2019. február 25., hétfő

Új teremtés


E
zsdrás hazatért, az Úr megőrizte az úton, az emberekkel és a szállítmánnyal együtt (Ezsd 9,1-10,9). Nagyszerű tapasztalatot szerzett, Isten oltalma elég, Ő meg tudja oltalmazni népét, és nincs szüksége a pogány katonaság segítségére. Ezsdrás nem fogadott el a pogányoktól védelmet, és így hatalmas bizonyságtétellé lett. Mindenkinek meg kellett látni, hogy Izráel fiait maga Isten oltalmazza, és amit ők mondanak, az nemcsak szép hitvallás, hanem valóság.
Azonban otthon hamar szembesül a keveredés tényével. Tájékoztatják, hogy a hazatértek közül sokan összeházasodtak az ott élő nem zsidó népek tagjaival. Házasság révén szokásaikat is átvették. Ez nagyon megrendíti Ezsdrást, tudja, hogy a sok ítélet a bálványimádásnak, a pogány szokások átvételének köszönhető. Neki nem elég a templom rendbetétele, nem elégszik meg ennyivel, mert tudja, hogy Isten is többet vár. Azt kéri, hogy népe kizárólag az Ő akaratához igazodjon. Isten az életvitel megváltozását is várja. Mi is gyakran megelégszünk külső dolgokkal, elkezdünk templomba járni, ami jó, de nem rekedhetünk meg ott, Isten teljes belső megújulást akar végbevinni bennünk. Bekapcsolódhatunk a gyülekezeti munkába, megteszünk néhány dolgot, még adakozunk is, közben a mindennapi dolgaink semmiben sem különböznek a világ életétől.
Ezsdrás felismerte, hogy ennél több kell. Nem azt mondta, ez van, hanem hűtlenségként ítélte meg az Úrral szemben, és fájt neki. Mert Isten gyermekének fáj a bűn. Nem tér napirendre felette, hanem bűnbánattal borul az Úr elé. Ezt tette Ezsdrás. Bűnbánattal borult az Úr elé. Látja, hogy bűneik következménye volt a fogság, a hazatérés pedig Isten kegyelme.
Jó nem azt mondani, amikor az Úr megmutatja bűneinket, hogy ma mindenki így él, hanem komolyan változtatni rajta. A kegyelmi időt azért kapjuk, hogy új életet kezdjünk. Ne csak a hitvallásunk, hanem egész életünk változzon meg. Isten ma is azt várja népétől, hogy teljes belső megújuláson menjen keresztül. Ne elégedjünk meg a külső rendbetételével, hanem változzunk meg szívünkben, gondolkodásunkban és életvitelünkben. El kell gondolkodni, hogy vajon Isten mai gyermekei a házasság mintáit honnan veszik? A férfi-nő kapcsolat, a gyermeknevelés vagy az anyagiakhoz való viszony hogyan is alakul? Mihez szabjuk magunkat, Jézus szavaihoz, vagy kortársaink gyakorlatához?
Hatalmas döntést hoznak, kijelentik: Isten igéje szerint fognak eljárni. Az ébredés, a teljes megújulás mindig akkor érkezik meg, amikor az ige szerint kezdünk el élni. Minden kérdésben legyen a Szentírás a vezérfonal.
Az Úr annak ellenére, hogy meg akarták kövezni, tovább megy, és meglát egy vak embert (Jn 9,1-17). A továbbmenetel nem menekülést, rezignálást jelent. Ő nem azt mondja, most akartak megölni, vigyáznom kell magamra, vagy mit is törődök én ilyen emberekkel. Azért megy tovább, mert találkozni akar vele, a sötétség helyére hozza a fényt. Mert Ő a világ Világossága.
Ez az ember születése óta fölöslegesnek, tehernek érzi magát. Bélyeget sütöttek rá, biztos nagy bűnt követett el valaki a családjában, ezért Isten ítélete alatt született. Ha Isten sem szereteti, akkor minek is él. Akkor nincs esélyem. Az Úr Jézus rámutat: van esélye. Isten szereti őt is. Azért küldte el a Fiút, hogy megszabadítsa és új emberré tegye ezt az embert. Jézusban kapunk új esélyt. Ő a mi esélyünk.
Isten hatalma meglátszik az életé keresztül. A bűn, a gonosz tönkretesz, de az Úr helyreállít. Ahol az ember csak ítélkezni tud, ott Jézusnak van hatalma cselekedni. Az Úrnak fontos ez az ember, és nemcsak külsőleg fog munkálkodni rajta, hanem belsőleg is. A testi látással megkapja a lelki látást is. És ez a lényegesebb, mert a farizeusok és a papok fizikailag láttak ugyan, de lelkileg vakok voltak.  Pedig bibliaismerettel is rendelkeztek, képzett emberek voltak, mégsem látták meg, kicsoda Jézus. A képzettség önmagában nem jelenti azt, hogy jól látjuk Jézust és élő hitünk van.
Nagyon megrendített, amit az Úr Jézus mond: eljön az éjszaka. Most olyan időszakot élünk, amikor zavartalanul hirdethetjük az evangéliumot, végezhetjük az Úrtól kapott szolgálatot, de el fog jönni, amikor mindez már nem fog ilyen szabadon menni. Talán meglep minket, mert úgy gondoljuk, többé nem lesz olyan sötét idő, mint a szocializmusban volt. Jézus azonban felhívja a figyelmünket: újra el fog jönni olyan időszak, ezért most, amíg lehetőségünk van, mentsük a lelkeket.
Amíg nappal van, keressük, mit akar az Atya velünk és általunk ebben a világban. Próbáljunk minél inkább Isten országa dolgaira koncentrálni. Annyi minden fontos ma nekünk, inkább a reklámok irányítanak, mintsem Isten igéje. De ma még lehet ezen változtatni.
A nyálból való sár jelzi, ahhoz, hogy változás álljon be, Jézusra van szükségünk. Önmagát adja az életünkhöz. Ő meg mi, egyenlő új teremtés. Magát hozzáadja bűnös életünkhöz, és új emberré leszünk.
Azonban mindez nem működik automatikusan, szükség van az ember hitére. Igen, ez az ember vak ugyan, de belső látással és engedelmes hittel rendelkezik. Úgy vakon elindul, és megteszi, amit Jézus mond. Az engedelmesség jutalma a gyógyulás.
Mindent letagad a környezet, csak ne kelljen hinni, és ne kelljen Jézusra bízni magukat. Nem akarnak dönteni, mert az veszélyes. Ez az ember azonban bátran megvallja, hogy a Jézus szavának való engedelmesség által nyert látást. Nem kis dolog ez, hiszen nem volt látás, így Jézus megteremtette azt. Tehát Jézusban a Teremtő Isten érkezett el a földünkre. Bár rendítene meg ez a szeretet, és borulnánk le Előtte, alázattal és hittel. Legyünk mi is Jézus szavának ilyen engedelmes követői.


Úr lesz a Jézus mindenütt

1. Úr lesz a Jézus mindenütt, Hol csak a napnak fénye süt, Úr lesz a meszsze tengerig,
Hol a hold nem fogy s nem telik.

2. Őneki mondjunk hő imát, Díszítsük azzal homlokát, Jó illat légyen szent neve, Min-
den napon dicsérete.

3. Országok, népek és nyelvek, Ő dicsőségét zengjétek, Gyermekek hangja hirdesse:
Áldott a Jézus szent neve!

4. Ő királysága bő áldás, Ott van a felszabadulás, Fáradtak ott megnyugszanak, Ínsé-
gesek megáldatnak.

5. Minden teremtés dicsérje, A Király Krisztust tisztelje; Angyali ének zengjen fenn, S
mind e föld mondja rá: Ámen.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése