2019. február 18., hétfő

Az Úr uralkodik!


A
 gonosz erőteljesen munkálkodik, mindenképpen meg akarja akadályozni az Úr házának felépítését (Ezsd 5,1-6,12). Mindig akadályozza a sátán az Úr Jézus Krisztus tanítványait. Igyekszik nyomást gyakorolni rájuk, és megfélemlíti őket. Az ördög mindig a hűségeseket, az Úr ügyében munkálkodókat támadja. Eléjük gördít akadályokat, és lehetetlen vállalkozásnak tünteti fel, amivel az Úr megbízta őket. Soha ne feledjük: ha az Úr indít egy munkára, és én engedelmesen teszem, lehet sok ellenség, de nem akadályozhatják meg a munka elvégzését. Mindig az elhívásból, Isten nekünk mondott szavából merítsünk erőt. Az igére figyeljünk, és ne más hangokra.
Istenük szeme rajtuk volt - jó ezt olvasni, a fenyegetés közepette is az Úr odafigyel ránk. Az ellenség minket megfélemlíthet, de Istent nem tudja távol tartani tőlünk. Ő figyel ránk, és ha rajtunk van a szeme, azt jelenti, hogy időben elkészíti kivezető utat. Ezért mindig csak fölfelé figyeljünk. Ne engedjük, hogy  a pillanatnyi körülmények befolyásoljanak. Tartsunk ki amellett, amiről meggyőződtünk.
Amikor már úgy tűnik, veszve van az ügy, és végleg leáll az építkezés, és győz az ellenség, Isten küld két prófétát. Ő mindig időben cselekszik, gyakran a segítség egy próféta, aki Isten szavát közvetíti. Urunk mindig igét küld, vagy egy olyan személyt, aki bizonyságot tesz Megváltó Urunk hatalmáról, és az Ő nevében további szolgálatra bátorít. Vannak fontos igék, amiket korábban kaptunk egy-egy nehéz időszakban, azt jó ismét elővenni, mert, amit akkor mondott az Úr, az ma is érvényes. Sokat segít a csüggedés legyőzésében a rendszeres bibliaolvasás közben aláhúzott ige, mert megtapasztaljuk, hogy az Úr most is szól általa. Megerősödhetünk abban is, hogy Ő tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Mert aláhúzzuk ezeket az igéket, és örülünk nekik, de amikor presszing alá kerülünk, olyan könnyen megfeledkezünk róluk.
Az Úr csodálatos, uralkodik az egész világ felett. A világbirodalom vezetőjét, akitől mindenki retteg, felhasználja népe érdekében. Az Úr tréfája, hogy az a király, akinél feljelentették a zsidókat, és azt várták, hogy végleg leállítja a munkálatokat, ő fogja védelmébe venni az ügyet. Felszólítja a zsidók ellenségeit, hogy tartsák távol tőlük magukat, és hagyják az Isten házán való munkálkodást!
Sőt, a király elrendeli, hogy ők támogassák az építkezést. Micsoda megszégyenülés ez az ellenség számára. Isten népe életében pedig megbizonyosodás az Úr hatalma felől, és hitben való megerősödés. Amikor Isten így jóra fordítja övéi dolgát, megbátorodnak, és erőt merítenek a további szolgálatra. Dicsőítsük Urunkat! Figyeljünk mindig felfelé, és ne keseredjünk el, ha támadások érnek, ellenállással kerülünk szembe, bízzunk hitben továbbra is az Úrban.
Az Úr Jézus a templomban felkínálta az élő vizet, de ahhoz, hogy az enyém legyen, oda kell menni Hozzá (Jn 7,40-8,11). Voltak, akik komolyan meghallották mindazt, amit mondott, és felismerték, kicsoda Jézus. De voltak olyanok is, akik hiába voltak ott, és hallgatták, nem ismerték fel, sőt, ellenálltak Neki. Miért van ez? Mert van, aki őszintén, saját életére nézve keresi a megoldást, felismeri, hogy Isten előtt elveszett ember, és csak Jézus segíthet rajta. Lehet valaki főpap is, mégis zárva marad előtte az Írás. Nagyon fontos, hogy ne a magunk elképzeléseihez igazítsuk az igét, hanem engedjük, hogy az ige formáljon. Jó mindig összefüggéseiben olvasni, keresni, máshol mit mond az Írás arról a témáról. A vezetők nem így tettek, leragadtak egy igénél, ami belepasszolt az elképzeléseikbe. Ha utánajárnak, akkor megtudják, hogy Galilea is szerepel a messiási ígéretekben, oda fog megérkezni Isten Világossága.
Hányszor vagyunk mi is úgy, mint a vezetők, másnak tanácsoljuk, nézzen utána, de mi magunk nem tesszük. Nikodémus utánajárt, személyen felkereste Jézust, és meggyőződött arról, hogy Ő Isten Fia. A Szentlélek újjászülte a szívét, így világosságra jutott.
Megragadott, amit János írt: az ünnep után mindenki hazament. Végre mehetnek családjukhoz, de Jézus nem családoknál keres szállást, hanem az Olajfák hegyén tölti az éjszakát. Isten az Ő Atyja, Őt keresi most is, a Vele való együttlétre használja fel az éjszaka csendjét. Nagyszerűen uralkodik a test kívánsága felett. A hegyen töltődik fel, ott kap válaszokat a következő nap kérdéseire és erőt a feladatok elvégzésére.
Isten kegyelmét, a második esélyt hozta el mindenki számára. Azoknak is, akik felett már kimondták az ítéletet: meg kell halnia. Ő nem ítél, hanem megment! Mégpedig úgy, hogy az ítéletet magára vállalja. Az asszony helyett is Ő fog meghalni.
Az vesse rá az első követ, aki nem bűnös, aki nem olyan, mint ez az asszony. Ezek az emberek csak a kiderült, nyilvánvalóvá lett vétket ítélik el. De a titokban elkövetett vagy a gondolatainkban megjelenő bűn is olyan bűn. Ítéletet von maga után. Így mindannyiunknak kegyelemben kell részesülni. Ráadásul ez az ítélet elfogult, mert csak a nőt vonja felelősségre. Azonban Jézus jelenlétében kihullanak a kövek a kezekből, senki nem meri eldobni, mert látják bűnös szívüket. A kövek mindig a Jézusban való találkozás által hullnak ki a kezeinkből. Jézus nélkül kövezünk, Jézussal megbocsátunk.
Én sem ítéllek el - feloldozza az asszonyt, és az a mérvadó, amit az Úr mond. Mások mit mondanak, az nem számít. Ha Ő megbocsátott, ne figyeljünk a környezetünk véleményére. Mert az új élet meg fog látszódni.


Az Isten Bárányára

1. Az Isten Bárányára Letészem bűnöm én, :/: És lelkem béke várja Ott a kereszt tövén.
A szívem mindenestül Az Úr elé viszem, Megtisztul minden szennytül A Jézus vériben,
A Jézus vériben.

2. Megtörve és üresen Adom magam neki, :/: Hogy újjá ő teremtsen, Az űrt ő töltse ki.
Minden gondom, keservem Az Úrnak átadom, Ő hordja minden terhem, Eltörli bánatom,
Eltörli bánatom.

3. Örök kőszálra állva A lelkem megpihen; :/: Nyugszom Atyám házába’ Jézus kegyel-
miben. Az ő nevét imádom Most mindenek felett; Jézus az én királyom, Imámra felelet,
Imámra felelet.

4. Szeretnék lenni, mint ő, Alázatos, szelíd, :/: Követni híven, mint ő, Atyám parancsait.
Szeretnék lakni nála, Hol mennyei sereg Dicső harmóniába’ Örök imát rebeg, Örök imát
rebeg.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése