2018. szeptember 19., szerda

A Lélek által


T
ovábbra is van üzenete az Úrnak, és ez jó (Zak 4,1-14). Tulajdonképpen mindennap ezt éljük át, amikor kinyitjuk a Vezérfonalat. Láthatjuk, hogy Istennek mára is van üzenete, mert a kijelölt szakasz Tőle származik, Ő küldi nekünk. Mondhatnánk azt is, mindennap érkezik egy SMS, egy email, jelez a készülék: üzenete érkezett. Ne menjünk el úgy, hogy nem néztük meg az üzenetet. Mit is mond mára az én Uram? Akit szeretünk, annak az üzenetét megnézzük, ki se bírjuk, hogy ne olvassuk el. Hát Isten is szeret, ne hagyd felbontatlanul a levelét. Másrészt mindig életbevágóan fontos, amit mond. Ha előre elolvassuk, sok minden másképp alakulhat. Jósáfát, ha előre megkérdezi az Urat, nem vágja rá hirtelen, hogy elmegy Ahábbal háborúba.
Zakariást felkölti az angyal, minket is felébreszt, mert gyakran nem vagyunk frissek, amikor az ige mellé ülünk. Alszunk, legalábbis lélekben. Isten azonban gondoskodik ébresztőről. Minek szóljon, ha alszunk, ha nem jut el a szó a szívünkig, az elménkig.
Szimbólumokon keresztül küldi Zerubbábel számára az üzenetet Isten. Az arany gyertyatartó Istenre mutat, azt üzeni, ne te harcolj, jelen van az Úr. Ne emberi eszközökkel harcolj, hanem bízd magad Isten vezetésére, erős kezére.
Szavakkal: „Nem erővel és nem hatalommal”, vagyis ne emberi erőfeszítéssel vagy erőszakkal, hanem Isten Lelke által. Isten nem izzadságszagúan munkálkodik. Fontos üzenet ez nekünk is. Ne erővel, emberi erőfeszítéssel, emberi eszközök, szokások igénybevételével oldjam meg a dolgaimat, hanem a Lélek segítsége által. Megkísért minket is, hogy erőt akarunk alkalmazni. Rákényszerítjük szülői, főnöki, lelkészi akaratunkat a másikra. Isten Lelke azonban nem így működik. A Lélek Jézusra mutat, Elé állít, és azt mondja: nézz rá. Jézus Lényébe tekintve látjuk meg magunkat, amint Péter is. Ha ez megtörténik, felismerem bűneimet, meglátom, hol rontottam el, és kész vagyok változtatni. Engedjük, hogy a Lélek az igéhez vezessen, benne mutassa meg a választ kérdéseinkre, és tárja fel a megoldást. A nem erővel és hatalommal azt is üzeni, hogy türelmemmel. Várj türelmesen az Úr szabadítására.
Ebben a könyvben meglátjuk Isten munkamódszerét, ami majd az evangéliumban bontakozik ki. A kicsiny kezdet, az Úr nem látványosan fog hozzá, alig lehet észrevenni, amikor elkezd munkálkodni az életünkben, kicsiny magot vet el, de ebben erő van. Ez a mag majd gyökeret enged, elkezd növekedni, és naggyá lesz. Isten munkáját gyakran gúnyolják vagy hitetlenül fogadják. Hányszor még mi is legyintünk, nem lesz abból semmi, mert nem úgy indul, ahogy mi megszoktuk. Azonban az ige már a mélyben és láthatatlanul végzi munkáját. Ne gúnyoljuk a kicsiny kezdetet, hanem imádkozzunk érte. Pál által üzeni az Úr, hogy Ő nem hagyja félbe a jó munkát, hanem bevégzi azt.
Egy új, erőteljes bizonyságtevővel bővült a követők tábora (Lk 19,1-10). A vak is ott van már, és beszélnie sem kell, puszta jelenléte bizonyságtétel, az Úrról beszél. Az Ő csodálatos bűn és betegség feletti hatalmáról. És mégsem nagyon nyílnak a szemek. A Jézus mellett haladók zöme vak, nem látják meg, kicsoda is az, akit követnek. Te látod-e, kicsoda Jézus? Felismerted-e már az élet Fejedelmét? Úgy követed, hogy az Övé az életed, megtapasztaltad munkáját?
Jerikóban egy ember várja igazán Jézust. Ő nemcsak egy érdekességre kíváncsi, hanem őszintén akarja látni, vágyik találkozni Vele. Ezért igyekszik, hogy ott legyen, hogy láthassa. Tudni akarja, kicsoda ez a Jézus. Így veszed kézbe az igét, igyekszel megtudni, ki Jézus? Igyekszel Őt úgy megismerni, ahogyan a Szentírás bemutatja? Nem elég olvasni vagy hallani az igét, hanem kell ez a vágyakozás, egyre jobban meg akarom Őt ismerni. Fontos számomra, hogy megtudjam, kicsoda Jézus. Ha már megismertem, akkor pedig növekedni akarok az ismeretben és az engedelmességben.
Azért igyekszik Zákeus, mert nincs minden rendben az életében. Hiába gazdagodott meg, a lelke üres maradt. A hatalom és a pénz nem tüntette el kisebbrendűségi érzését, még mindig nem tartja magát teljes értékű embernek. Sokra törekedett, magasra jutott, de üres a szíve, mert Isten kimaradt belőle. Lehet, hogy sok mindent elértél az életben, talán irigyeid is vannak, mégsem vagy boldog, üresnek érzed magad. Ezt az ürességet próbáltad már betölteni, ám nem sikerült. Miért alakult így? Mert kimaradt az élő Isten. Kimaradt a megváltó Jézus. Indulj el most Felé, ahogyan ez a fővámszedő is tette.
Nagy örömhíre ennek a történetnek, hogy míg Zákeus a fán gubbaszt, addig Jézus elindul felé. Mindig Ő indul felém. Én még nem is tudok erről, még nem látom Őt, de érkezik, és megáll mellettem. Lehív életem fájáról, a búvóhelyemről, és azt mondja: nálad kell megszállnom. Ma - ezt nem lehet halogatni. A ma a tiéd, ezt a napot rád szánom. Hát nem csodálatos, az Úr rám szán egy teljes napot? Nem akar a fügefa alatt maradni, hanem be akar jönni a házunkba. Engedd Őt be.
Amikor belép a házba Jézus, valami új indul el, mégpedig Zákeusban. Más emberré lesz Jézus által. Meglátja bűneit, a lopást lopásnak, a hazugságot hazugságnak, a tisztességtelen meggazdagodást tisztességtelennek látja. Mindezt vállalja, megbánja, és elkezdi rendezni, amit lehet. Itt szépen látható, hogy nem Jézus olvasta fejére a bűneit, hanem ő maga ismerte fel azokat, Jézus előtt állva. Ma lett üdvössége ennek a háznak - a tiédnek van? Te már elmondhatod: Jézus által, a Benne való hit által üdvösségem van, Isten kegyelméből?

Jövel, Szentlélek Úr Isten

1. Jövel, Szentlélek Úr Isten, Töltsd bé szíveinket épen,:/: Menynyei szent ajándékkal,
Szívbéli szent buzgósággal, Melynek szentséges ereje:/: Nyelveket egyező hitre Egybe-
gyűjte sok népeket, Kik mondván, így énekeljenek; Alleluja! Alleluja!

2. Te, szentségnek új világa, Vezérelj Igéd útjára, :/: Taníts téged megismernünk, Istent
atyánknak neveznünk. Őrizz hamis tudománytól, :/: Hogy mi ne tanuljunk mástól, És ne
légyen több más senki, Hanem Krisztus, kiben kell bízni! Alleluja! Alleluja!

3. Ó, mi édes Vigasztalónk, Légy kegyes megoltalmazónk, :/: Hogy maradjunk útaidban,
ne csüggedjünk háborúnkban. Erőddel elménket készítsd, :/: Gyenge hitünket erősítsd,
Hogy halál és élet által Hozzád siessünk hamarsággal! Alleluja! Alleluja!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése