az Isten országa. Annak erői hatnak, és őket döntésre késztetik. Ahol Jézus megjelenik, ott dönteni kell. Ezek is döntenek, de nem mellette, ők valami mást, egy földi királyságot várnak, ezért nem borulnak le az Úr előtt. Te mit vársz?
Isten országa az Úr Jézusban eljött ebbe a világba, nem politikailag jelenik meg, hanem a szívünkben. Ahol befogadják Őt, ott Isten országa jelen van, ott már más törvények érvényesülnek. Isten országa az egyház, a tanítványok által ma is jelen van. Csak az a kérdés,hogy észrevesszük-e? Azért van jelen, hogy megmentésünkre legyen. Az egyház a világ mentőhajója. De annak látjuk, vagy luxushajónak? Észrevesszük-e a veszélyt? Az Úr azt mondta, hogy mielőtt visszajön, olyan lesz a világ, mint Noé és Lót idejében. Az emberek élik az életüket, elmerülnek a szórakozásba, a mindennapi tennivalókba, jól érzik magukat, és nem látják a közelgő ítéletet. És nem veszik észre a bárkát sem.
A bárka itt van, a kereszt áll, csak igénybe kell venni. Isten adott segítséget, megadta a megmenekülés módját, csak be kell szállni a bárkába. Ez a beszállás azt jelenti, hogy megbánom bűneimet, leborulok a kereszt alatt, és segítségül hívom az Úr nevét.
Fontos üzenet: Jézus eljövetelére nem lehet az utolsó pillanatban felkészülni. Akkor kell ezt megtenni, amikor hallom az evangéliumot, most, amikor az Ő szavát hallom, komolyan veszem, és átadom Neki az életemet. Aki készen van, azt elviszi az Úr. Készen vagyok-e? És ez a legfontosabb. Sürgethetnek az elintéznivalók, lehet sok munka, de nem az a lényeg, hanem az, hogy készen vagyok-e. Mert ketten voltak a mezőn, mindkettő végezte a maga feladatát, mindkettő dolgozott, és mégis csak az egyik vétetett fel. Nem azért, mert csak az egyik dolgozott, vagy az egyik volt jó ember, nem, hanem azért, mert csak az egyik volt felkészülve. Csak az egyiknek volt kifizetve az adóslevele. Ő már elrendezte időben az életét Jézussal, így örömmel és felszabadulva dolgozott, tudta, kegyelemből van üdvössége. Készülj fel, mert az Úr jön, de ennek az idejét nem tudjuk. Legyen a legfontosabb Ő, a Vele való kapcsolat, akaratának a teljesítése.


Várj ember szíve készen!

1. Várj ember szíve készen! Mert jő a Hős, az Úr, :/: Ki üdvösséged lészen Szent győz -
tes harcosúl, Fényt , éltet hozva jő, Megtört az ősi átok: Kit vágyakozva vártok, Betér
hozzátok Ő.

2. Jól készítsétek útát! A Vendég már közel! :/: Mi néki gyűlölt, útált, Azt mind vessétek
el! A völgyből domb legyen, Hegycsúcs a mélybe szálljon, Hogy útja készen álljon, Ha
Krisztus megjelen.

3. Az Úr elé ha tárod A szív alázatát, :/: Őt nem hiába várod: Betér hozzád, megáld. A
testi gőg: halál! De bűnödet ha bánod, Szent Lelke bőven árad, S a szív üdvöt talál.

4. Ó Jézusom, szegényed Kér, vár, epedve hív: :/: Te készítsd el: tenéked lesz otthonod
e szív. Jer hű szívembe hát! Habár szegény e szállás, De mindörökre hálás, Úgy áldja
Krisztusát.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése