2015. augusztus 17., hétfő

Ébredező lelkiismeret



A
 szent sátor tervét és  az istentisztelethez szükséges minden felszerelés tervét megkapta Mózes (2Móz 31,1-18). Az Úr megmutatta, mindennek hogyan is kell majd kinézni, milyennek kell majd lenni. Mert mindennek olyannak kell lennie és úgy kell elkészíteni, ahogyan azt az Úr megtervezte és megmutatta. Nem lehet semmiben sem eltérni az Úr terveitől. Számunkra is fontos ez az üzenet, mindenben az Úr Jézus élete legyen a minta, ne térjünk el Tőle semmiben. Azért adta Isten Őt a világba, hogy minta, az élete mintája legyen. Róla mondta egyedül, hogy Benne gyönyörködöm. Ezért mindenben figyeljünk Rá, kérjük ki a tanácsát és cselekedjünk útmutatása szerint.
A tervek megvannak, Mózes el tudja mondani, milyennek látta a sátort, az oltárt és a többi felszerelést, most már hozzáértő emberekre van szükség, akik mindezt így el is készítik. Mert itt nem lehet az a szempont, hogy olcsó legyen. A szempont a hozzáértés, a minőség és az alázat. Nagy alázatra van szükség, hogy mindent a megadott minta szerint készítsen a mester, és ne akarja belevinni saját művészi képességeit, ne akarja megvalósítani alkotó vágyait. Mert ahhoz kell igazi kreativitás, amikor pontosan a megadott tervek szerint készítünk el valamit. Isten országában rend van, Isten elkészítette mindennek a tervét, nem nekünk kell kigondolni, mit és hogyan készítsünk, mire van szükségünk. Nekünk csak meg kell valósítani a ránk bízottakat. Az Úr azt mondta: Tudja a ti mennyei Atyátok, mire van szükségetek. Tehát Ő tisztában van az élettel, azzal, mikor mire van az Ő gyermekeinek szüksége. Ezért nyugodt szívvel bízzuk Rá magunkat, és végezzük Isten országának a munkáit.
Befejeződik az Úrral való megbeszélés, Isten átadja a saját kezűleg írt kőtáblát. Mózesnek a nép között van feladata, ezért nem maradhat állandóan Istennel. Az Úr visszaküldi őt. Mielőtt lejön a hegyről, szívére helyezi a nyugalom napjának törvényét. Mert az is a rendet erősíti. A rend: hat napon át dolgozz. Fontos a munka, de fontos a nyugalom napja is. Sőt, ez a legfontosabb, mert a hetedik nap az erőforrás napja. Az Úrral élhet át személyes közösséget, aki megtartja és Őreá szánja ezt a napot. Jó elgondolkodni azon, hogy mennyire szánjuk a nyugalom napját az Úrra. Talán néhány percet, amit a gyülekezet közösségében töltünk, de nem az egész napot szenteljük Neki. Pedig az Előtte eltöltött idő áldássá teszi egész hetünket, hiszen az Úr tölt fel békességgel, szeretettel, lényével. Az Úr várja, hogy mi is megnyugodjunk a munkától, és keressük Őt, hogy Vele legyünk. Ha Vele vagyunk, akkor egymással is tudunk időt tölteni, akkor a másik is fontos lesz. A nyugalom napja megtanít értékelni egymást és az egymásra fordított időt. A kapcsolat fontos, ezért ápolni kell, és ennek fontos tényezője az idő. Azt mondjuk, nincs időnk, de igen, egy teljes nap, amit a kapcsolatainkra kaptunk, ha ezt komolyan vesszük, és arra fordítjuk, amire kaptuk, sokat nyerünk általa.
Jézus neve egyre ismertebbé válik, Heródes is hall felőle, és zavarba jön (Mk 6,14-29). Mondhatnánk, a lelkiismerete kezdi el nyugtalanítani. Heródes lelkiismerete ébredezik a Jézusról hallottak által, de ő elnyomja lelkiismeretét, nem engedi, hogy felébredjen. Mit teszek? Komolyan veszem a lelkiismeret szavát, vagy elnyomom? Gonosztette nem hagyja nyugodni a királyt. Sokan gondolják, hogy amit tettünk, azon túl vagyunk, az mögöttünk van, azonban nem mindig van ez így. Bűneink visszaköszönnek, és ha valaki az Úr hívó szava ellenére tovább megy a bűn útján, nem lesz békessége.
Azt is jelzi ez a történet, hogy az Úr nem mond le Heródesről sem. Ismét keresi Őt, lelkiismerete nyugtalanságán keresztül ad lehetőséget a bűnbánatra. Most még megláthatja és megvallhatja mindazt, amit tett. Tulajdonképpen ki is mondja, hogy lefejeztette Jánost, Jézusban őt látja, de nem hull térdre és nem kéri az Úr kegyelmét. Nem elég látni, hogy vétkeztem, azt meg is kell vallani, és ki kell fejezni, hogy mostantól új életet szándékozok élni, amelyben már az Úr szava az iránytű.
Megtudjuk, hogy Heródes azért ölette meg Jánost, mert az rámutatott családi életének zűrzavarára, rámutatott arra, hogy bűnben él. Mi is nagyon nehezen fogadjuk el, amikor rámutatnak bűneinkre, amikor változtatást kér az Úr. Heródes gyönge volt ahhoz, hogy változtasson. Mondhatnánk azt is, hogy a bűn annyira megkötöz, úgy összekuszálja a szálakat, ha hallgatunk rá, hogy nehéz belőle kikeveredni.
Heródest megkötözte az érzékiség - amikor meglátja Heródiás lányát, semmi más nem létezik számára, csak az ő látványa. Mennyire meg tud kötözni ma is az a sok meztelenség, amivel körülveszik a mai embert. Azonban az Úr ebből is meg tud szabadítani, és átállítja szívünket más gazdagságra. Isten országa olyan gazdagságot kínál, hogy benne megnyugszik az eddig kielégítetlen szív. A világ kínálata mindig újabb nyugtalanságot okoz, ismét felgerjeszti a vágyakat, mert ezek csak Krisztusban csillapodnak le és teljesednek ki.
A lány látványáért mindent képes odaadni, képes egy ember életét is feláldozni. Ha nincsenek az Úr kontrollja alatt a vágyaink, pusztítóvá válhatnak. Az igazi kontrollálást az ige jelentheti, minden nap az Úr fegyelme alá kerülhet minden vágyunk és ösztönünk. Krisztusban győzedelmeskedhetünk önmagunk felett is.
Heródes nem vette komolyan az Úr szavát, így győzni sem tudott. Most újra keresi őt Isten, még mindig van lehetősége Hozzá kiáltani. De ő nem él a lehetőséggel. Mi éljünk! Ne halogassuk a bűnbánatot, az Úr szavának komolyan vételét. A bűn nem megoldás, nem ad békességet és nem elégíti meg szívünket. A szív csak Istenben nyugszik meg.



Bár bűn és kín gyötör, És nehéz bár szívem


1. Bár bűn és kín gyötör, És nehéz bár szívem, A Sátán életemre tör: Kétségbe nem esem.
2. Bár vétkem súlya nagy, Mégis hozzád jövök. A bűnnek gyűlölője vagy, De kegyelmed örök.
3. Az én erőm kicsiny, S a bűn erős nagyon: Te tudsz s akarsz segíteni, Hát segíts bajomon!
4. Az ég oly messze van, Még messzebb tőled én, De szent igédben írva van, Hogy irgalmad enyém.
5. Nem félek senkitől, Hisz te vigyázsz reám, Már bánat és gond sem gyötör: Meghallgatod imám.
6. Jézusban bízva én szívemet átadom, Mert így, tudom: akármi ér, Atyám szeret nagyon.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése